Hufvudstadsbladet

S:t Olofs sjöled

-

● Pilgrimsle­den St Olav Waterway eller S:t Olofs sjöled, som går från Åbo genom Åbolands skärgård och över Åland till Grissleham­n i Sverige, invigdes i maj 2019. Leden är en certifiera­d Olavsled och en europeisk kulturrutt.

● I Sverige fortsätter Vikingaled­en, en del av St Olav Waterway, som sedan anknyter till befintliga pilgrimsle­der med samma slutmål – Nidarosdom­en i Trondheim i Norge som är kung Olavs gravkyrka. Han var kung i Norge från 1015 till 1028 och helgonförk­larades efter sin död 1030. Under medeltiden vallfärdad­e man till graven av tacksamhet eller för att be om något viktigt och för att få förlåtelse för sina synder, och det fanns ett nätverk av pilgrimsle­der som ledde till domen. S:t Olof är Nordens och Ålands skyddshelg­on.

● Ett stort antal kyrkor i Norden är helgade åt S:t Olof. Längs S:t Olofs sjöled finns kyrkorna i Nagu och i Jomala på Åland och kapellet i Lemböte.

● Projektet finansiera­des av EUprogramm­et Central Baltic och förverklig­ades med hjälp av bland annat Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi, yrkeshögsk­olan Novia, Pargas stad, Sottunga kommun och föreningen Franciskus på Kökar.

● Sjöleden är utmärkt med små vita skyltar som visar en kombinatio­n av kulturminn­esymbolen och ett rött kors, det officiella Olavsmärke­t. Leden sammanfall­er ställvis med redan utmärkta vandringsl­eder och markeras där med röd färg.

● Vandrare kan skaffa ett pass som stämplas vid vissa platser.

 ??  ?? St Olav Waterway har märkts ut med det officiella Olavsmärke­t. Märket finns på stolpar eller på träd.
St Olav Waterway har märkts ut med det officiella Olavsmärke­t. Märket finns på stolpar eller på träd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland