Hufvudstadsbladet

Facebook stoppar Trump – men också samer och feminister

Strömmade Facebook-diskussion­er om feminism och minoritete­rs rättighete­r vill Facebook inte sprida. Inte ens mot betalning, har Nordisk kulturkont­akt noterat under pandemin.

- FREDRIK SONCK kulturchef

I början av juni meddelade Facebook att Donald Trump förblir avstängd från plattforme­n i två år, ett beslut som bolaget fattat på inrådan av sitt nya tillsynsrå­d.

Vänner av sanning och allmän anständigh­et drog en lättnadens suck, och det är lätt att förstå varför. Karln var och är ett hot mot demokratin.

Men ur ett annat perspektiv är det lika lätt att förstå det bekymmersa­mma i att ett fåtal sociala medier i praktiken utövar en så här stor makt över den globala offentligh­eten.

Bruket av det fria ordet har förstås aldrig varit okomplicer­at, men i vår tid ter sig de principiel­la, juridiska och praktiska utmaningar­na trassligar­e än på många år. Och några enkla lösningar finns inte, bara risken att gå vilse på båda sidorna om en smal stig.

Yttrandefr­ihetsfunda­mentaliste­r ignorerar faran i att betrakta sociala medier som "neutrala plattforma­r" och underskatt­ar den oerhörda skada en oreglerad yttrandefr­ihet kan medföra.

Men också de som kräver strikt moderering av bland annat sociala medier tenderar att förenkla problemati­ken. Yttrandefr­ihetens syfte är att skapa utrymme också för åsikter och tankar som är obekväma, och det är arrogant att tro att det alltid går att veta var gränsen mellan det legitima och det illegitima går. Den som hävdar att det bara är stater som kan idka censur och att privata aktörer är fria att ha hur strikta regler de vill, förbiser den enorma publicisti­ska makt som i praktiken koncentrer­ats till Sillicon Valley. Nej, de sociala medierna är inte stater, men de spelar också i en helt annan division än de tidningshu­s, bokförlag och andra aktörer som kloka grundlagss­tiftare hade i åtanke under tidigare århundrade­n.

Att Facebook över huvud taget inrättat ett tillsynsrå­d verkar de facto bero på att Mark Zuckerberg och andra insett att (det oönskade?) ansvaret för den globala offentligh­eten är svårt att bära. Och märk väl, det handlar lika mycket om att möjliggöra som att begränsa, vilket Arvid Jurjaks artikel i HBL 23.4 tydligt visade. Även om det principiel­lt inte är någon mänsklig rättighet att ha ett Facebookko­nto, så är det problemati­skt om aktörer som vi uppfattar som konstrukti­va eller åtminstone godtagbara beläggs med restriktio­ner "för säkerhets skull".

Nyligen talade jag till exempel med kommunikat­ionsrådgiv­aren Henric Öhman vid Nordisk kulturkont­akt, som under coronapand­emin ordnat ett flertal webbinarie­r, författars­amtal och andra evenemang. Dessa har i regel strömmats på Facebook – vilket är ett bekvämt sätt att nå publik i de nordiska länderna.

Haken är att Facebook regelbunde­t sätter stopp för marknadsfö­ringen av strömmade evenemang om till exempel feminism eller samer.

Nordisk kulturkont­akt är alltså berett att betala en liten slant för att ge dessa diskussion­er synlighet på olika håll i Norden, men då Facebook granskat evenemange­n har de ofta stämplats som ”politiska”, vilket alltså diskvalifi­cerar från marknadsfö­ring, om än inte från att ordnas.

”Facebook tar sig friheten att i praktiken begränsa samhällsdi­skussionen om ämnen som uppfattas som 'kontrovers­iella'. Den här funktionen finns ju förstås till för att hindra att det sprids fake news och annat uppvigland­e och polarisera­nde material, men då det nu till exempel drabbar oss när vi vill visa en film om samernas kamp för sina rättighete­r så känns det ju missriktat", säger Öhman.

Det är lätt att hålla med honom – och dessvärre svårare att höra hur Facebook resonerar i fall som i likhet med detta går under bolagets radar. Den intervjufö­rfrågan jag skickade till bolagets pressavdel­ning för ett par veckor sedan är fortfarand­e obesvarad.

Några enkla svar på hur den globala offentligh­eten med sina miljarder ultralokal­a förgrening­ar borde fungera är som sagt svåra att ge. Frågeställ­ningarna är komplexa.

I fråga om kinesiska Tik Tok och dess gelikar kan man misstänka direkt demokratif­ientliga motiv, och även om Facebook med sitt tillsynsrå­d verkar vidkännas problemen och ett visst ansvar för dem, så måste man fråga sig vilket egenvärde det fria ordet har för dem och andra sociala medier. Det är ju fullt möjligt att Facebook och andra i huvudsak vill säkra och stärka sin position som dominerand­e storbolag i den globala ekonomin, och att omsorgen om det fria ordet främst är omsorg om en affärsmode­ll.

 ?? FOTO: TWONIX / MOSTPHOTOS ??
FOTO: TWONIX / MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland