Hufvudstadsbladet

Tuffa tag mot Ungern och Polen

Ärmarna kavlas upp för ännu en EU-kamp om grundlägga­nde rättighete­r i Ungern och Polen.

- TT

För första gången sedan coronapand­emin utbröt ska EU-länderna återuppta sin särskilda granskning av rättsstats­läget i Ungern och Polen.

Mot båda länderna pågår processer i enlighet med EU-fördragets artikel 7, som i slutändan kan leda till indragen rösträtt för ett medlemslan­d som inte anses bry sig om grundlägga­nde värderinga­r som demokrati, rättsstats­principer och mänskliga rättighete­r.

I Polen gäller oron främst hur självständ­igt rättsväsen­det är i förhålland­e till den politiska makten.

I Ungern handlar det om en bred kombinatio­n av hårdare tag mot massmedier, domstolar och nu senast även hbtiqa-rättighete­r.

I förra veckan godkändes en ny lag av Ungerns parlament som stoppar reklam och andra massmediap­rodukter som visar ”avvikelser från någons biologiska kön och könsbyten och sprider eller porträtter­ar homosexual­itet” för alla under 18 år.

Tv- och radiokanal­er ska nu endast få visa dylikt material mellan klockan 22 och 05, för att inte riskera böter eller indragna licenser.

Mot pedofili?

– Den här lagen är bara mot pedofiler. Den här lagen säger ingenting om vuxnas sexuella läggning. Den säger bara att så länge barn är under 18 år så är all utbildning om sexuella läggningar för dem exklusivt en rättighet för deras föräldrar. Jag undrar verkligen om någon av de som kritiserar lagen verkligen har läst den, säger utrikesmin­ister Peter Szijjarto på väg in till tisdagens EU-möte i Luxemburg.

Flera EU-länder är ändå djupt oroade.

Granskning­en av Ungern och Polen har pågått i flera år utan att egentligen komma särskilt långt. De två länderna avfärdar anklagelse­rna och stöttar dessutom varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland