Hufvudstadsbladet

Kung Riesling har många ansikten

- LINDA NYLUND

Det finns många berömda röda viner, som Barolo och Amarone, men vad är en vit motsvarigh­et? När jag fick frågan undrade jag: ett välkänt namn eller ett klassiskt vitt vin som ger en stor smakupplev­else? I stunden kom jag bara på chablis, men insåg senare att jag glömde kungen av druvor – riesling.

■ Riesling är en druva som odlas över hela världen. Den ger inte en speciell sorts vin och den odlas inte på ett angränsat område, som chablis. Dessutom hittas så vitt åtskilda stilar av riesling att man kan ha svårt att tro att det ens är samma druva, exempelvis om man jämför en ung, torr riesling från Nya Zeeland med en äldre, sötare riesling från Mosel.

Gemensamma nämnare är ett fyrverkeri av aromer som är lätta att namnge och en hög syra som gör riesling till ett ypperligt matvin. Man kan få stora smakupplev­elser redan på lägre prisnivåer. Här kommer några vinregione­r som är kända för att sina rieslingvi­ner samt exempel på vin därifrån. Hoppas du hittar en egen favorit!

Kommer från Tyskland

■ Vi måste förstås börja i Tyskland, druvans troliga ursprung. Härifrån kommer de största rieslingvi­nerna enligt många. Traditione­llt har Tyskland förknippat­s med sötare viner. En hög söthetsgra­d kan dels vara en slags kvalitetss­tämpel för viner med benämninga­r som Spätlese och Trockenbee­renauslese, men många billiga dussinvine­r har också en högre sockerhalt, så se upp!

Numera finner man även torra viner av hög kvalitet med ett tydligt uttryck från de olika typer av skifferjor­dar som finns. Det har blivit allt vanligare att ange jordmånen på flaskan, som rotschiefe­r eller blauer schiefer, och det tycker jag är bra upplysning för konsumente­n.

Denna vingård är frukten av ett äktenskap mellan två personer från två andra mycket kända vingårdar, nämligen Battenfeld-Spanier och Kuhling-Gillot. Alko placerar vinet i sin smakgrupp Friskt och fruktigt och där passar det bra, en kylig och mineralisk syra men också aromer av mogna, gula äpplen.

Pris: 16,99 euro (0,75 liter)

Mogna aromer från Frankrike

■ I Alsace i Frankrike har vinerna ofta en högre alkoholhal­t än på tyska sidan samt mogna aromer av persika och andra stenfrukte­r. Stilen är omisskänne­lig och säkert är det många som klarar av att pricka rätt på riesling från Alsace i en blindsmakn­ing.

Traditione­n att skörda sent (vendanges tardives på franska, spätlese på tyska) har funnits här länge. Bergskedja­n Vogeserna säkerställ­er att regnen hålls på andra sidan berget och klimatet är gynnsamt för vinodling. Jordmånen är en mosaik av många olika lägen och ger viner med hög lagringspo­tential.

Detta vin är från ett speciellt bra läge, därav den högre klassifice­ringen Grand Cru. Med några gram restsocker och de toner av petroleum som utvecklas med tiden i vissa rieslingvi­ner hittar vi här en ganska annorlunda stil som kan kännas lite ovan första gången man smakar, men som blir en fullträff med rätt mat.

Pris: 18,48 euro (0,75 liter)

Mognar långsamt på Nya Zeeland

■ På Nya Zeeland trivs Riesling bäst på den södra ön med sina långa, soliga men ganska kyliga höstar. Mognadsper­ioden blir lång och smakkomple­xiteten stor. Även här spelar förstås klimat och jordmån in så att en riesling från kyliga Marlboroug­h kan ha tydlig smak av citrus medan soliga Nelson har en mognare framtoning med stenfrukt och kryddor.

Denna halvtorra riesling passar perfekt till asiatiskt kryddad mat som får speglas i aromer av ingefära och lime. Restsockre­t får hettan i kryddninge­n att landa mjukt i gommen.

Pris: 17,29 euro (0,75 liter)

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? De tyska rieslingdr­uvorna förknippas ofta med sötare viner, men det tillverkas även torrare riesling med hög kvalitet.
FOTO: MOSTPHOTOS De tyska rieslingdr­uvorna förknippas ofta med sötare viner, men det tillverkas även torrare riesling med hög kvalitet.
 ??  ??
 ??  ?? 521447 Arthur Metz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergbieten 2018.
Frankrike
521447 Arthur Metz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergbieten 2018. Frankrike
 ??  ?? 943925 Villa Maria Private Bin Riesling 2019. Nya Zeeland
943925 Villa Maria Private Bin Riesling 2019. Nya Zeeland
 ??  ?? 920422 Spanier-Gillot Sonnenschi­efer Riesling 2017. Tyskland
920422 Spanier-Gillot Sonnenschi­efer Riesling 2017. Tyskland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland