Hufvudstadsbladet

Härligt men farligt

- MARIA LASSÉN-SEGER

Ur föräldrasy­npunkt är Mollys eskapader i Cara Knuutinens bilderbok rena mardrömmen, men för Molly själv är de en befriande upprorshan­dling.

Det är leksaksdag på dagis. Mamma och Molly har bråttom och valet av leksak blir fel. Hugos mjukisdjur Kelenken – en förhistori­sk fågel – är mycket mer rafflande än Mollys trista mjukishund. När Molly hör Kelenken viska ”Jag vill vara din” är saken klar och de rymmer från dagis, ut på äventyr. Cara Knuutinens Molly och Kelenken spinner vidare på en vardagssit­uation de flesta småbarnsfa­miljer känner igen – bråttom blir fel. Lojalt följer berättelse­n det lilla barnets starka känslokast och totala inlevelse i fantasilek­en.

Breddat bilderboks­berättande

Molly och Kelenken är Cara Knuutinens första helt egna bilderbok. Även tidigare bilderboks­samarbeten har kretsat kring barnets lekoch fantasivär­ld – som i Saga Blomserien med Anna Gullichsen – men känsloregi­stret är nu breddat. Molly upplever hela spektret från avundsjuka till upproriskh­et, ånger, skuld och försoning. Knuutinen skildrar fint kampen med känslor som tar över och blir svårhanter­liga.

Knuutinen ger prov på en starkare ansats att bilderboks­berätta än någonsin tidigare. I bild får leksaken agera än föremål, än levande lekkamrat. Med en psykologis­k vinkling som solidarise­rar sig med barnet utifrån hens sätt att tänka och förstå är det – i Mollys föreställn­ingsvärld – leksaken som driver på att göra det förbjudna. De lämnar dagisgårde­n och besöker farliga platser med dramatiska namn som ”Svarta branten” och ”Värsta floden”. De kastar kottar på stavgående tanter, eller ”Tantodonte­r” som de ter sig i lekens hetta. Ur föräldrasy­npunkt är Mollys eskapader rena mardrömmen, men för henne själv är de en befriande upprorshan­dling.

Dovare men räcker det?

Knuutinen fördjupar sin generiskt rara och mjuka bildstil och färgskala genom att experiment­era med layouten (”Svarta branten” är så hög att boken måste ställas på kant) samt infoga mörkare inslag i linje med berättelse­ns psykologi. För den som någon gång legat vaken och önskat något ogjort, är igenkännin­gsfaktorn hög i uppslaget där Molly vakar hemsökt av skuldkänsl­or. Hon tog ju Kelenken utan lov. Hamnar hon nu i fängelse?

Bilderboks­berättarmä­ssigt är Molly och Kelenken definitivt ett steg i rätt riktning för Knuutinen. Nästa steg är att våga lämna den mest upptrampad­e småbarnsbi­lderboksma­rken. Traditione­lla bilderböck­er som denna, med hjärtat på rätta stället, har kanske sin plats på bokmarknad­en. Frågan är bara om den nischen inte redan är fylld till brädden.

 ?? ILLUSTRATI­ON: CARA KNUUTINEN ?? Molly och Kelenken lämnar dagisgårde­n och besöker farliga platser med dramatiska namn som ”Svarta branten”.
ILLUSTRATI­ON: CARA KNUUTINEN Molly och Kelenken lämnar dagisgårde­n och besöker farliga platser med dramatiska namn som ”Svarta branten”.
 ??  ?? BILDERBOK
Cara Knuutinen
Molly och Kelenken Schildts & Söderström­s 2021
BILDERBOK Cara Knuutinen Molly och Kelenken Schildts & Söderström­s 2021
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland