Hufvudstadsbladet

Karukoski i brittiska deckarland­skap

Efter filmen om Tolkien gör Tom of Finland-regissören Dome Karukoski sin andra produktion i Storbritan­nien, denna gång en sexdelad thrillerse­rie. Och får till det. Trots att den brittiska tv-deckaren är gammal som gatan är slutresult­atet fräscht.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

THRILLERSE­RIE

The beast must die

Sex avsnitt på C More (recensione­n bygger på två delar). Regi: Dome Karukoski. Manus: Gaby Chiappe efter en roman av Cecil Day-Lewis. I rollerna: Cush Jumbo, Billy Howle, Mia Tomlinson, Jared Harris.

Det var bara en tidsfråga innan regissören Dome Karukoski skulle bli för stor för den strikt finländska spelplanen. Samprodukt­ionen Tom of Finland tog sikte på den internatio­nella marknaden och Tolkien med Nicholas Hoult i rollen som författars­torheten J.R.R. Tolkien spelades in i Storbritan­nien.

Vackert så, men personlige­n föredrar jag Karukoskis tidiga filmer (Flicka du är en stjärna, Lappland odyssé, Lejonhjärt­at) som stack ut på ett helt annat sätt. Men skam den som ger sig; i The beast must die tar regissören sig an det heta tv-serieforma­tet, rättare sagt en whodunit ursprungli­gen signerad Cecil Day-Lewis (Daniels pappa för övrigt).

Ond bråd död och hämnden är ljuv är några av ingrediens­erna i miniserien i fråga. Och till det kommer ett berättande och ett tempo som gör att man inte slumrar till i första taget, tvärtom.

I filmens epicentrum ses Cush Jumbo som Frances Cairnes, en kvinna nedbruten av sorg. Och av blint hat. Det vill sig inte bättre än att hon förlorat sin son i en smitningso­lycka och nu är hon fast besluten att leta upp och sätta dit den som är skyldig.

Polis polis potatisgri­s

Till saken hör att poliskåren på Isle of Wight, det till synes idylliska sommarpara­diset i södra England, aldrig kom någon vart i sina utredninga­r.

De facto hade den ansvarige polismanne­n den dåliga smaken att gå och dö på en golfbana av allting.

Ersättaren, Nigel Strangeway­s (Billy Howle, holländske diplomaten Herman Knippenber­g i The serpent), har i sin tur problem med psyket, efter att ha förlorat en kollega på jobbet i London.

Följaktlig­en är det upp till Frances, lärare i det civila, nu med en snagg modell ”dressed to kill”, att börja rota. Det för henne i kontakt med Jared Harris, affärsman som händelsevi­s har en fäbless för snabba bilar och unga damer, bland dem svägerskan och modellen Lena (Mia Tomlinson).

Spännande och engagerand­e

Det här kanske inte låter mycket för världen, men faktum är att Karukoski får till det. För trots att den brittiska tv-deckaren är gammal som ga

tan och det mesta redan gjorts inom ramen för genren känns slutresult­atet fräscht.

Leken med dåtid och nutid, minnesbild­er och traumatisk­a upplevelse­r, gör att laddningen hela tiden finns där. Till det kommer Nigels psykiaterb­esök som tillför ytterligar­e ett berättarpl­an – och det utan att serien faller i bitar.

Och även om hämndmotiv­et är ett mer eller mindre cyniskt hämndmotiv – redan i den första akten proklamera­r Frances att hon har för avsikt att döda – blir det aldrig hjärtlöst. Trots allt handlar det om en mor som förlorat sitt barn.

Lägg till de inbjudande Isle of Wight-landskapen och det vassa skådespela­rarbetet och det är svårt att slita sig. På tal om det, hoppar Elina Knihtilä in i rollen som husa åt Jared Harris rikeman. Hon är nästan lika skrämmande som sin arbetsgiva­re, gud förbjude.

 ?? FOTO: GARETH GATRELL ?? Billy Howle och Cush Jumbo i en thriller om en mamma som försöker sätta dit sin sons mördare.
FOTO: GARETH GATRELL Billy Howle och Cush Jumbo i en thriller om en mamma som försöker sätta dit sin sons mördare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland