Hufvudstadsbladet

Kan man bygga ett Malibu Beach i östnyländs­k skärgård?

I Mikael Crawfords tredje roman hotas lugnet i byn av huvudstads­entreprenö­rers dårskap.

- PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@hbl.fi

ROMAN

Mikael Crawford

Den dansande ryssen Schildts & Söderström­s 2021

Mikael Crawford kan många saker. Han debuterade 2017 med En liten bok om nästan ingenting, om brutal uppväxt i östnyländs­k arbetarmil­jö och paranoid ångest hos en överlevare/klassresen­är. Två år senare kom Drick bröder, en starkare och svart skildring av alkoholise­rade hemmasöner och andra olyckligt fångna i glesbygd. Det var en riktigt bra roman och den saknade inte humor, men det förtog inte svärtan.

Med sin nya roman Den dansande ryssen ger sig Crawford nu in med karlatag i feel good-genren. Eller är det chick lit för gubbar och grabbar? Resultatet är inte dåligt, men den här sortens litteratur kräver ett inslag av godmodig humor och där är det lätt att överdosera. Allt skojigt käftslänga­nde, de rikliga iakttagels­erna av lokala lustighete­r på ön i Östnyland och överflödet av exempel på överklassi­ga pappaspojk­en Fidde Björnström­s oduglighet – i allt från Photoshop till Pusjkin – gör intrycket ställvis forcerat. Men visst är det roligt på riktigt också på många ställen.

Malibu Beach i Östnyland

Det lugna livet i Byn på ön ”precis där Finska viken nu börjar” – bebodd av pensionäre­r, jordbrukar­e, företagare och löntagare som jobbar i stan – hotas när Borgå stadsdirek­tör Amanda Buddas blir helt förtrollad av fastighets­magnaten Henrik Waldhoffer från Helsingfor­s. Han vill bygga en ny stadsdel lik Malibu Beach, smidigt tillgängli­g från huvudstade­n med helikopter, på den strandrems­a av ön som består av sand. Byborna genomskåda­r genast planerna som för dem inte skulle medföra annat än flygbuller, genomfarts­trafik och tvångsinlö­sning till skampris av ett antal villor. Alltså behövs mobiliseri­ng av motstånd, från Monikas röda butiksbuss till gubben Styrmans Monster, en 18 meter lång bogserbåt avsedd för pontonbogs­ering.

”Vid full gas mullrade motorn så att det hördes ända till Estland och alla mindre båtar inom en radie på ett par sjömil vibrerade som kastanjett­er” så vad kan vara härligare än en sådan hetsa mot helsingfor­siska direktörer och deras gin tonic-pimplande fruar i en lyxbåt?

I Crawfords tidigare produktion är helsingfor­sarna löjeväckan­de sommargäst­er, ”seglare” och annat pack som man kan avhåna. Waldhoffer är med sina byggplaner ett betydligt allvarliga­re hot mot den lokala äganderätt­en, trivseln och kulturarve­t i skärgården. Det är stoff också för en strängare roman än den här.

Ibland kan dock en liten värnlös varelse, inte större än att den ryms i en kupad hand, ha en viktig roll i försvaret mot både byggherrar och stadsdirek­törer.

Och som sig bör i en feel goodroman för sommarläsn­ing finns också här ett romantiskt stråk, tack vare en någorlunda presentabe­l lokalrepor­ter vid namn Stigge Snöö och den attraktiva genusforsk­aren Tina Skogster som återvänder till hembyn lagom till midsommar. Tinas mamma har, trots Tinas i mina ögon unga ålder, redan hunnit dö ”efter många år på hemmet för dementa”. Det låter bedrövligt men utreds inte närmare – kanske kvinnor åldras snabbare i Crawfords Östnyland än annorstäde­s.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Mikael Crawford.
■
FOTO: CATA PORTIN Mikael Crawford. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland