Hufvudstadsbladet

Henttala tog sitt första FM-guld

Borgåbördi­ge Joonas Henttala vann FM-guld i linjeloppe­t i cykel-FM i Vanda.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

IBD Cyclings Joonas Henttala slog Akilles Green Teams Ukko Peltonen i den dramatiska slutuppgör­elsen.

Det 171 km långa loppet avgjordes i brutal hetta i Vanda. En utvald grupp med cirka tjugo cyklister utformades under loppet, och Henttala och Peltonen ryckte ifrån dem, samarbetad­e för att utöka avståndet, och Henttala tog segern med sluttiden 4.04,32.

Henttala, 29, har cyklat som proffs i Team Novo Nordisk sedan 2013. Men det här är hans första FM-guld. Det innebär också att han får dra på sig den finska mästartröj­an.

– Det känns otroligt skönt att få mästartröj­an. Jag har försökt det här länge. Det har varit ett svårt år. Jag satsade allt på den här dagen. Det var en banprofil som är värdig FM, säger Henttala.

Ukko Peltonen tog helgens andra FM-silver. Han var tvåa i fredagens tempolopp efter att ha fått ett 30 sekunders tidsstraff och dessutom kraschat på upploppet. Akilles Antti-Jussi Juntunen var trea i söndagens lopp.

I damernas 100 km långa linjelopp blev det en dubbelsege­r för Esboföreni­ngen IK-32. Antonia Gröndahl tog segern före klubbkamra­ten Minna-Maria Kangas.

Gröndahl ryckte ensam ifrån i ett tidigt skede. Men hon fick snart sällskap av Kangas och Anniina Ahtosalo, som tävlade i U18-kategorin. Ahtosalo vann U18-kategorin, som körde 57 km.

Det blev ingen spurtuppgö­relse mellan de två lagkamrate­rna, utan Gröndahl och Kangas kom överens om att köra i mål samtidigt, och Gröndahl fick segern. Segertiden var 2.37,05. Motion Finlands Meri Helmi var trea med tiden 2.31.

– Benen fungerade bra i dag. Jag hade inte planerat att rycka loss, men kom iväg halvt i misstag. Sedan kom Minni och Anniina ikapp och vi jobbade bra tillsamman­s. I slutet körde vi på tumanhand med Minni och kom tillsamman­s i mål, säger Gröndahl.

Det var Gröndahls, 26, första FM-guld. Kangas vann FM-guld förra året. I damernas tempolopp gick segern till Triathlon Suomis Tiina Pohjalaine­n.

 ?? FOTO: KIIA-BETTINA HAIKOLA ?? Joonas Henttala vann herrarnas linjelopp före Ukko Peltonen.
FOTO: KIIA-BETTINA HAIKOLA Joonas Henttala vann herrarnas linjelopp före Ukko Peltonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland