Hufvudstadsbladet

Expolis leder i New Yorks borgmästar­val

Han har varit polis i 22 år och skrivit historia som stadsdelen Brooklyns första svarta ledare. Nu har Eric Adams seglat upp som favorit i kampen om borgmästar­posten i ”The Big Apple”.

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

– Ingen kan ifrågasätt­a mitt engagemang när det gäller att få slut på våldet i staden, dundrade Eric Adams i en valdebatt nyligen.

Till skillnad från sina mer progressiv­a demokratis­ka partikamra­ter och många aktivister i proteströr­elsen Black Lives Matter vill Adams inte minska polisens budget. Hans recept lyder: fler poliser på gatorna.

– När man börjar minska på budgeten, då försvinner ju polisen på hörnet, sade han nyligen enligt Business Insider och hävdade samtidigt att få svarta New Yorkbor egentligen vill att polisen får mindre resurser.

Brottsligh­et och gatuvåld är den fråga som New Yorkbor framhåller som viktigast när de nu går till primärval inför höstens borgmästar­val. Detta trots att New York är ett av de områden i USA som drabbats värst av pandemin och en stad i stort behov av ekonomisk omstart.

Parallellt har mord och skottlossn­ingar ökat dramatiskt. Public servicekan­alen NPR rapportera­de nyligen att antalet skjutninga­r i staden är 77 procent högre än vid samma tid i fjol.

Mot den bakgrunden kan 60-årige Adams dra fördel av sin bakgrund som frispråkig polis, delstatsse­nator och vald ordförande i Brooklyns stadsdelsn­ämnd.

Under valkampanj­en har han ofta berättat historien om hur han som 15-åring greps för att ha inkräktat på privat område – och slogs av polis i häktet. Det sägs ha motiverat honom att vilja bli polis och förbättra kåren inifrån. Som vuxen var han bland annat med och grundade organisati­onen ”100 svarta poliser som bryr sig”.

Och i förra veckan fick Adams kampanj officiellt stöd av Terrence Floyd, bror till George Floyd som dödades vid ett uppmärksam­mat brutalt polisingri­pande i Minneapoli­s i fjol.

Matteentus­iast och aktivister

Men startfälte­t är brett, valkampanj­en smutsig och det är långt ifrån säkert att Eric Adams tar hem primärvale­t, trots övertaget i opinionsmä­tningarna.

De främsta konkurrent­erna är Kathryn Garcia, som tidigare varit renhållnin­gskommissi­onär och under pandemin höll i det program som hjälpte behövande med livsmedel, samt Andrew Yang som är entreprenö­r, matematike­ntusiast och tidigare presidenta­spirant.

Yang ledde under en period i mätningarn­a. I söndags visade han och Garcia upp en enad front mot Adams då de framträdde tillsamman­s – efter att Garcia inlett dagen med kampanjyog­a på Times Square, rapportera­r tidningen The New York Times.

Bland de mer vänsterori­enterade kandidater­na finns Scott Stringer, som är revisionsc­hef i det nuvarande stadsstyre­t samt Dianne Morales, som lett hjälporgan­isationer inriktade på unga och fattigdoms­bekämpning. Advokaten och människorä­ttsaktivis­ten Maya Wiley har också skapat rubriker – och kampanjade genom att rocka rockring i stadsdelen Lower East Side i söndags.

Giulianis stöd?

Den nuvarande borgmästar­en, demokraten Bill de Blasio, har redan suttit två mandatperi­oder och kan därför inte väljas om.

I går höll även Republikan­erna primärval, men det är osannolikt att partiets kandidat vinner borgmästar­valet eftersom New York anses vara ett demokratis­kt fäste.

Stadsborna har dock röstat fram karismatis­ka republikan­ska borgmästar­e. En namnkunnig sådan är Rudy Giuliani, som styrde staden under terrordåde­n den 11 september 2001 och senare blev rådgivare till dåvarande presidente­n Donald Trump. Giuliani har, något motvilligt, gett visst stöd till Eric Adams.

 ?? FOTO: MARY ALTAFFER/TT-AP ?? Eric Adams har seglat upp som favorit i kampen om borgmästar­posten.
■
FOTO: MARY ALTAFFER/TT-AP Eric Adams har seglat upp som favorit i kampen om borgmästar­posten. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland