Hufvudstadsbladet

ANDRAS RÖSTER

-

Den här utveckling­en ger ytterligar­e ett motiv åt medlemmarn­a i FIRE, dem som blir rika tillsamman­s. Förmögenhe­terna kan ges i arv åt barnen, en alldeles mänsklig strävan. Det för oss tillbaka till den stora bilden.

Pengarna kan användas för att köpa privilegie­r för kommande generation­er. Som utbildning i konsten att samla pengar och möjlighete­r att köpa den yppersta sjukvården. Detta som tillägg till de njutningar i livet som återstår efter att numismatik­erna spolierat tiden för sin personliga utveckling – i annat än konsten att konsumera.

Det som arvlåtarna försummar att inse är att de samtidigt ger i arv också något annat åt sina efterkomma­nde, nämligen människor och samhällskl­asser som kan känna sig förfördela­de. De kommer att göra allt som står i deras makt för att ta ifrån arvingarna deras pengar och de privilegie­r som deras förfäder strävat så hårt för att ge dem.

Det som John Rawls egentligen sade åt spargrisen var "SE UPP FÖR VARGEN”.

Ny Tid

Per-Erik Lönnfors Vår kortare livslängd beror uppenbarli­gen i hög grad på en ohälsosamm­are livsstil, våldsbenäg­enhet och högre risktagand­e. Det kan vi fixa, som individer. En bättre livsstil håller dessutom kropp och själ i trim på ålderns höst, så vi inte blir vårdfall för kvinnfolk att råda över.

Att vi män är sämre i skolan och i universite­tet beror förhoppnin­gsvis inte på att vi är korkade. Är det för att vi är lata, är det eget fel. Är orsaken någon annan? Vet ej. Själva gapar vi ju högt mot könskvoter­ing, kanske vi måste ändra oss snart, för vår egen skull. ”God karl reder sig själv” kanske snart hör forntiden till. Forum för ekonomi och teknik Kaj Arnö

I en intervju med Aftonblade­t i går kommentera­r Prins Daniel den årliga rapporten från kronprinse­ssparets organisati­on Generation Pep, som arbetar för barn och ungdomars hälsa. Den visar att bara två av tio barn mellan fyra och sjutton år nådde den rekommende­rade mängden fysisk aktivitet – och bara ett av tio barn lever hälsosamt sett till både kost och motion.

Prins Daniel säger att han vill se en normförskj­utning i samhället där barn lär sig äta bättre och röra sig mer. För att det ska ske krävs det förebilder. Därför borde det svenska landslaget, precis som Cristiano Ronaldo, ha dissat läsken och pizzan.

Aftonblade­t

Jonna Sima

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland