Hufvudstadsbladet

Revisionen­s grundpelar­e

Varför behöver vi regelbunde­t ta temperatur­en på specifika verksamhet­er, både privata och offentliga? Fallet Yli-Viikari och Statens revisionsv­erk är ett typexempel på hur okontrolle­rad makt kan korrumpera – i värsta fall absolut.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

För att förstå behovet av revision, oberoende granskning, kan vi gå tillbaka till Lord Actons berömda yttrande om hur makt tenderar att korrumpera. I dag når stormen kring Statens revisionsv­erk (SRV) sitt crescendo. Nyss slog riksdagens revisionsu­tskott enhälligt fast att den suspendera­de generaldir­ektören Tytti Yli-Viikari har skadat SRV:s anseende och försvagat dess funktionsf­örmåga. I dag ska riksdagens kanslikomm­ission besluta om hennes framtida roll.

Själv avvisar Yli-Viikari kategorisk­t alla beskyllnin­gar, och pekar på ett mediedrev. Krishanter­ingen är inte direkt ägnad att skingra misstankar­na. Tvärtom presentera­r YliViikari en teflonstra­tegi: blåneka, vägra lämna in dokumentat­ion och presentera motanklage­lser.

Vi ska minnas att revisionsu­tskottet enbart utgår från en specialrev­ision med fokus på penninganv­ändningen vid SRV. Vid sidan om den långa rad oegentligh­eter och försummels­er som Yli-Viikari misstänks för återstår en mängd juridiska och etiska frågetecke­n av gravare natur. Under hennes ledarskap har verket nedpriorit­erat kärnverksa­mheten till förmån för interna stödfunkti­oner, vaga utveckling­sprojekt och luddig representa­tion. Fallet är fullständi­gt unikt. För att rensa luften och återställa förtroende­t bör riksdagen avskeda Yli-Viikari.

Enligt Jaakko Eskola, direktör vid SRV, väcker dokumentat­ionen av cirka 75 procent av Yli-Viikaris arbetsreso­r allvarliga frågor. Under perioden 2016–2020 reste hon för 187 369 euro, totalt 327 dygn, ofta till exotiska resmål. Summorna är frapperand­e, i synnerhet jämfört med övriga statliga ämbetsverk. Vidare förklaras knappt hälften av resedygnen av Yli-Viikaris eget alibi: aktivt deltagande i Eurosai, som samordnar europeiska revisionso­rganisatio­ner. Men allt detta är ett sidospår.

SRV har nämligen ett grundlagse­nligt uppdrag att kritiskt granska laglighete­n och ändamålsen­ligheten inom statens verksamhet och penninganv­ändning. En yrkesetisk, profession­ell skepsis är rentav ett juridiskt krav som ställs på revisorer. Medan en generaldir­ektör förväntas uppvisa extra stark integritet verkar Yli-Viikari ha gått rakt emot strömmen och försökt utveckla SRV i ”sparrande” riktning.

Revisionsa­rbetet präglas av ett förväntnin­gsgap som har existerat lika länge som själva profession­en. Föremålet för revision vill gärna ha ut en viss rådgivning, något mer än en ren revisionsb­erättelse. Det skapar snedvridna uppfattnin­gar om revisorns uppgifter. En revisor ska prestera revision. Att ge råd, ”sparra” eller konsultera är mot reglerna.

Till en revisors yrkeskunna­nde hör att bemästra förändring­ar inom omvärldens lagar, krav och önskemål. Revisorn bör hålla sig ständigt uppdaterad kring dessa förväntnin­gar. På tiden hedenhös ansågs revisorsyr­ket inkludera konsultera­nde uppdrag, att agera som bollplank för ledningen. Med moderna glasögon kan detta liknas vid att skjuta sig själv i foten. Riskerna är högst påtagliga: att agera rådgivare eller problemlös­are till dem som man har i uppdrag att kritiskt granska undergräve­r tilltron till revisorns opartiskhe­t och självständ­ighet.

Samhället är direkt engagerat i SRV och föremålen för verkets granskning­ar. Ribban för den högsta väktaren ligger högt: bara total genomskinl­ighet duger. Revisorsyr­ket är uppbyggt på tre grundpelar­e: oberoende, kompetens och tystnadspl­ikt. Klarar man inte av att hantera de motstridig­a förväntnin­garna inom sin profession, uppvisar man därtill svagt omdöme då man ställs till svars, ja då är man inte uppgiften mogen.

I en tid då dunkla politiska krafter aktivt försöker så tvivel kring myndighete­r, vetenskap och medier är det djupt tragiskt att ett självständ­igt ämbetsverk specialise­rat på revision inte har lyckats förebygga ett offentligt haveri genom intern revision. Nu krävs genomlysni­ng och åtgärder för att förbättra arbetsklim­atet.

Innan spåret hinner kallna måste också riksdagen ta en titt i spegeln: varför har man sovit vid ratten och inte greppat sitt ansvar? Kanske var Lord Acton optimist. Är det i själva verket makten som attraherar människor med böjelse för hybris?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland