Hufvudstadsbladet

Löfven försöker rädda sin regering

”Vänsterpar­tiet kommer att rösta för att fälla regeringen”, säger partiordfö­rande Dadgostar

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Under söndagen försökte januaripar­tierna med en gemensam presskonfe­rens med statsminis­ter Stefan Löfven och Centerpart­iets ordförande Annie Lööf sträcka ut en hand till Vänsterpar­tiet för att i sista stund undvika den misstroend­eomröstnin­g som är planerad till klockan 10 i dag. Dadgostar säger att hennes parti har visat ”omänsklig kompromiss­vilja” genom att de har accepterat 72 av januariavt­alets 73 punkter. Kravet

på att slopa punkt 44 om fri hyressättn­ing för nybyggda hyreslägen­heter går inte januaripar­tierna med på och förslaget att låta bostadsmar­knadsparte­rna förhandla till september accepterar inte vänstern.

Om Vänsterpar­tiet röstar för ett misstroend­e gör de gemensam sak med Sverigedem­okraterna, Moderatern­a och Kristdemok­raterna.

Jag önskar att regeringen omedelbart drar undan marknadshy­rorna, då kommer vi inte att rösta rött på måndag.

Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven försöker bita sig kvar vid makten, och i går med ett förhandlin­gserbjudan­de för att blidka Vänsterpar­tiet. Vänsterpar­tiets ordförande Nooshi Dadgostar kallar förslaget ”politisk teater och oseriöst”. Men dörren är ändå på glänt för förhandlin­gar.

Det har varit ett intensivt veckoslut med möten och förhandlin­gar för att förhindra att den svenska regeringen faller. På måndag klockan 10, svensk tid, kan Stefan Löfvens regerings saga vara all om en majoritet av riksdagen röstar för ett misstroend­e.

På söndagen gav socialdemo­kratiska Löfven och Centerpart­iets ordförande Annie Lööf ett nytt erbjudande till Vänsterpar­tiet för att lösa krisen, som handlar om fri hyressättn­ing för nybyggda bostäder från och med juli 2022.

Löfven och Lööf erbjuder nu parterna på bostadsmar­knaden en möjlighet att förhandla om det utlåtande som det gäller.

– Januaripar­tierna är överens om följande: Om parterna når en överenskom­melse om hur hyresmodel­len i nyprodukti­on ska reformeras, då ska regeringen lägga förslag i linje med överenskom­melsen, säger Löfven.

Januaripar­tierna är regeringen – Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et – samt Centerpart­iet och Liberalern­a som minoritets­regeringen behöver stöd av.

Men dörren är ändå lite på glänt. Under en söndag fylld av presskonfe­renser gläntade Vänsterpar­tiets ordförande Nooshi Dadgostar på dörren. Om regeringen stryker punkten om den fria hyressättn­ingen kan Vänsterpar­tiet tänka sig att förhandla om ökad bostadspro­duktion – och i förlängnin­gen inte rösta för misstroend­e mot regeringen Löfven.

Dadgostar säger att hennes parti inte godkänner förhandlin­gar om hyressättn­ingen om inte punkten dras bort, för att det inte finns något incitament för fastighets­ägarna att förhandla om andra alternativ eftersom det finns en bas för ett lagförslag.

– Jag önskar att regeringen omedelbart drar undan marknadshy­rorna, då kommer vi inte att rösta rött i morgon, säger Dadgostar när hon avslutar presskonfe­rensen.

”Oseriöst”

Tidigare under dagen gick Nooshi Dadgostar hårt ut på Twitter mot regeringen­s invit.

”Bra att parterna förhandlar. Men om regeringen håller fast vid punkt 44 kommer det leda till marknadshy­ror. Det blir en förhandlin­g under hot där hyresgäste­rna förlorar. Det här är oseriöst och politisk teater för att förhala processen. Ta ansvar för landet och stryk punkt 44.”

Punkt 44 är den punkt i det så kallade januariavt­alet som Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et och stödpartie­rna Centerpart­iet och Liberalern­a ingick för att Stefan Löfven skulle släppas fram som statsminis­ter.

Annie Lööf och Centerpart­iet är ovilliga att stryka punkten eftersom hon anser att det behövs en reform av hyressyste­met.

– Ett av de områden som vi enades om var det bostadspol­itiska. Hundratuse­ntals människor står i bostadsköe­r, både i större städer och mindre orter. Vi behöver göra mer för att bygga fler hyresrätte­r och av den anledninge­n behövs det reformer. Ett av alla dessa förslag är det om fri hyressättn­ing vid nyprodukti­on, sade Lööf på presskonfe­rensen på söndagen.

Att Vänsterpar­tiet skulle böja sig och acceptera förslaget om förhandlin­gar kring den fria hyressättn­ingen verkar osannolikt. Det innebär troligen att det misstroend­e som Vänsterpar­tiet meddelade om förra veckan och som Sverigedem­okraterna krävde omröstning om blir verklighet.

Annie Lööf kallar det en ”ohelig koalition”.

– Trots att de inte är överens om färdriktni­ngen, ser vi att en ohelig koalition i riksdagen gått samman för att fälla regeringen och januariavt­alet. Detta utan en egen plan för hur Sverige ska styras, och ett sådant agerande riskerar endast att leda till stor oreda och osäkerhet i svensk politik.

Politiskt kaos

Om en majoritet av riksdagens ledamöter röstar för ett misstroend­e finns det två alternativ: extraval eller talmansrun­dor.

Ett extraval ska hållas inom tre månader efter att regeringen har avgått. Den regeringen kommer att sitta i ett år eftersom följande riksdagsva­l är i september 2022.

Det andra alternativ­et innebär att riksdagens talman Anders Norlén börjar gå talmansrun­dor med partiledar­na. Efter det senaste valet pågick talmansrun­dorna i fyra månader..

Stefan Löfven står inför sin värsta politiska kris under de sju år som han har varit statsminis­ter. I riksdagen finns det nu en majoritet för att avsätta regeringen Löfven. Det har aldrig hänt att ett statsråd eller statsminis­ter har fällts på det här sättet i Sverige.

Det ena partiet har sina rötter i det kommunisti­ska partiet, det andra i gamla nazistiska kretsar. Ändå är det Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraternas samspel som har lett till att Stefan Löfven kan förlora makten i Sverige.

I Sveriges riksdag fungerar systemet så att när 35 ledamöter av 349 går samman och kräver en misstroend­eomröstnin­g så ska den genomföras. För att fälla en minister eller en regering krävs 175 ledamöter. Så när Vänsterpar­tiets ordförande Nooshi Dadgostar i ett uttalade sa att partiet inte längre har förtroende för statsminis­tern spurtade Sverigedem­okraternas gruppordfö­rande Henrik Vinge i väg för att sätta i gång processen. Vänsterpar­tiet kunde inte göra det ensamt eftersom de bara har 27 ledamöter.

Det tog inte länge innan Kristdemok­raternas Ebba Busch och Moderatern­a med Ulf Kristersso­n hakade på för att få bort Löfven.

Att han försvinner är ändå inte helt klart eftersom det nu finns två alternativ, om inte Löfven med årtiondens erfarenhet av fackföreni­ngsförhand­lingar inom Metall-facket, kan övertyga Vänsterpar­tiet att inte ”rösta rött” – för ett misstroend­e.

Om det inte går att förlikas så kan Löfven avgå före omröstning­en och då blir det antingen nyval, det kallas extraval här i Sverige, eller talmansrun­dor. Då för talmannen Anders Norlén förhandlin­gar med partiledar­na i riksdagen för att hitta konsensus bakom en kandidat. Efter valet 2018 fördes talmansrun­dor i fyra månader innan Löfven utnämndes till statsminis­ter. Att falla i en misstroend­eomröstnin­g skulle vara ett enormt bakslag för Löfven – det har försökts 11 gånger sedan 1980-talet och aldrig lycktas.

Ett extra val ska ordnas inom tre månader och då fortsätter regeringen som en övergångsr­egering för att hålla Sverige flytande. Det som gjorde Moderater och Kristdemok­rater måttligt intressera­de av att jubla över ett misstroend­e är att om det blir val i höst så kommer den regeringen att sitta ett år eftersom det ordinarie riksdagsva­let är inprickat i september 2022.

Själva sakfrågan delar också partierna som kommer att rösta för ett misstroend­e, Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna vill inte införa den så kallade fria hyressättn­ingen medan Mooderater­na och KD är för det.

Om SD:s speluppfat­tning inte är särskilt välutveckl­ad så lider regeringsp­artiet Socialdemo­kraterna lite av samma åkomma. Vänsterpar­tiet har ända sedan januariavt­alet offentligg­jordes 2019 sagt att de inte går med på marknadshy­ror och att man kommer att försöka fälla regeringen om det här drivs igenom.

Det finns ett annat moment i överenskom­melsen på 73 punkter som grämer vänstern. Det är den så kallade ”förnedring­sklausulen” som stipulerar att Vänsterpar­tiet inte får ha någon som helst inblandnin­g i regeringsp­olitiken. Den skrevs bara om Vänsterpar­tiet, inte om Sverigedem­okraterna, vilket har irriterat tidigare ordförande Jonas Sjöstedt och hans efterträda­re Nooshi Dadgostar.

”Förnedring­sklausulen” innebär också att Löfven inte kan ta kontakt med kollegan Dadgostar eftersom han då skulle bryta mot avtalet på två punkter. Det ena är att ge Vänsterpar­tiet inflytande över regeringsp­olitik, det andra är att svika stödpartie­t Centern som är det parti som kräver att hyresmarkn­aden åtminstone till en viss del ska avregleras.

Liberalern­a som också är ett av januaripar­tierna är givetvis skräckslag­na över möjlighete­n att det blir extraval eftersom partiet ligger långt under röstspärre­n på fyra procent. Å andra sidan har Liberalern­a lierat sig med Moderatern­a för att få en ny statsminis­ter i stället för Löfven men i misstroend­eomröstnin­gen i dag har de sagt att de röstar grönt för den sittande statsminis­tern.

Nooshi Dadgostar är säkert inte helt nöjd med situatione­n eftersom det finns en sannolikhe­t att det borgerliga blocket tar makten i Sverige medan hennes favorit för statsminis­terposten fortfarand­e är Stefan Löfven.

Men den som verkligen träder försiktigt i den politiska gungflyn är Löfven själv som kanske leder en övergångsr­egering efter kl. 10 svensk tid på måndag eller har avgått.

Om så är fallet har han en vecka på sig att bestämma om det ska bli extraval eller talmansrun­dor. Eller så klarar han sin tredje misstroend­eomröstnin­g.

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/LEHTIKUVA-AFP ?? Sverige statsminis­ter Stefan Löfven försöker undvika en misstroend­eomröstnin­g genom att erbjuda förhandlin­gar om den så kallade fria hyressättn­ing för nyprodukti­on av bostäder.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/LEHTIKUVA-AFP Sverige statsminis­ter Stefan Löfven försöker undvika en misstroend­eomröstnin­g genom att erbjuda förhandlin­gar om den så kallade fria hyressättn­ing för nyprodukti­on av bostäder.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Sveriges riksdag har jobbat med maximalt 55 ledamöter i kammaren som plenisalen kallas. När riksdagen röstar om regeringen Löfvens öde får alla 349 vara på plats.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Sveriges riksdag har jobbat med maximalt 55 ledamöter i kammaren som plenisalen kallas. När riksdagen röstar om regeringen Löfvens öde får alla 349 vara på plats.
 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/ LEHTIKUVA-AFP ?? Vänsterpar­tiets ordförande Nooshi Dadgostar anser att förslaget från Socialdemo­kraterna och Centerpart­iet är oseriöst. Det innebär sannolikt att det misstroend­e som partiet meddelade om i torsdags, och som Sverigedem­okraterna krävde omröstning om, blir verklighet.
■
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/ LEHTIKUVA-AFP Vänsterpar­tiets ordförande Nooshi Dadgostar anser att förslaget från Socialdemo­kraterna och Centerpart­iet är oseriöst. Det innebär sannolikt att det misstroend­e som partiet meddelade om i torsdags, och som Sverigedem­okraterna krävde omröstning om, blir verklighet. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland