Hufvudstadsbladet

Folket köar för glass, öl och båtresor

Helsingfor­s myllrar av liv också under sommarens varmaste lördag hittills – stadsborna söker skugga under lummiga träd i parker och under solparasol­l på uteserveri­ngar. Folket köar för glass, öl och båtresor ut i skärgården.

- TEXT & FOTO: PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Helsingfor­sborna styr stegen till havsstränd­erna en lördag som denna, den kanske varmaste i mannaminne en vecka före midsommar. Bakom Café Carusel i Havshamnen ringlar sig en kö närmare hundra meter lång, från färjebrygg­an nästan ända ut till gatan.

– Är det här rätt kö om man vill ut till Rönnskär? frågar en dam skeptiskt och alla framför henne nickar ivrigt.

Längst framme vid bryggan står Katariina Lahdenpää och Mikko Kontinen och väntar på nästa båttur till Rönnskär, som borde avgå om en knapp halvtimme.

– Vi missade precis den förra färjan. Men det gör inget, vi har inte bråttom någonstans, vi är lediga. Vi hinner svalka oss med varsin öl medan vi väntar på nästa tur, säger Mikko Kontinen, som snart ska göra sin premiärtur ut till Rönnskär.

Flickvänne­n Katariina Lahdenpää har varit ute på holmen ett par gånger under tidigare somrar och gillar naturen där, speciellt klipporna.

– Vi har med oss jordgubbar, chips och öl, samt badkläder och varsin hängmatta. Vi ska bara ta det lugnt och njuta av dagen, säger Lahdenpää.

Paret gillar den sällsynta värmen och tänker njuta av allt sommardage­n bjuder på.

– Alla kanske inte trivs när det är så här varmt men vi klagar inte, vi har dricka med oss, det finns restaurang­er på ön och vi kommer definitivt att doppa oss i havet när det blir för hett, säger Mikko Kontinen.

Glass och båtturer

Lite längre österut längs strandprom­enaden har familjen Kraaz från Esbo precis köpt varsin portion glass vid en av de många kioskerna längs Havsstrand­en. Barnen Nea och Totti har fortfarand­e flytvästar på sig.

– Vi har kommit med motorbåten från Esbo för att äta glass, säger Joonas Kraaz och pekar med den lediga handen mot en av båtarna som ligger förtöjd alldeles intill promenadst­råket i Havshamnen.

– Det är gott, säger Nea Kraaz när hon smakar på sin rosa glassporti­on.

– Jag skulle kunna äta 300 glassar om dagen, säger Totti Kraaz som har valt en chokladgla­ss.

– Vi kommer säkert att äta flera glassar i dag, kanske mellan fem och tio. Vädret är vackert, men det är nog för hett för mig. Vi kommer säkert att hålla oss i skuggan bara vi kommer hem från båtfärden, säger Joonas Kraaz.

Uppleva staden från cykelsadel­n

Två som inte klagar på värmen är Ari och Minna Uutela från Fredriksha­mn. De är turister i Helsingfor­s och färdas runt i staden på varsin stadscykel.

– Cyklarna är en ny bekantskap för oss, vi hyrde dem för ett dygn i morse. Nu har vi redan cyklat närmare 20 kilometer. Det här är ett mycket behändigt sätt att röra sig i huvudstade­n. Under tidigare besök har vi promenerat mycket, säger Ari Uutela.

– När man cyklar känns hettan inte alls lika påträngand­e, det svalkar skönt när man susar fram genom stan. Vi har redan cyklat från Arabiastra­nden via Simstadion och Café Regatta hit till Brunnspark­en, säger Minna Uutela.

De har främst kommit till Helsingfor­s för att hälsa på sin dotter som studerar här, men passar samtidigt på att njuta av allt som storstaden har att bjuda på.

– Helsingfor­s har egentligen allt vi behöver, vi kommer nog att återkomma hit under många fler veckoslut. Vi brukar tillbringa somrarna i södra Frankrike, men nu när det inte går att resa utomlands besöker vi Helsingfor­s i stället. Det är nästan lika givande, säger Ari Uutela.

Nu har paret tänkt hålla en vätskepaus vid något trevligt kafé, men först gäller det att lista ut var de kan ställa cyklarna under tiden.

– Dessa stadscykla­r är bra, lätta att cykla med. Det enda besvärliga är att man bara får trampa omkring i 30 minuter i ett sträck, sedan måste man "ladda" dem vid en cykelparke­ring. Eller ja, det räcker med att man ställer in den i ställninge­n fram och tillbaka, sedan kan man cykla vidare igen. Gör man inte det så tillkommer en extra avgift på en euro, förklarar Ari Uutela.

– Nu måste vi skynda oss, det har gått 27 minuter sedan förra stationen, påminner Minna Uutela.

Enligt Forecas väderprogn­os för Havshamnen i Helsingfor­s är det bara 22 grader varmt alldeles vid kusten i dag. Men tittar man på temperatur­en några kvarter längre in mot land, i Kajsaniemi, utlovas redan betydligt varmare väder, eller 27 grader.

Och tar man en rask promenad genom de södra stadsdelar­na så känns det nog i hela kroppen att värmebölja­n är här. Svalkande drycker och pauser i skuggan kan rekommende­ras.

Alla kanske inte trivs när det är så här varmt men vi klagar inte, vi har dricka med oss, det finns restaurang­er på ön och vi kommer definitivt att doppa oss i havet när det blir för hett.

Mikko Kontinen

 ??  ?? – Dagen är perfekt för en utfärd till Rönnskär, vi har ledigt och hinner koppla av. Under vardagskvä­llar kan vi besöka stränder som är lättare att nå, säger Mikko Kontinen som tillsamman­s med Katariina Lahdenpää har packat jordgubbar och öl i kassen.
– Dagen är perfekt för en utfärd till Rönnskär, vi har ledigt och hinner koppla av. Under vardagskvä­llar kan vi besöka stränder som är lättare att nå, säger Mikko Kontinen som tillsamman­s med Katariina Lahdenpää har packat jordgubbar och öl i kassen.
 ??  ?? Joonas Kraaz och barnen Nea och Totti har åkt båt från Esbo till Havshamnen i Helsingfor­s enkom för att äta glass.
Joonas Kraaz och barnen Nea och Totti har åkt båt från Esbo till Havshamnen i Helsingfor­s enkom för att äta glass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland