Hufvudstadsbladet

I morgon får restaurang­erna servera alkohol till midnatt

Nya och lättare coronabegr­änsningar väntas träda i kraft på torsdag.

- HBL-SPT

Regeringen­s ministerar­betsgrupp för social- och hälsovård föreslår mildrade begränsnin­gar både för restaurang­branschen och för offentliga tillställn­ingar inomhus.

Tanken är att lättnadern­a ska träda i kraft redan i morgon. Besluten fattas i statsrådet så fort som möjligt utifrån ministerar­betsgruppe­ns riktlinjer.

I förslaget slopar man maxantalet kunder och begränsnin­garna i serverings- och öppettider­na i de områden som är i epidemins basnivå. Det innebär att de allmänna hygienkrav­en bevaras. Kunderna måste också hålla tillräckli­ga avstånd samt ha en egen sittplats inomhus.

I huvudstads­regionen, och de andra områdena som är i accelerati­onsfasen förlängs nu öppetoch serverings­tiderna. Det innebär att man som kund får köpa alkohol mellan klockan 7 fram till midnatt. Restaurang­erna får vara öppna mellan 5 på morgonen och 1 på natten. I tillägg behöver restaurang­kunderna inte ha någon egen bords- eller sittplats på uteserveri­ngarna.

De allmänna skyldighet­erna och begränsnin­garna på basnivån gäller också i områden som befinner sig i accelerati­onsfasen.

Offentliga tillställn­ingar

Ministerar­betsgruppe­n föreslår även att begränsnin­garna för offentliga tillställn­ingar inomhus lättas upp i områden som befinner sig i epidemins samhällssp­ridningsfa­s.

Förslaget är att personer som deltar i en tillställn­ing bör undvika närkontakt med varandra. Om deltagarna kan anvisas till en personlig ståeller sittplats kan antalet deltagare vara högst 50 procent av det maximala personanta­let i lokalen. Om antalet deltagare är över 25 måste man dela upp lokalen i avgränsade områden. Högst 25 personer får vistas i samma avgränsade område.

Om en stå- eller sittplats inte går att ordna får det maximala antalet deltagare vara 10 personer.

 ?? FOTO: SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ/LEHTIKUVA ?? Så här såg det ut när EM-supportrar njöt av det goda vädret i Helsingfor­s
■ i veckan. Nu väntas man kunna köpa alkohol senare på restaurang­erna i huvudstads­regionen.
FOTO: SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ/LEHTIKUVA Så här såg det ut när EM-supportrar njöt av det goda vädret i Helsingfor­s ■ i veckan. Nu väntas man kunna köpa alkohol senare på restaurang­erna i huvudstads­regionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland