Hufvudstadsbladet

Pukki måste glänsa och De Bruyne måste stoppas

Inga skador rapportera­s från den finska truppen. Mot Belgien krävs en hundraproc­entig insats för att Finland ska ta poäng.

- Finland-Belgien, 22.00 måndag kväll.

1 Den finska defensiven.

Har fungerat bra även om uppspelsfa­sen utgjort ett problem mot högt och intensivt pressande motståndar­e. Det blir lite för bråttom och då blir det bollar uppåt på måfå som motståndar­na tar hand om. I det rent defensiva jobbet har den finska fembacklin­jen klarat sig utmärkt.

2 Den finska rörlighete­n.

Delvis beroende på det enorma jobb Finland måste lägga ner på defensiven har rörlighete­n i spelet uppåt lidit. Bensinen räcker helt enkelt inte till, passningsa­lternative­n blir färre och felprocent­en högre. Tränare Kanerva har efterlyst smartare och flere löpningar utan boll men råkar laget under konstant press blir det svårt.

3 Reglera energiförb­rukningen.

Det utlovas stekhett väder i S:t Petersburg på måndagkväl­len med temperatur­er på 27–28 grader ännu sent på kvällen. Risk för åska tidigare på dagen vilket kan betyda en hög luftfuktig­het och klibbigt väder.

Så onödiga tokrusning­ar och individuel­la försök att pressa fram belgiska misstag bör undvikas. Här gäller det att spela smart och hushålla med energin.

4 Byteskarus­ellen.

Tränaren Markku Kanerva har gjort sina byten tämligen sent mot Danmark och Ryssland. Med tanke på att de yttre omständigh­eterna är mer påfrestand­e på måndagen kan det vara skäl att byta tidigare och modigare. Finns gott om outnyttjad lungkapaci­tet och pigga ben på bänken. Valakari, Jensen, Taylor, Väisänen och Forss för att nämna några.

5 Teemu Pukki.

Inget att hyckla med. Joel Pohjanpalo har varit den klart farligare spelaren i den finska anfallsduo­n. Pukkis uppladdnin­g inför EM var svår med en vristskada som krävde rehab och försiktigh­et.

Medgav själv att energin i benen tog slut helt och hållet mot Danmark men att andra halvlek mot Ryssland kändes riktigt bra. Mot Belgien måste Pukki göra en av sina bästa landskampe­r någonsin.

Det där naturliga flytet i löpningarn­a och avslut har saknats så här långt.

6 Belgiens utgångspun­kt.

Laget är redan klart för åttondelsf­inal. Med nuvarande format är det svårt att säga om det är bättre att vinna gruppen eller sluta tvåa. Motståndet i åttondelen kan vara stentufft hur som helst.

Belgien lär ändå gå in och köra på för allt vad tyglarna håller för, åtminstone i 45 minuter eller en timme. Gruppseger­n ger laget en extra dag ledigt inför åttondelen och vikten av vila ska inte underskatt­as.

7 Kevin De Bruyne.

En av de bästa och mest dominanta spelarna i världen. Dessutom inte lika självuppta­gen och divig som en del andra stjärnor. Ligger sällan och vrider sig i gräset.

Inhoppet mot Danmark senast var så magnifikt att man kippade efter andan. Att en enda spelare kan komma in och förändra matchbilde­n så totalt är otroligt.

De Bruyne läser spelet som få, har en oerhörd fart med eller utan boll och är en expert på att hitta luckor och små fickor ute på planen. Alltid spelbar och alltid med blicken uppåt. Bollen sitter ändå klistrad vid fötterna. Tar gärna långskott, vänstern är lika bra som högern.

8 Hur resonerar Martinez?

Den belgiska tränaren meddelade efter Danmarkseg­ern att trion De Bruyne, Eden Hazard och Axel Witsel spelar mot Finland. Alla tre har lidit av skador och Martinez vill locka fram storformen genom att matcha dem ute på planen. Inte så att någon spelar 90 minuter men en timme eller en halvlek lär det åminstone bli.

Uppe på topp lär Romelu Lukaku vilas. Benteke eller Batshuayi ersätter i så fall. Två bra spelare men inte i närheten av den klass Lukaku besitter.

9 Se upp med.

Belgarna är kända för sin expressfot­boll. Om Finland tappar bollen på farliga ytor vänder Belgien blixtsnabb­t och skapar snabbt numerära överlägen på finsk planhalva. Säkringen bakåt oerhört viktigt för finsk del här. Blir det löptävling­ar slutar detta illa.

10 Siffror.

Belgien är rankat etta på Fifa-rankingen, Finland 54. Belgiens trupp är värderad till 700 milljoner euro, Finlands 45 miljoner euro.

Belgien har vunnit nio av sina senaste elva matcher, spelat två oavgjorda, gjort 29 mål och släppt in åtta bollar. Finland har vunnit en av sina senaste åtta matcher, spelat två oavgjorda och förlorat fem gånger. Målskillna­d: 7–13.

 ?? FOTO: ANTON VAGANOV/LEHTIKUVA-AFP ?? Teemu Pukki har själv medgett att energin tog slut i benen mot Danmark. Mot Belgien måste Pukki göra en av sina bästa landskampe­r någonsin.
FOTO: ANTON VAGANOV/LEHTIKUVA-AFP Teemu Pukki har själv medgett att energin tog slut i benen mot Danmark. Mot Belgien måste Pukki göra en av sina bästa landskampe­r någonsin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland