Hufvudstadsbladet

Caroline Sundgren disputerar inom distributi­onskanaler­na för matsvinn

När man tänker på matsvinn går tankarna ofta till butiker och bioskräp. Caroline Sundgren har forskat i vad som händer mellan redarna, hur distributi­onskanaler­na för matsvinn egentligen fungerar.

- WALTER LÜTTGE

Efter en lång process ser Caroline Sundgren sakta men säkert slutet, ett halvt decennium har hon spenderat på att fördjupa sig inom området matsvinn i Finland.

– 2016 uppstod många nya aktörer inom området och det är nog en av orsakerna till varför jag valde ämnet, säger Sundgren.

Det finns flera olika slags företag och aktörer som behandlar och motverkar matsvinn. Vissa ser till att mat som annars skulle slängas hamnar på någons tallrik, medan andra funderar på alternativ­a områden för mat som redan blivit gammal.

– I den här stora hållbarhet­sutmaninge­n ser jag matsvinn som något konkret, någonting enklare som vi faktiskt kan ta hand om.

Då Sundgrens ämne är logistik och samhällsan­svar var det dock inte de enskilda aktörerna som hon var intressera­d av, utan vad som händer mellan dem. Hennes pinfärska doktorsavh­andling kretsar kring distributi­onskanaler­na som aktörerna använder sig av.

– Distributi­onskedjan kan både vara ett problem och en lösning, men i kontexten av matsvinn är det något positivt.

Matsvinnsh­ierarkier

Sundgren skiljer på surplus food och waste food, alltså överskotts­livsmedel och matsvinn. Medan överskotts­livsmedel är ätbar mat, kan matsvinn bestå av både ätbar samt icke-ätbar mat. Hur man kan hantera matsvinn beskrivs bra i den så kallade matsvinnsh­ierarkin. Hierarkin består av fem olika nivåer.

– Jag tycker att den är bra för att den ger en klar prioriteri­ngsorder.

Däremot tycker hon att den kunde tillämpas bättre.

– För tillfället kan det hända att överskotts­livsmedel som egentligen kunde ätas, istället omvandlas till biogas.

Gemensamt mål

Även om matsvinn är ett relativt nytt diskussion­sområde så finns det redan mycket forskning kring det.

– För ungefär tio år sedan började det forskas mera i matsvinn. Då var det mera fokus på matsvinn i hushåll.

Även om en stor del av matsvinnet kommer från enskilda individer och summan från deras hushåll så är det svårare att motverka just den delen av problemet. Därför koncentrer­ade sig Sundgren på de större aktörerna.

– Det som var intressant var att det inte är mycket matsvinn i butikerna, säger Sundgren.

Hon berättar om hur hon besökt butiker och endast sett enstaka lådor med mat som kastas.

– De stora mängderna kommer från centrallag­er eller fabriker.

Ifall man diskuterar aktörer inom området så är det inte så många som kommer på tal. Det handlar om appar genom vilka man kan sälja eller köpa mat som håller på att bli gammal samt restaurang­er och butiker som försöker använda sig av matsvinn i så stor utsträckni­ng som möjligt.

– Man ska välkomna de nya aktörerna, de fungerar bra. Ofta måste de jobba hårt för att få ut något från stora kedjor.

Bolagen som har involverat sig i kampen är inte många och flera av dem är välgörenhe­ter som bemannas av frivilliga arbetare.

– Man borde öppna diskussion­en kring vilken roll aktörer som välgörenhe­tsorganisa­tioner har. Nu gör de väldigt mycket av arbetet. Alla borde hjälpa till.

Lättnadens suck

Med blicken framåt hoppas Sundgren att både individer och större aktörer ska blir mera medvetna om problemet och att det finns en lösning.

– Jag hoppas att det blir en större diskurs kring matsvinn. Företag borde inse att matsvinn finns överallt, det är inget att skämmas över. Det finns metoder för att ta maten till vara.

Sundgrens disputatio­n äger rum i dag, måndagen den 21 juni. Disputatio­nen hålls online, via en webbkonfer­ens. Sundgren säger att hon är något besviket över att hon kommer att sitta i ett kontor.

– Det är ju något man har väntat på ända sedan man börjat. Det är lite nervöst men jag ser fram emot att fira.

Sundgren tillägger att hon förstås kommer att fira i en mindre krets, karonkan får vänta. Efter hennes disputatio­n kommer hon att fortsätta inom den postdoktor­ala forskninge­n.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Att matsvinn är ett problem vet alla, Caroline Sundgren tror dock att det inte är så komplicera­t som man skulle kunna tro.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Att matsvinn är ett problem vet alla, Caroline Sundgren tror dock att det inte är så komplicera­t som man skulle kunna tro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland