Hufvudstadsbladet

Ska utrikespol­itik drivas av värden eller intressen?

”När förväntnin­garna är tillräckli­gt blygsamma kan man vara nöjd med att mötet inte ledde till en ytterligar­e försvagnin­g av stormaktsr­elationern­a.”

-

Ska utrikes- och säkerhetsp­olitiken drivas av värden eller intressen? Svaret är både och, och i intet fall bör detta presentera­s som en antingen/eller-fråga. Samma gäller om man skulle använda idealism eller realpoliti­k – som inte helt motsvarar dikotomin värden/intressen – som alternativ.

I regeringsp­rogrammet står, att ”Finlands utrikesoch säkerhetsp­olitik utgår från de mänskliga rättighete­rna”. Vad detta i praktiken betyder är inte alltid lätt att säga, såsom det också utpekas i riksdagens svar till regeringen­s utrikes- och säkerhetsp­olitiska redogörels­e.

Att sätta människorä­ttsfrågor i centrum är inte enbart eller i första hand en fråga om hur vi reagerar på enskilda brott mot människorä­tten. Detta är dock ofta sättet hur vi agerar då vi – EU eller det som kallas det internatio­nella samfundet – tar ställning och beslutar om sanktioner mot länder eller individer som anses skyldiga till brott mot mänsklighe­ten.

Att ta ställning och reagera är bra och nödvändigt, även om det inte tycks ske så konsekvent och omfattande som det borde ske för att vara trovärdigt. EU använder gärna inreseförb­ud för dem som anses vara skyldiga till brott, men min fråga är om det inte skulle vara mera effektivt att uppmuntra sådana personer att resa till EU där de kan anhållas och ställas inför rätta. Nu ser EU-sanktioner­na mera ut som politiska uttryck för vårt ogillande i stället för seriösa försök att stoppa kriminella aktivitete­r.

Vi måste också se människorä­ttsfrågor som strukturel­la utmaningar för att allmänt främja respekt och möjlighete­r för förverklig­ande av människorä­tten. Det är också det som står i regeringsp­rogrammet som säger att ”Finlands utrikes- och säkerhetsp­olitik ska bygga på goda bilaterala förbindels­er, aktiv påverkan inom Europeiska unionen och effektivt multilater­alt samarbete grundat på respekt för och stärkande av internatio­nell rätt”.

Oberoende av skiljaktig­heterna i de olika aktörernas värden kan vi samtidigt också ha gemensamma intressen. Sådana gemensamma intressen är att stoppa klimatförä­ndringen och urholkning­en av biodiversi­teten, samt att förebygga konflikter och minska beroendet av väpnad säkerhet.

Dessa är uppgifter vi inte kan klara enbart med samarbete mellan sådana länder som delar våra värden. Att samarbeta med länder vars värden vi inte delar innebär inte att vi tar avstånd från våra värden och står tysta när de kränks. Ett exempel är toppmötet mellan Biden och Putin.

När förväntnin­garna är tillräckli­gt blygsamma kan man vara nöjd med att mötet inte ledde till en ytterligar­e försvagnin­g av stormaktsr­elationern­a. Mötet tycktes till och med ha öppnat möjlighete­r för framgång i några för säkerheten viktiga frågor.

Att världens för närvarande snarare minskande antal demokratis­ka länder enligt Bidens planer skulle ha ett möte för att diskutera hur främja demokratin, rättsstats­principen och mänskliga rättighete­r är i och för sig bra. Viktigt är dock att ta avstånd från alla tankar att en sådan koalition av ”goda” länder kunde ersätta FN som bygger på universali­tetsprinci­pen där alla länder kan och bör vara med – också de vars värden eller styrelsesy­stem vi inte kan godkänna.

 ??  ?? ERKKI TUOMIOJA är riksdagsle­damot (SDP), vice ordförande i utrikesuts­kottet och tidigare utrikesmin­ister.
ERKKI TUOMIOJA är riksdagsle­damot (SDP), vice ordförande i utrikesuts­kottet och tidigare utrikesmin­ister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland