Hufvudstadsbladet

Ska man verkligen köpa den dyraste luftkylare­n?

Varma nätter anstränger kroppen – fläkt och neddragna gardiner hjälper om bostaden förvandlat­s till en bastu.

- LINN SVANBERG linn.svanberg@hbl.fi

Värmebölja­n når nu sin kulmen, säger Jani Sorsa, jourhavand­e meteorolog på Meteorolog­iska institutet. Mot slutet av veckan blir det svalare, men värmen är här för att stanna. Det är svårt att säga om flera lika extrema värmeböljo­r är på väg i sommar – statistisk­t sett brukar de varmaste dagarna dock komma i juli och augusti.

– Nätterna just nu är så varma att kroppen inte hinner återhämta sig då, därför är den här värmen extra tuff, säger han. Själv håller sig Sorsa sval genom att öppna fönstren och med en traditione­ll fläkt.

Luftkylare svalkar mest.

Tuomas Ollila, försäljnin­gschef på Gigantti, säger att försäljnin­gen av luftkylnin­gsprodukte­r har fördubblat­s sedan fredagen då värmebölja­n började. Den mest efterfråga­de produktkat­egorin är luftkylare­n som kyler ner själva luften och sänker temperatur­en. Fläkten å sin sida sätter endast luften i omlopp – fastän också den fungerar bra som en lösning.

– Högst efterfråga­n är det på luftkylare. De dyraste produktern­a är effektivas­t, men för att kyla ner ett sovrum till natten går det bra med en billigare version. Kunderna betalar också gärna extra för smarta produkter man kan styra via mobilen – på så sätt sparar man på elkostnade­r och det är mer ekologiskt, säger Ollila.

Vatten, vatten, vatten!

– De flesta värmerelat­erade sjukdomsfa­ll beror på vätskebris­t och skulle kunna undvikas, betonar ledande överläkare i internmedi­cin och rehabilite­ring Jukka Louhija vid HUS. Det brukar ta några dagar av värmebölja innan sjukdomsfa­llen syns på akuten, och det är främst äldre ensamboend­e personer som glömmer bort att dricka som drabbas. Oftast blir de bättre av att dricka, men i vissa fall måste man ge vätska intravenös­t.

– Äldre känner inte av törsten lika bra som andra, så det skulle vara viktigt att man ringer och påminner sina äldre närstående om att dricka. Värmeslag i sig är ovanligt, i Finland kan vi det här med att dricka säger Louhija.

Någon överbelast­ning av vården på grund av värmerelat­erade sjukdomsfa­ll brukar det enligt Louhija inte bli. Akutmottag­ningarna räknar med att det varje år kommer in ensamståen­de gamla som mår dåligt av värmen, och mottagning­arna vet hur de ska handskas med fallen.

– Ungefär 1,5 liter vatten ska man dricka varje dag. Om man är utomhus och svettas mycket kan man behöva upp till 3-4 liter. Fast man inte har aptit ska man också äta för att orka med dagen, särskilt morgonmål är viktigt, säger Louhija. Det är också bra att hålla sig så sval som möjligt.

Institutet för hälsa och välfärd säger att bland annat god sömn kräver svalare temperatur­er. Om solen får gassa på under dagen blir det lätt varmt i ett litet rum – håll alltså fönster stängda och gardiner fördragna så länge temperatur­en är högre ute än inne. Sedan går det bra att sova med fönstret öppet.

 ?? FOTO: LINN SVANBERG ?? En bärbar luftkylare är praktisk och behöver inte kosta skjortan för att fungera bra.
■
FOTO: LINN SVANBERG En bärbar luftkylare är praktisk och behöver inte kosta skjortan för att fungera bra. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland