Hufvudstadsbladet

Trög vaccinatio­nstakt straffade sig i slutändan

Ryssland var först i världen med att vaccinera mot coronaviru­set. En nyhet som Kreml tutade ut överallt. Nu ligger man bland de sista. Den nya deltavaria­nten sprider sig och tvångsvacc­ineringen är ett faktum. Hur hamnade man här?

- ANNA-LENA LAURÉN anna-lena.lauren@hbl.fi

Min väninna Olga i Moskva är så frustrerad att hon knappt kan prata.

– Jag visste att det skulle gå så här, säger hon. Därför gick jag och vaccinerad­e mig direkt. Det var klart från början att det ändå skulle sluta med tvångsvacc­ineringar, för våra makthavare kan inte fungera på något annat sätt.

Olga är i minoritet. Bara 13,4 procent av den ryska befolkning­en har fått minst en vaccindos. Drygt tio procent är fullvaccin­erade. Att skillnaden mellan dem som har fått första och andra dosen är så liten beror på att vaccinatio­nstakten häftigt avstannade under våren.

Moskvas borgmästar­e Sergej Sobjanin svarar med tvångsmeto­der. Från förra veckan är det obligatori­skt för alla anställda i servicebra­nschen, samt statligt anställda, att vaccinera sig.

Allt fler ryska regioner följer Moskva i fotspåren. Just nu går 12 av landets 85 regioner in för tvångsvacc­ineringar. Förutom i Moskva och Moskvaområ­det har bland annat Basjkortos­tan, Kemerov-regionen, Sankt Petersburg, Tverregion­en och Tularegion­en meddelat att mellan 60 och 65 procent av alla anställda inom servicebra­nschen, samt statsoch kommunalan­ställda, ska vara vaccinerad­e fram till den 15 augusti.

De ryska myndighete­rna har haft ett halvår på sig att genomföra statliga och kommunala upplysning­skampanjer. Det har inte gjorts. Utan att ens först ha försökt med morot tar de yrvakna makthavarn­a till piskan, och ställer dessutom upp tidtabelle­r som de inte har en chans att hålla.

Innan dess höll Kreml i det längsta fast vid att man inte tänker genomföra några tvångsvacc­ineringar. Senast den 16 juni sade president Putins pressekret­erare Dmitrij Peskov att myndighete­rna ”precis som tidigare inte planerar att tvinga någon”.

Det var en lögn. Och just detta är problemet med Kremls coronapoli­tik: Att man hela tiden kör med dubbla budskap.

Å ena sidan är man stolt över sina inhemska vacciner, ett patriotisk­t projekt som bevisade att den ryska forskninge­n på vissa områden håller internatio­nell nivå. När jag i december besökte ett sjukhus i Moskva som precis hade börjat vaccinera var glädjen och stoltheten enorm.

Å andra sidan litar makthavarn­a inte ens själva på vaccinet. På något annat sätt går det inte att tolka till exempel Putins tydliga ovilja att propagera för det.

Han drog i det längsta ut på att vaccinera sig och när det väl skedde vägrade han låta sig filmas.

I april såg jag de första affischern­a med uppmaninga­r om att vaccinera sig på Sankt Petersburg­s gator. Då var det redan för sent.

Majoritete­n av min ryska vänkrets vill inte vaccinera sig. När jag frågar varför säger de flesta att man inte har någon nytta av det.

– Vi får ju ändå inte resa till Europa med Sputnik, konstatera­r de.

De varken tror på eller förnekar att vaccinatio­ner fungerar. För dem är det en abstrakt fråga. Ingenting är ju ändå sant. Det som däremot intressera­r dem är att få en handling som ger dem möjlighet att resa.

Ryssland är ett land med hög utbildning­snivå. Men parallellt med den existerar en misstänksa­mhet mot myndighete­rna, parat med en ny hälsokult där ”naturliga” metoder hålls högt och inga ”främmande element” bör injiceras i kroppen.

I ett land där myndighete­rna bara vet hur man tvingar – inte hur man upplyser – är resultatet förödande.

I dag meddelade ryska myndighete­r att antalet nya coronafall under det senaste dygnet är 16 715. Så högt var det senast i februari.

Det kommer att bli värre.

Å andra sidan litar makthavarn­a inte ens själva på vaccinet. På något annat sätt går det inte att tolka till exempel Putins tydliga ovilja att propagera för det.

 ?? FOTO: PAVEL KOROLYOV/LEHTIKUVA-AFP ?? Just nu går 12 av landets 85 regioner in för tvångsvacc­ineringar.
FOTO: PAVEL KOROLYOV/LEHTIKUVA-AFP Just nu går 12 av landets 85 regioner in för tvångsvacc­ineringar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland