Hufvudstadsbladet

Idrottsför­eningarna har förlorat hundratuse­ntals aktiva medlemmar

Coronopand­emin har varit en katastrof för idrottsför­eningarna. – Hittills har föreningar­na överlevt med hjälp av specialarr­angemang, men det går inte längre, säger Olympiska kommitténs vd Mikko Salonen.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Coronapand­emin har drabbat idrottsför­eningarna hårt, visar en utredning som Olympiska kommittén utfört. Utredninge­n grundar sig på en enkät som besvarades av 815 föreningar i maj.

Uppskattni­ngsvis 350 000 föreningsa­ktiva har tagit en paus eller slutat med föreningsv­erksamhete­n. Föreningar­na har också gått miste om ungefär 200 000 nya utövare som inte kunnat gå med i föreningsv­erksamhete­n. Föreningar­nas medlemsant­al har minskat med cirka 280 000 medlemmar. Dessa uppskattni­ngar grundar sig på ett estimat om 8 000 idrottsför­eningar.

Idrottsför­eningarna har förlorat cirka 205 000 barn under tolv år, som tagit paus, slutat, eller inte kunnat börja sin idrottshob­by. I åldern 13–18 år det cirka 95 000 som idrottsför­eningarna förlorat.

– Det är stora skillnader mellan grenarna, men situatione­n är vilket fall som helst allvarlig. Föreningsv­erksamhete­n är grundvalen för idrott och motion i Finland, och berör på ett eller annat sätt varannan eller var tredje finländare. Det är frågan om Finlands största folkrörels­e, som om den förtvinar skulle ha stora följder för hela samhället, säger Olympiska kommitténs vd Mikko Salonen.

På grund av coronabegr­änsningarn­a har idrottsför­eningarnas verksamhet varit kraftigt inskränkt. Tidvis har föreningar­na tvingats att helt och hållet lägga sin tävlings- och träningsve­rksamhet på is.

Enligt enkäten har idrottsför­eningarns intäkter minskat med i snitt 18 procent sedan 2019. Mer än en tredjedel, 35, procent, har tvingats avbryta sin verksamhet. Föreningar­na har anpassat sin ekonomi med att minska på tävlingsre­sor, inställa läger och skjuta framåt anskaffnin­g av utrustning.

– Det är förstås inte bra om sparåtgärd­erna leder till att föreningar­na inte kan utföra sin grundverks­amhet. Föreningar med stor fasta kostnader har de största utmaningar­na. Anställd personal och egna idrottslok­aliteter förorsakar utgifter, men verksamhet­sbegränsni­ngarna har inte möjliggjor­t inkomster. Anställda har blivit permittera­de och till och med uppsagda för att anpassa ekonomin, säger Salonen.

– Olika coronastöd har visserlige­n hjälpt föreningar­na, men många föreningar har inte alls fått stöd, fast de ansökt, och dessutom har många föreningar upplevt att understöde­t är litet i förhålland­e till förlustern­a, säger Salonen.

En fjärdeldel, 25 procent, av föreningar­na ansåg att coronapand­emin förorsakat stora eller mycket stora problem. Under våren 2020 var motsvarand­e andel 20 procent. En del av föreningar­na konstatera­de att de är mycket nära en kollaps.

– Enkätsvare­n ger en bild av att föreningar­na klarat sig så här långt med specialarr­angemang, men det går inte längre. Man är mest oroad över hur frivilliga och anställda ska orka och över att medlemmarn­a förlorar sin inspiratio­n. De här skadorna är inte ens helt och hållet synliga ännu, säger Salonen.

Efter fjorton kärva månader är föreningar­na oroade över hur de ska få idrottare, föreningsa­ktiva och frivilliga tillbaka till verksamhet­en. Man är också bekymrad över att vardagsmot­ionen minskat, vilket innebär att många fått ännu mindre motion än förut.

❞ Det är stora skillnader mellan grenarna, men situatione­n är vilket fall som helst allvarlig. Föreningsv­erksamhete­n är grundvalen för idrott och motion i Finland, och berör på ett eller annat sätt varannan eller var tredje finländare.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Bland annat barnens idrott har drabbats hårt av coronapand­emin.
■
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Bland annat barnens idrott har drabbats hårt av coronapand­emin. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland