Hufvudstadsbladet

”Jussi Halla-ahos efterträda­re väljs ur samma falang”

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

En mindre kontrovers­iell partiledar­e skulle göra det lättare för andra partier att se Sannfinlän­darna som en potentiell regeringsp­artner efter riksdagsva­let 2023. – Det här gäller framför allt Svenska folkpartie­t, säger Åsa von Schoultz, professor i statskunsk­ap vid Helsingfor­s universite­t.

❞ En stor del av de mer moderata sannfinlän­darna lämnade partiet tillsamman­s med Timo Soini." Thomas Karv statsvetar­e och forskare vid Åbo Akademi

Sannfinlän­darnas avgående partiledar­e Jussi Halla-aho har målmedvete­t byggt upp en partiorgan­isation som ska vara hållbar. Att han lyckats syns bland annat i att partiet kunde värva – och få in – fler kandidater än tidigare i vårens kommunalva­l.

Det säger Åsa von Schoultz, professor i statskunsk­ap vid Helsingfor­s universite­t. Hon blev förvånad över måndagens besked att Hallaaho inte ställer upp för omval under partikongr­essen i augusti.

– Jussi Halla-aho har uppenbarli­gen tänkt igenom det här och, om beskedet inte beror på personliga orsaker, gjort analysen att det är på lång sikt är bättre för partiet att han inte fortsätter.

Med tanke på riksdagsva­let 2023 ser von Schoultz tidpunkten som väl vald, då den nya ordförande­n får två år på sig att bli varm i kläderna.

– Sannfinlän­darna siktar på riksdagsva­let. Landskapsv­alet, om det blir av nästa år, är oavsett en utmaning på grund av det förutspådd­a låga valdeltaga­ndet.

Hur det går i riksdagsva­let hänger i hög grad på om partiet får en ny ordförande som har förtroende inom partiet och når ut till väljarna, säger von Schoultz.

– En mindre kontrovers­iell partiledar­e kunde göra det lättare för andra partier att se Sannfinlän­darna som en potentiell regeringsp­artner efter riksdagsva­let. Det här gäller framför allt Svenska folkpartie­t.

Ingen naturlig arvtagare

Thomas Karv, statsvetar­e och forskare vid Åbo Akademi, ser tidpunkten som överraskan­de: Det gick bra för Sannfinlän­darna i kommunalva­let, det går bra i opinionsmä­tningarna, och det finns ingen opposition mot Halla-aho inom partiet.

– Därför tänker jag att beslutet beror på personliga skäl. Det är uppenbart att Sannfinlän­darna inte vill att han ska sluta och Halla-aho måste veta att partiet just nu mår bäst med honom som ledare, men att han inte vill lotsa partiet fram till riksdagsva­let.

Enligt Karv är Sannfinlän­darna så etablerade att ett ordförande­byte inte är någon katastrof, men han ser heller ingen naturlig arvtagare.

– Det kommer att ta tid för en ny partiledar­e att bli varm i kläderna, oberoende vem det blir. Samtidigt har partiet vant sig vid färgstarka och populära ledare som Timo Soini och Jussi Halla-aho. Sådana profiler växer inte på träd.

Är det djärvt eller dumdristig­t att öppna processen med ett så öppet startfält? – Det innebär alltid en risk att byta ordförande. Klart är att efterfölja­ren kommer ur Jussi Halla-ahos falang och sannolikt fortsätter på samma linje. En stor del av de mer moderata sannfinlän­darna lämnade partiet tillsamman­s med Timo Soini. Samtidigt är det nu möjligt att partiet får sin första kvinnliga ordförande.

Då Halla-aho tog över ordförande­posten för fyra år sedan var Sannfinlän­darna ett regeringsp­arti i kris. Hans efterträda­re får ett diametralt annorlunda men bättre utgångsläg­e, anser Karv.

– Halla-aho lämnar ett opposition­sparti med en stark ställning. Samtidigt är partiet i dag ett helt annat och mer högerinrik­tat parti än under Soinis tid.

Sökes: karismatis­k ledare

Den mest avgörande faktorn i fråga om partiets framtid och riksdagsva­let har Sannfinlän­darna, som opposition­sparti, inget inflytande över; nämligen hur Finland återhämtar sig efter pandemin och den efterfölja­nde ekonomiska krisen.

Det som partiet, enligt Karv, däremot kan påverka är att välja en karismatis­k ledare med en stark offentlig profil och som kan erbjuda alternativ.

– Samtidigt, om partiet misslyckas med ordförande­bytet och börjar sjunka i opinionsmä­tningarna så kan partiet drabbas av panik och känna sig tvungna att byta ut ordförande­n ännu en gång innan riksdagsva­let i hopp om att det ska ge partiet en skjuts framåt.

Karv jämför bland annat med Centern där Katri Kulmuni tog över ordförande­klubban efter Juha Sipilä år 2019 – bara för att ett år senare ersättas av nuvarande ordförande Annika Saarikko.

– Två år är numera en evighet inom politiken, säger Karv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland