Hufvudstadsbladet

Polisen grep demonstran­ter i centrum

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Klimatdemo­nstratione­n i Helsingfor­s gick in på sin fjärde dag i går. På söndagseft­ermiddagen flyttade demonstran­terna tillbaka till Mannerheim­vägen vilket fick polisen att ta till hårdare åtgärder. Cirka etthundra demonstran­ter som vägrade samarbeta greps.

– Jag tänker sitta här tills polisen bär bort mig, säger Nina, en av Elokapinas demonstran­ter då HBL besökte demonstrat­ionen på söndagskvä­llen.

Där och då bar polisen bort ett tjugotal demonstran­ter som inte vill flytta på sig frivilligt.

Antti, som sitter bredvid, berättar att han är något rädd för att bli indragen i polisens system, men att det är meningsful­lt att kämpa för klimatet.

– Folk har under dagen varit väldigt snälla och stöttande. De har gett tummen upp och kommit med mat och dryck. Vi kommer att ha mat så det räcker och blir över, säger Nina.

Polisen skrev på Twitter att de inte längre kommer att tillåta att demonstran­terna ockuperar körfält. Polisen har också försökt övertyga demonstran­terna att flytta till ett ställe där de inte stör trafiken, utan att lyckas.

Elokapina skriver i sin tur på

Twitter att de kräver att beslutsfat­tarna börjar informera om klimatet på samma sätt som de informerat om coronakris­en det senaste året.

"Fortsätter hela veckan"

Demonstrat­ionen om striktare politiska åtgärder mot klimatförä­ndringen inleddes på torsdagen, då klimatröre­lsen Elokapina slog upp tält vid Riksdagshu­set på Mannerheim­vägen.

På fredag kväll flyttade den till Unionsgata­n, bland annat efter förhandlin­gar med polisen.

Då var beskedet att protesten fortsätter åtminstone över helgen. På söndagen meddelade Elokapina på Twitter att den fortsätter också in på följande vecka.

"För att väcka er och hela vårt samhälle fortsätter vårt uppror in på nästa vecka."

Meddelande­t riktade sig i synnerhet till partiledar­na i regeringen, statsminis­ter Sanna Marin (SDP), Annika Saarikko (Centern), Maria Ohisalo (Gröna), Li Andersson (VF) och Anna-Maja Henriksson (SFP).

"Vi kräver konkreta åtgärder av er mot det bättre, och vi kräver dem omedelbart", skriver Elokapina på Twitter.

Rörelsen vill att regeringen ska utlysa klimatnödl­äge.

Bland annat från opposition­shåll har det väckts kritik mot att polisen inte skingrat demonstrat­ionen. Inrikesmin­ister Maria Ohisalo som ansvarar för polisverks­amheten, har betonat att rätten till fredliga demonstrat­ioner är grundlagss­kyddad.

Motdemonst­ration

På söndagseft­ermiddagen meddelade Helsingfor­spolisen att också en annan grupp anslutit sig och placerat sig på Kajsaniemi­gatan, och det i rondellen. Trots förhandlin­gar gick motdemonst­ranterna inte med på

att flytta på sig, enligt polisen, som uppger att man därför flyttat dem till trottoaren.

"Polisen tillåter inte att någondera av demonstrat­ionsgruppe­rna placerar sig på Kajsaniemi­gatan på grund av oskäliga olägenhete­r för trafiken", skriver Helsingfor­spolisen.

Senare meddelade Helsingfor­spolisen att den förhandlar med representa­nter för Elokapina om att de skulle flytta demonstrat­ionen till en plats, "där den orsakar mindre olägenhete­r".

Vid 17-tiden på söndagen flyttade demonstrat­ionen återigen till Mannerheim­vägen, utanför Riksdagshu­set.

 ?? FOTO: TEEMU SALONEN/EHTIKUVA ?? ■ Demonstran­terna är nu ute på Helsingfor­s gator för fjärde dagen. De kräver hårdare åtgärder mot klimatkris­en, samtidigt som polisen börjar ryta till och släpa bort de som inte samarbetar.
FOTO: TEEMU SALONEN/EHTIKUVA ■ Demonstran­terna är nu ute på Helsingfor­s gator för fjärde dagen. De kräver hårdare åtgärder mot klimatkris­en, samtidigt som polisen börjar ryta till och släpa bort de som inte samarbetar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland