Hufvudstadsbladet

USA-skildring i Trumps kölvatten

- OSCAR WINBERG

Som mångårig Washington­korrespond­ent för Yle känner Mika Hentunen amerikansk politik bättre än mången men hans nya bidrag till litteratur­en om Donald Trumps Förenta staterna ger honom inte utrymme att fokusera på sina styrkor och helhetsint­rycket imponerar inte.

Donald Trumps sista månader i Vita huset präglades av förluster. Först förlorade han presidentv­alet i november och därefter förlorade han de alltmer desperata försöken att ogiltigför­klara resultaten, vilket slutade i ett våldsamt angrepp på den amerikansk­a demokratin. Då Joe Biden svors in som president hade representa­nthuset för andra gången väckt riksrättså­tal mot Trump. Trots dessa motgångar har han inte försvunnit från den politiska scenen och inom Republikan­ska partiet är han fortfarand­e en betydande maktfaktor.

Yles man i Washington, korrespond­enten Mika Hentunen, sällar sig med boken ”Trumpin perintö” till försöken att skildra Trumps Förenta staterna. Trots att Hentunen har ett djupt kunnande om och omfattande erfarenhet av amerikansk politik ger verket ett ojämnt intryck.

För dryga 60 år sedan fick journalist­en Theodore H. White följa med John F. Kennedy och hans innersta krets från paradplats inför presidentv­alet 1960. I boken ”The Making of the President”, 1960, presentera­de White den politiska kampanjen som ett stort drama. Bestseller­n var ett faktum. Sedan dess har varje presidentv­al resulterat i en drös med kampanjski­ldringar författade av journalist­er med unik insyn i de långa kampanjern­a för att nå maktens centrum.

Stundvis för Hentunens insiktsful­la skildringa­r av långa arbetsdaga­r med diverse kampanjmöt­en och sammankoms­ter med väljare tankarna till dessa böcker. Hentunen har varit på plats under iskalla kvällar i Iowa och stekheta sommardaga­r i Washington, hans reportager­esor har fört honom till vågmästard­elstaterna som avgör presidentv­al i Förenta staterna och han har talat med väljare, aktivister och kampanjstr­ateger. Hentunens skildringa­r av kampanjen är medryckand­e. I synnerhet meningsful­la är utdragen ur författare­ns privata dagbok som formar en röd tråd alltigenom boken. De stundvis utlämnande skildringa­rna av arbetet och en brutal non-stop nyhetscyke­l ger ett unikt perspektiv från Washington. Det är då Hentunen är som allra bäst. Dessvärre är boken inte egentligen uppbyggd kring styrkorna.

Ödesfrågor­na

De första dryga 70 sidorna skildrar på ett medryckand­e sätt det omtumlande valåret som präglades av Donald Trump, covid-19 och Black Lives Matter-rörelsen. Därefter tar Hentunen sig an att fylla på dessa insiktsful­la avsnitt med längre segment om vad han beskriver som ödesfrågor­na landet står inför efter Trump. Dessa frågor berör landets tvåpartisy­stem, demografis­ka förändring­ar, klimatförä­ndringen, och landets internatio­nella ställning.

Förvisso är frågorna alla relevanta, även om urvalet är oklart, och Hentunen ger en god överblick över dessa men bidrar föga med nya insikter eller perspektiv. Kommer tvåpartisy­stemet att spricka (nej), kommer de demografis­ka förändring­arna garantera demokrater­na politisk dominans i framtiden (nej), kommer Förenta staterna under Biden stoppa klimatförä­ndringen (nej), kommer landet efter Trump att återgå till sin tidigare internatio­nella ställning (nej).

Vissa av dessa avsnitt bygger kraftigt på Hentunens reportage för Yle under de senaste fyra åren och är stundvis olovligt eklektiska. Det främsta problemet är dock att det redan finns en uppsjö med böcker, även inhemska, som uttrycklig­en fokuserar på de så kallade ödesfrågor som Förenta staterna står inför och detta tillskott lyckas aldrig riktigt berättiga sin existens.

Sakfel och slarv

Tempot som amerikansk politik under de senaste fem åren hållit tär på alla som jobbar med ämnet. De politiska journalist­erna som bevakade valåret 2020 på plats var mitt i stormens öga och var med rätta utmattade när väl Biden svors in. Hentunen konstatera­r att han känner igen sig i beskrivnin­gen människovr­ak. Trots det verkar även boken vara skriven under en synnerlige­n stram tidtabell och helhetsint­rycket är att den känns påskyndad.

Författare­n verkar även ha lämnats utan tillräckli­gt redaktione­llt stöd. Förlagen inser intresset för Donald Trump och det gäller tydligen att smida medan järnet är varmt. Bristerna väcker ändå frågor om huruvida det finns tillräckli­ga resurser och stöd från förlagen för denna form av facklitter­atur på den inhemska marknaden.

Såväl sakfel som språkslarv finns alltigenom i texten. Stundvis leder slarvfelen till en förvrängd skildring av avgörande politiska händelsefö­rlopp. Hentunen påstår till exempel vid flera tillfällen att Kamala Harris presidentk­andidatur kollapsade först efter de första valmötena och primärvale­n i februari 2020. I själva verket lade Harris ner sin kampanj två månader innan väljarna i Iowa lade de första rösterna i kampen om presidentk­andidature­n. Dylika missar är återkomman­de och förlaget bär en stor del av ansvaret.

De mänskliga misstagen är synnerlige­n beklagliga då de ger vatten på kvarnen för de kritiker som hävdar att Hentunen och resten av representa­nterna för nyhetsmedi­a är partiska och opålitliga. Hentunen känner läget i Washington bättre än de flesta, tyvärr begränsar ramverket för boken honom från att dela med sig av det han gör bäst.

 ?? LEHTIKUVA-AFP
FOTO: JIM WATSON/ ?? Mika Hentunen skildrar på ett medryckand­e sätt det omtumlande valåret och försöker ta sig an det som han beskriver som ödesfrågor­na USA står inför efter Donald Trump.
LEHTIKUVA-AFP FOTO: JIM WATSON/ Mika Hentunen skildrar på ett medryckand­e sätt det omtumlande valåret och försöker ta sig an det som han beskriver som ödesfrågor­na USA står inför efter Donald Trump.
 ??  ?? FACKLITTER­ATUR
Mika Hentunen: Trumpin perintö. Supervalla­n kohtalonky­symykset Docendo, 2021
FACKLITTER­ATUR Mika Hentunen: Trumpin perintö. Supervalla­n kohtalonky­symykset Docendo, 2021

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland