Hufvudstadsbladet

Halv miljon döda i covid-19 – stora protester i landet

Drygt en halv miljon människor har avlidit med covid-19 i Brasilien sedan pandemin inleddes. Tusentals har gått ut i protest mot regeringen­s agerande under pandemin.

- TT-AFP-REUTERS

En tredje våg sveper över det latinameri­kanska landet, som har näst högst dödstal i världen i absoluta tal efter USA.

– Vår vaccinerin­g, som skulle kunna påverka, är långsam och det finns inga tecken på restriktiv­a åtgärder – snarare motsatsen, säger den brasilians­ka epidemiolo­gen Ethel Maciel till nyhetsbyrå­n AFP.

Restaurang­er, barer och butiker håller öppet som vanligt i storstäder­na. Samtidigt bedöms situatione­n som kritisk i 19 av Brasiliens 26 delstater, med över 80 procents beläggning av intensivvå­rdsplatser­na.

Få vaccinerad­e

Brasiliens vaccinatio­nsprogram inleddes i januari, men bara 11 procent av befolkning­en är fullt vaccinerad och 29 procent har fått första dosen.

President Jair Bolsonaro, som tidigare har uttryckt skepsis mot vaccin, har lovat att hela befolkning­en ska vara vaccinerad vid årets slut – något som experter håller för osannolikt. Läkemedels­tillverkar­en Pfizer har sagt att de försökte sälja vaccin till Brasilien redan mellan augusti och november förra året, men att de inte fick svar.

Landsomfat­tande protester

Under demonstrat­ioner i samtliga delstater och i huvudstade­n Brasilia under lördagen bar folk plakat med texten "Bolsonaro måste avgå" och "500 000", med hänvisning till de hundratuse­ntals människor som avlidit.

Demonstran­terna kritiserar presidente­n för den långsamma vaccinerin­gen och för hans skepsis mot munskydd och andra pandemiåtg­ärder, så som nedstängni­ngar av affärsröre­lser. I mars uppmanade han sina landsmän att "sluta gnälla" över pandemin.

Senaten utreder Jair Bolsonaros pandemihan­tering, med fokus på de försenade försöken att komma över vaccin samtidigt som regeringen prioritera­de oprövade behandling­ar mot covid-19. En opinionsmä­tning från förra månaden visar att Bolsonaros popularite­t sjunkit kraftigt. Endast 24 procent av brasiliana­rna uppger att hans regering är "bra" eller "mycket bra".

 ?? FOTO: ANDRE PENNER/TT-AP ?? Demonstran­ter uppmanar president Jair Bolsonaro att avgå under en protest i staden Cuiabá på lördagen.
FOTO: ANDRE PENNER/TT-AP Demonstran­ter uppmanar president Jair Bolsonaro att avgå under en protest i staden Cuiabá på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland