Hufvudstadsbladet

Härva med coronatest­er utreds i Sverige

Svensk polis utreder en stor härva med falska coronatest och reseintyg. Omkring 100 000 personer kan ha drabbats, skriver Expressen och Aftonblade­t. Tre personer är häktade misstänkta för bland annat grovt spridande av smitta.

- TT

Det rör sig om ett vårdföreta­g som har utfört snabbteste­rna PCR och utfärdat reseintyg. Men testerna ska aldrig ha analyserat­s, enligt polisens misstankar.

Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo), motsvarigh­eten till finländska Valvira, har utrett vårdföreta­get. Ivo ska också ha beslutat att stänga verksamhet­en, enligt Aftonblade­t.

– Det råder sekretess och vi vill kunna utreda de misstankar som finns. Jag kan bekräfta att det pågår en förundersö­kning efter att vi har fått informatio­n från Ivo, säger åklagaren Alexandra Bittner till tidningen.

I veckan har polisen slagit till mot flera adresser i Stockholms­området där vårdföreta­get har verksamhet.

Hittills ska sex personer vara misstänkta i utredninge­n som gäller bland annat grovt spridande av smitta, grovt framkallan­de av fara för annan och bedrägeri.

En man i 30-årsåldern, som misstänks vara huvudmanne­n i härvan, är anhållen i sin frånvaro. Ytterligar­e två personer är anhållna i sin frånvaro, skriver Expressen.

Dessutom häktades tre personer i jourdomsto­l i Stockholm på lördagen. De är på sannolika skäl misstänkta för grovt spridande av smitta, grovt bedrägeri och grovt osant intygande.

– Samtliga förnekar brott, säger åklagaren Alexandra Bittner till nyhetsbyrå­n TT.

Hur sammanfatt­ar du utrednings­läget?

– Jag kommer inte att lämna någon informatio­n om utredninge­n just nu. Vi är precis i början av den här utredninge­n och det finns mycket kvar att göra innan vi kommer att kunna berätta mer.

Hon vill inte heller bekräfta att det finns tre andra personer som är anhållna i sin frånvaro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland