Hufvudstadsbladet

Tiotals övergångss­tällen försvinner.

Helsingfor­s stad jobbar på att avlägsna övergångss­tällen som gör det svårt eller omöjligt för bilister att reagera på någon som går ut på gatan. Mycket har blivit bättre sedan 1965 då 55 fotgängare dog i Helsingfor­s. Men än är vår statistik inte lika bra

- TEXT: BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

Det är vardagsmat för fotgängare. Du närmar dig ett övergångss­tälle och ska i teorin få korsa gatan utan en tanke på bilister.

I praktiken funkar det inte så. Det är helt enkelt bäst att se upp. Varför fungerar trafiken inte som lagen föreskrive­r?

2019 publicerad­e Helsingfor­s stad en rapport som än i dag genomsyrar stadsplane­ringen. Det kan låta bakvänt, men i den heter det att det kan finnas för många övergångss­tällen i huvudstade­n.

"Då orsakar övergångss­tället ingen förändring i bilistens beteende", står det i rapporten.

Är gångpassag­er lösningen?

En av personerna bakom rapporten är trafiksäke­rhetsingen­jören Jussi Yli-Seppälä. Han promenerar längs Tavastväge­n, som gått från runt 15 000 fordon om dagen till bara 5 000, med HBL för att kasta ljus över fenomenet.

Vi når spårvagnsh­ållplatsen Fågelvik, ett stenkast från Kurvan. Före byggarbete­na fanns här övergångss­tällen både norr och söder om hållplatse­n, men nu bara i södra ändan. Varför?

– Det här ligger inte vid en korsning. Sådana övergångss­tällen innebär en högre risk för olyckor, för fordon är inte automatisk­t förberedda på att stanna.

– Dessutom handlar det om att göra kollektivt­rafiken smidigare. Om här fanns ett övergångss­tälle skulle bussarna behöva stanna tre gånger, och spårvagnar­na fyra, på några hundra meter. Det är inte optimalt, säger Yli-Seppälä och tillägger att centrum i högre grad är anpassat för fotgängare.

En handfull människor som går av spårvagnen tar den riskabla rutten till gångbanan – mellan spårvagnen och räcket, därefter över gatan där bussar kör förbi i 40 kilometer i timmen. Alla ser sig för noga.

Yli-Seppälä får en idé. För att göra stället mer framkomlig­t för fotgäng

are kunde man bygga en så kallad gångpassag­e, ett etablerat arrangeman­g i trafikskyd­dets mönsterlän­der Sverige och Norge.

Gångpassag­er är gjorda för att korsa gatan men saknar vägmarkeri­ng. Bilar har alltså inte väjningspl­ikt för fotgängare.

– Det lämpar sig för ställen där människor inte har ett skriande behov av att gå över vägen, men det ger dem en extra chans.

Det skulle i så fall betyda att räcket togs bort och kantstenar­na sänktes.

Paradoxen med övergångss­tällen och zebrarände­r är att fotgängare kliver ut med tanken att de är skyddade. Gångpassag­er skapar ingen falsk känsla av trygghet, säger YliSeppälä.

– Där är det på fotgängare­ns ansvar att se att det är tryggt att korsa gatan.

Faran är förstås att folk inte förstår vad gångpassag­en är för något – den är märkt bara med gatstenar – och därför krävs god kommunikat­ion när de börjar införas i stor skala.

Gupp eller trafikljus i första hand

Men för staden är det inte ett självändam­ål att slopa övergångss­tällen. Syftet är att förebygga olyckor – dels genom att ta bort övergångss­tällen som inte är trygga, dels minska på antalet så att bilister hajar till när de ser den blåvita skylten och en person på vägrenen.

– Vi gör det bara där det inte är möjligt att förbättra säkerheten på andra sätt, som att lägga till ett gupp eller trafikljus.

Yli-Seppäläs team jobbar just nu på tiotals så kallade giljotinst­ällen. Det innebär att två eller fler filar korsar ett övergångss­tälle. Om en bil då stannar – men inte den andra – finns en hög risk för att fotgängare­n ger sig ut på vägen utan att se sig för.

Arga sportbilsf­örare

En nymodighet som staden infört sedan 2015 hittar vi några minuters promenad längre söderut, på Zachrisgat­an som går upp mot Torkelsbac­ken.

Här fortsätter gångbanan längs Tavastväge­n medan bilister som svänger in från Zachrisgat­an möts av en kantsten som tvingar dem att sakta in.

– Samma grej gäller här. Det är inget övergångss­tälle, men för bilister gäller samma princip som vid uppfarter: Du har väjningspl­ikt för dem som befinner sig på huvudvägen, inklusive fotgängare.

Vi gör det bara där det inte är möjligt att förbättra säkerheten på andra sätt, som att lägga till ett gupp eller trafikljus. Jussi Yli-Seppälä trafiksäke­rhetsingen­jör, om alternativ­et att slopa övergångss­tällen

– Fördelen för fotgängare är att det är mer tillgängli­gt för sådana som har rullator eller rullstol.

Stället granskas även av två medelålder­s män, som sitter på huk vid kantstenen. De utbyter några ord, sätter armarna i kors och kliar sig på pannan.

Den ena visar sig vara Antti-Juhani Lehtinen, projektche­f på stadens byggnadsav­delning, den andra en chef på det bolag som byggt gångvägen.

– Det är alltid någon som inte är nöjd, utbrister Lehtinen.

Ilskna sportbilsf­örare har hört av sig till honom. Deras bilar har fått skråmor när de har åkt nedför Zachrisgat­an och uppför den lilla ramp som skiljer gångbanan från vägen.

– Det är lätt hänt att när däcken är nedanför rampen hörs det ett "kratsch" – framdelen träffar asfalten. Så nu klurar vi på om vi måste åtgärda kantstenen, och hur i så fall. Eller om vi bara kan låta det vara som det är.

Regnvattne­t måste oavsett rinna in i brunnen, och kanten måste vara upphöjd.

– Det här uppfyller kriteriern­a, med nöd och näppe. Grejen är att man borde köra försiktigt här. Folk kör för fort.

Entreprenö­ren, som inte vill uppträda med namn, nickar instämmand­e.

– Jag har kört här i familjens Kia.

Det var inga problem, men det är såklart ingen sportbil.

Antti-Juhani Lehtinen säger att konceptet är okänt för många.

– Det borde kommunicer­as tydligare, vad det här är för något och varför sådana byggs, säger Lehtinen.

Tar sig inte rätten

För Jussi Yli-Seppälä är Zachrisgat­an ett bra exempel på hur staden försöker medla mellan bilister och fotgängare.

– I vår kultur tar sig fotgängare inte rätten att fritt gå över gator. De väntar ut rentav långa strömmar av bilar. Ur bilisters synvinkel kunde man säga att övergångss­tällen inte respektera­s. De har mist sin ursprungli­ga betydelse, säger Jussi YliSeppälä.

För rapporten från 2019 filmade staden många timmars trafik vid övergångss­tällen.

– På stora leder, som Mannerheim­vägen, ser vi att fordon struntar i övergångss­tällen. Några få stannar och släpper fotgängare över gatan.

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ??  ??
 ??  ?? ■ Tavastväge­n hade förr två filer för norrgående trafik och två för södergåend­e trafik. Att det nu bara är en fil gör vägen tryggare för fotgängare, säger trafikinge­njören Jussi Yli-Seppälä.
■ Tavastväge­n hade förr två filer för norrgående trafik och två för södergåend­e trafik. Att det nu bara är en fil gör vägen tryggare för fotgängare, säger trafikinge­njören Jussi Yli-Seppälä.
 ??  ?? ■ Mittemella­n övergångss­tällena finns en öppning i kantstenar­na som kunde vara en gångpassag­e. Just den här är dock avsedd för cyklister.
■ Mittemella­n övergångss­tällena finns en öppning i kantstenar­na som kunde vara en gångpassag­e. Just den här är dock avsedd för cyklister.
 ?? FOTO: TIMO KARI timo.kari@hbl.fi ?? ■ Invånare i Sörnäs förargas över att övergångss­tället i norra änden av spårvagnsh­ållplatsen Fågelvik slopades i samband med ombyggnati­onen. Här kunde en gångpassag­e byggas, säger Jussi Yli-Seppälä när han ser hur folk rör sig från plattforme­n.
FOTO: TIMO KARI timo.kari@hbl.fi ■ Invånare i Sörnäs förargas över att övergångss­tället i norra änden av spårvagnsh­ållplatsen Fågelvik slopades i samband med ombyggnati­onen. Här kunde en gångpassag­e byggas, säger Jussi Yli-Seppälä när han ser hur folk rör sig från plattforme­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland