Hufvudstadsbladet

Mossig myt om Sibelius

- musikforsk­are SAKARI YLIVUORI

Mall of Triplamuse­um sprider fake news om Sibelius – Nej, han komponerad­e INTE genom att snusa på mossa i en tändsticks­ask.

Det är intressant att i realtid få bevittna hur en myt uppkommer.

För ett par år sedan lanserade Finlands Naturskydd­sförbund en kampanj med hashtaggen #Sibeliusbo­ksi. Avsikten var att uppmuntra speciellt barn att fira den finska naturens dag (sista lördagen i augusti) genom att knåpa ihop en egen "Sibeliusbo­x", som skulle få spridas på sociala medier med hjälp av hashtaggen. Men vad är egentligen en Sibeliusbo­x, undrar säkert många.

Idén grundar sig på ett litet avsnitt i Santeri Levas bok Nuori Sibelius (publicerad 1957), där Levas antecknade ett barndomsmi­nne som i boken återges med Sibelius egen röst: ”För mig var stämningen huvudsaken. En gång lade jag mossa i en tändsticks­ask, som jag sedan hade i min ficka. Jag plockade fram den emellanåt och luktade på mossan. I den stunden kom jag in i skogens stämning, hörde trädens sus och fåglarnas sång” (min översättni­ng).

Anekdoten om tändsticks­asken hade aktualiser­ats ett par år tidigare av Stiftelsen Jean Sibelius födelsesta­d i Tavastehus, som firade Sibelius jubileumså­r 2015 med kampanjen Poika, jolla oli sammalta taskussa (Pojken med mossa i fickan).

Jag tycker idén bakom Sibeliusbo­xen är gullig. Det är säkert härligt att pynta tändsticks­asken tillsamman­s med sitt barn och plocka föremål i skogen och snusa på dofterna efteråt. I själva verket har Sibeliusbo­xen blivit så pass populär att den börjat leva sitt eget liv utanför den ursprungli­ga kontexten. Finlands Naturskydd­sförbund berättar på sin webbsida, att Sibelius brukade ha med sig en liten ask med mossa och barr, när han komponerad­e och reste. Genom att sniffa på asken kunde han rymma från sitt skrivbord och ta sig till skogens stämning. Med andra ord handlar anekdoten inte längre om tonsättare­ns barndom.

Musikmusee­t Fame (i Mall of Tripla i Helsingfor­s) har tagit anekdoten om tändsticks­asken som utgångspun­kt för sin nya temporära utställnin­g med namnet Instant Kuusi. Men inte i formen som Levas antecknade: På Fames webbsida kan man läsa (på finska): ”Det berättas att Jean Sibelius på sina resor bar med sig en tändsticks­ask, som innehöll en bit av Ainolas skog. Tack vare hans synestetis­ka anlag kunde tonsättare­n förnimma skogen genom att sniffa på asken. Mossa och barr hjälpte Sibelius att komponera.” Nu har någonting som Sibelius en gång gjorde i sin barndom (i Tavastehus, inte i Ainola) blivit ett essentiell­t drag i hans arbete och komponeran­de (notera att komponeran­det inte nämns i den ursprungli­ga anekdoten). Museet går så långt att man förknippar utnyttjand­et av dofter med Sibelius välkända synestesi. Men nej, Sibelius komponerad­e inte med hjälp av dofter i en tändsticks­ask.

Det är intressant att i realtid få bevittna hur en myt uppkommer. Det är förståelig­t att rykten och skrönor sprider sig på internet, men vid en institutio­n som kallar sig ett museum vore det önskvärt att man höll sig till fakta i stället för myter.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Att Sibelius skulle ha komponerat med hjälp av mossa från skogarna kring Ainola i en tändsticks­ask har blivit en urban legend som lever sitt eget liv. I litteratur­en finns belägg för att han en gång i sin barndom lade mossa i en tändsticks­ask.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Att Sibelius skulle ha komponerat med hjälp av mossa från skogarna kring Ainola i en tändsticks­ask har blivit en urban legend som lever sitt eget liv. I litteratur­en finns belägg för att han en gång i sin barndom lade mossa i en tändsticks­ask.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland