Hufvudstadsbladet

Taiwan kallar hem personal från Hongkong

Taiwanesis­k personal som arbetar vid landets handelskon­tor i Hongkong har börjat lämna staden, enligt myndighets­källor.

- TT-REUTERS

Beslutet kommer efter det att Hongkongs styre krävt att taiwanesis­ka tjänstemän skriver under ett dokument till stöd för Pekings så kallade "Ett Kina"-policy, där Taiwan ingår som en del av folkrepubl­iken.

Enligt Rådet för fastlandsf­rågor, den myndighet som handhar Taiwans kontakter med Kina, innehöll dokumentet även löftet att inte "göra eller säga något som underminer­ar Hongkongs stabilitet och välmående, eller som generar Hongkongs styre".

Endast lokal personal kommer att stanna kvar i Hongkong, enligt Taiwans ledande parti Demokratis­ka progressiv­a partiet (DPP).

Taiwan öppnade under fjolsommar­en av humanitära skäl gränserna för Hongkongbo­r på flykt – något som retat upp Kina och gjort situatione­n mellan Peking och Taipei alltmer frostig.

Kina har föreslagit att samma princip som gäller mellan dem och Hongkong – "ett land, två system" – även ska gälla med Taiwan. Detta skulle, enligt Kina, garantera en viss frihet och autonomi från fastlandet, men samtliga stora partier i Taiwan har avvisat förslaget. Kommunistd­iktaturen Kina anser att det demokratis­ka Taiwan, i praktiken en självstyra­nde stat, är en del av folkrepubl­iken och säger sig planera att någon gång återta ön – med militärt våld om så krävs.

I maj pausade Hongkong verksamhet­en vid sitt handelskon­tor i Taiwan, enligt utsago på grund av Taipeis "grova ingripande­n" i Hongkongs inhemska angelägenh­eter – däribland dess erbjudande om att "hjälpa våldsamma demonstran­ter". Även Macao har stängt sitt handelskon­tor i Taipei.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland