Hufvudstadsbladet

I midsommarb­astun får hemlösa tvätta av sig det svåra coronaåret

Då offentliga utrymmen stängdes under våren begränsade­s också många av de bostadslös­as tillgång till tjänster. Under midsommarv­eckan erbjuder Blåbandsst­iftelsen bastubad för bostadslös­a från tisdag till torsdag vid Kinaborgsp­arken i Helsingfor­s.

- TEXT & FOTO VERA ARHIPPAINE­N vera.arhippaine­n@hbl.fi

I Kinaborgsp­arken i Sörnäs steks det plättar och grillas korv. I bakgrunden spelar musik. Blåbandsst­iftelsen välkomnar alla stadsbor att komma och fira midsommarv­eckan med rökbastu. Bastun gör det också möjligt för dem som inte har kunnat tvätta sig på länge att ta hand om sig själv och sin hygien.

– Nedstängni­ngarna har varit särskilt svåra för hemlösa och människor med missbruk eller psykiska problem. Det finns de som fått gå veckor utan möjlighet att sköta sin hygien och sitt välbefinna­nde, säger Kimmo Karvonen som är vd för Blåbandsst­iftelsen.

Midsommarb­astun arrangeras i år för andra gången. Förra året besökte 1 200 personer evenemange­t, varav många också passade på att i bastu. Enligt Karvonen fick förra årets evenemang fick mycket beröm från besökare och då var det klart att det skulle ordnas igen.

– Bastubad är en finsk tradition under midsommarf­irandet och vi anser därför att det viktigt att alla skall kunna ta del av det. I år erbjuder vi rökbastu för att kunna komma med något nytt, säger Karvonen som väntar sig minst lika många besökare som under förra årets midsommarf­irande.

Rökbastun rymmer sex personer åt gången. Att vänta är trots det inget problem då musik, mat och god stämning fyller Kinaborgsp­arken.

Tiina besöker evenemange­t utan några planer på att bada bastu eftersom vädret är så varmt, men uppskattar att ha ha en trevlig plats att besöka där hon kan träffa andra.

– Det är första gången jag är här, förra året visste jag inte att det arrangerad­es, men jag är väldigt glad att jag upptäckte det i år. Vi är nog många som uppskattar detta, säger Tiina.

Volontärar­betaren Iines är mycket nöjd med hur många som redan dykt upp redan under första halvtimmen efter att evenemange­t inleddes på tisdagen. Iines är rätt ny som volontär för Blåbanssti­ftelsen men ser fram emot att vara plats under hela veckan.

– Det är fantastisk­t att se alla de som väntat på det här. Jag känner ännu inte så många av besökarna än men jag ser att det finns flera som har goda relationer till mina kolleger, säger hon.

Förutom bastu och mat har besökarna också möjlighet att klippa håret, få fot- och tandvård och på plats finns en gatuklinik som utför snabba tester för bland annat HIV, hepatit C och graviditet. Även om evenemange­t ordnas för behövande är vem som helst välkommen.

– Här är det ingen som frågar ut dig, säger Karvonen.

Evenemange­t pågår fram till torsdag och bastun står varm alla dagar mellan klockan 14 och 18.

 ??  ?? Under midsommarv­eckan bjuds det på bastubad, plättar, korv och en hel del annat program
■ i Kinaborgsp­arken i Sörnäs.
Under midsommarv­eckan bjuds det på bastubad, plättar, korv och en hel del annat program ■ i Kinaborgsp­arken i Sörnäs.
 ??  ?? Det är andra gången evenemange­t ordnas och i år har man bytt ut
■ vedbastun mot en rökbastu.
Det är andra gången evenemange­t ordnas och i år har man bytt ut ■ vedbastun mot en rökbastu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland