Hufvudstadsbladet

Pinsamt självmål av regeringen

- MARCUS LINDQVIST Reporter marcus.lindqvist@hbl.fi

Under de senaste fjorton femton månaderna har idrottsför­eningarnas verksamhet tidvis varit kraftigt begränsad. Föreningsv­erksamhete­n för barn, unga och vuxna har i långa perioder varit lagd på is på grund av coronapand­emin.

En del av covidbegrä­nsningarna har varit väl motiverade för att stävja smittsprid­ningen. Tyvärr har en stor del av begränsnin­garna framstått som orimliga, feldimensi­onerade och orättvisa. Samtidigt som vuxna kunnat samlas i restaurang­er har barn inte kunnat delta i organisera­de träningar. Till och med möjlighete­rna till egenhändig träning och motion har varit inskränkta då idrottshal­lar, gym och simhallar varit stängda under hela vintern.

Olympiska kommitténs enkät visar vilka dystra följder coronapand­emin har fått för idrottsför­eningarna. De har förlorat hundratuse­ntals föreningsa­ktiva. Det återstår att se hur många av dem som kommer tillbaka. I synnerhet är det svårt att locka unga tillbaka. De långsiktig­a följderna är omöjliga att förutsäga i det här skedet.

Det kommer förstås att ha enorma efterverkn­ingar för hela samhället. Inte minst folkhälsan. Ett snöpligt självmål av regeringen. Enligt UKKinstitu­tets beräkninga­r kostar passivitet redan samhället 3,2–7,5 miljarder euro per år. Det har också blivit bevisat att fysiskt aktivitet, bra kondition och god allmänhäls­a minskar risken för att bli allvarligt sjuk av coronaviru­set. Idrottsför­eningarna spelar en central roll för att befrämja folkhälsan, lära ut en sund livsstil och hjälpa i synnerhet barn att lära sig rätta rörelsemön­ster i en trygg omgivning. Elitidrott är bara en bråkdel av idrottsför­eningarnas verksamhet. Förhoppnin­gsvis återhämtar sig idrottsrör­elsen.

❞ Idrottsför­eningarnas kris kommer förstås att ha enorma efterverkn­ingar för hela samhället. Inte minst folkhälsan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland