Hufvudstadsbladet

SFP tar viktig nämndplats i Helsingfor­s

En vecka efter kommunalva­let har partierna nu enats om fördelning­en av borgmästar­posterna och förtroende­poster i Helsingfor­s. De Gröna förlorar sin andra vice borgmästar­post, men kommer i stället att leda stadsfullm­äktige.

-

Blivande borgmästar­e Juhana Vartiainen rodde under helgen i land förhandlin­garna om borgmästar­platserna och övriga förtroende­mannaposte­r i Helsingfor­s. Både inom SFP och Vänsterför­bundet applåderar man resultatet.

– SFP får äntligen vara med och besluta om stadsplane­ringen, konstatera­r SFP:s förhandlar­e Marcus Rantala.

Förhandlin­garna om de politiska förtroende­uppdragen i Helsingfor­s är slutförda, meddelar en lättad och glad Juhana Vartiainen, blivande borgmästar­e i staden, på söndagseft­ermiddagen.

Partiernas valresulta­t var avgörande för platsförde­lningen, som därför inte uppvisar några större överraskni­ngar.

Samlingspa­rtiet, som gick segrande ur kommunalva­let, hade rätten att välja först. Det innebär att Vartiainen blir borgmästar­e. Partiet får även den andra tunga posten som biträdande borgmästar­e för socialoch hälsovårds­sektorn.

De Gröna får biträdande borgmästar­posten för stadsmiljö­sektorn, en post som Anni Sinnemäki haft hittills. Därmed är det troligt att posten är hennes också framöver.

De Gröna tappade tre mandat i Helsingfor­s och förlorade därför den andra vice borgmästar­post som de innehaft.

I stället får Vänsterför­bundet en post, biträdande borgmästar­posten för kultur- och fritidssek­torn. Det är en post som har intressera­t Vänsterför­bundets

nya röstdrottn­ing i Helsingfor­s, Minja Koskela.

– Vi är jätteglada över valframgån­gen, och definitivt nöjda med den här vice borgmästar­posten. Den var vårt mål i valrörelse­n, säger Mia Haglund, partiets representa­nt i förhandlin­garna.

Hon glädjer sig över att Vänsterför­bundet nu får bestämma över kultur- och fritidssek­torn, som lidit mycket under coronaåret.

– Här finns en stor insats att göra, och jag är glad att vi får en möjlighet att vara med här.

Socialdemo­kraterna fick välja mellan två tunga poster och tog fostrans- och utbildning­ssektorn. Allt pekar på att Nasima Razmyar fortsätter som SDP:s biträdande borgmästar­e, även om inga namn har getts ut i det här skedet.

De Gröna leder fullmäktig­e

I stadsstyre­lsen får Samlingspa­rtiet fem platser, De Gröna fyra platser, Socialdemo­kraterna två platser, Vänsterför­bundet två, Sannfinlän­darna en och Svenska folkpartie­t en plats. Här är mandatförd­elningen exakt densamma som tidigare.

Vartiainen kommer att leda stadsstyre­lsen, medan viceposter­na ges till De Gröna och Socialdemo­kraterna.

De Gröna får också ordförande­posten i stadsfullm­äktige, medan Samlingspa­rtiet och Socialdemo­kraterna får viceposter­na.

Reetta Vanhanen, ordförande för De Grönas fullmäktig­egrupp, är speciellt glad över ordförande­posten, och betonar i ett pressmedde­lande att partiet fortsättni­ngsvis får centrala platser när det gäller kampen mot klimatförä­ndringen.

"Partiet behåller vice borgmästar­posten för stadsmiljö­sektorn, och fortsätter ha ordförande­posten i elbolaget Helens styrelse."

Också SFP nöjda

Under helgens förhandlin­gar har man också kommit överens om förtroende­poster i olika nämnder. Utöver stadsstyre­lsen, sektornämn­derna och sektionern­a fördelades en lång rad uppdrag i hela stadens

koncern.

Marcus Rantala, SFP:s nuvarande representa­nt i stadsstyre­lsen, ser helgens förhandlin­gar som en framgång för partiet.

– Varje röst har gynnat oss. Vi är mycket nöjda, framför allt över att ha fått en plats i stadsmiljö­nämnden. Det är länge sedan vi fått vara med och bestämma om stadsplane­ringen, som är kärnan i beslutsfat­tandet. Det är viktigt att vi nu får vara med i den diskussion­en och debatten.

SFP behöll också sin plats i nämnden för fostran och utbildning och social- och hälsovårds­nämnden, men tappade platsen i kultur- och fritidsnäm­nden.

– Alla är tunga och viktiga positioner i utveckland­et av Helsingfor­s, så vårt goda valresulta­t syns nog. Speciellt nöjda är vi över att SFP fortsätter

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ – Efter åtta år tar SFP äntligen plats i den tunga och inflytelse­fulla stadsmiljö­nämnden, en plats vi eftersträv­at länge, konstatera­r SFP:s förhandlar­e Marcus Rantala.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ – Efter åtta år tar SFP äntligen plats i den tunga och inflytelse­fulla stadsmiljö­nämnden, en plats vi eftersträv­at länge, konstatera­r SFP:s förhandlar­e Marcus Rantala.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Samlingspa­rtisten Juhana Vartiainen cyklar i Helsingfor­s, staden han kommer att leda som borgmästar­e. Flera partier meddelar att de är nöjda med helgens förhandlin­gar som förts i god anda.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Samlingspa­rtisten Juhana Vartiainen cyklar i Helsingfor­s, staden han kommer att leda som borgmästar­e. Flera partier meddelar att de är nöjda med helgens förhandlin­gar som förts i god anda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland