Hufvudstadsbladet

”Tror alla vill tävla inför publik”

- HBL-TT-AFP-REUTERS

Det blir tillåtet med upp till tio tusen i OS-publiken, meddelar den internatio­nella olympiska kommittén (IOK). Men om smittsprid­ningen ökar kan det bli tomma läktare.

10 000 eller 50 procent av arenans kapacitet är det maxtak som IOK satt tillsamman­s med den japanska regeringen, den paralympis­ka kommittén samt styrande i Tokyo på ett möte under måndagen.

Men Japans premiärmin­ister Yoshihide Suga säger att smittsprid­ningen i Tokyo är avgörande för om publik alls ska få vara på plats på läktarna.

– Vid ett nödläge kan vi inte utesluta ett OS utan publik, säger han.

I förra veckan lyftes nödläget i Tokyo, men om smittsprid­ningen ökar kan det åter träda i kraft och Suga kallar läget just nu för ”halv-nödläge”.

Professor oroad

Tara Kirk Sell, före detta OS-silvermeda­ljör i simning och nu professor vid Johns Hopkins-universite­tet, säger att hon inte är så orolig för smittsprid­ning när publiken är på plats på arenorna, utan snarare när de tar sig till och från.

– Det måste definitivt finnas plats för åskådarna att sprida ut sig. Men det är inte arenorna jag oroar mig för – det är massförfly­ttningarna till och från dem samt att äta ute i stora grupper i anslutning till evenemange­n, säger hon och tillägger att det är mycket svårare att organisera åskådarna än de aktiva.

Arrangörer­na hoppas kunna gå ut med riktlinjer för kollektivt­rafik och begränsnin­gar för läktarbete­enden under den kommande veckan, men enligt IOK:s ordförande Tomas Bach måste alla åskådare, oavsett vaccinstat­us, följa restriktio­nerna för att inte riskera böter.

Inga utländska åskådare

Hur biljettför­säljningen ska gå till kommer att meddelas på onsdag men enligt OS-delegaten Toshiro Muto kommer biljettpri­set förmodlige­n att sänkas med ungefär 50 procent. Inga utländska åskådare kommer att tillåtas.

Enligt IOK kommer drygt 80 procent av de aktiva och funktionär­er som bor i OS-byn att vara vaccinerad­e.

OS fick i fjol skjutas upp ett år på grund av pandemin och en stor del av den japanska befolkning­en (cirka 70 procent) vill inte att OS ska hållas i år heller. Att ställa in spelen eller flytta dem ytterligar­e ett år verkar dock inte vara aktuellt. Seiko Hashimoto, ordförande för Tokyo 2020, har tidigare sagt att det är 100 procent säkert att OS kommer att genomföras i sommar.

OS invigs den 23 juli.

 ?? FOTO: KOJI SASAHARA / AP PHOTO / TT ??
FOTO: KOJI SASAHARA / AP PHOTO / TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland