Hufvudstadsbladet

Bevakar HBL hela Svenskfinl­and?

- TAGE KURTÉN kulturskri­bent och tidigare professor, Åbo

HBL:S LINJE I sin programför­klaring den femte maj efterlyste HBL:s nya chefredakt­ör, Erja Yläjärvi, läsarsynpu­nkter på tidningen. Den 17 juni kom Magnus Torsell med en rad, i mitt tycke, sakliga och goda synpunkter. Jag spinner gärna vidare. Jag har som läsare följt med HBL sedan 1950-talet, från Tammerfors­och Åbohorison­t.

I ett personligt e-brev till chefredakt­ören (den 12 maj) uppmärksam­made jag vissa drag i HBL som blivit starkare de senaste årtiondena. Jag vet inte om brevet nått henne. Men frågorna är av allmänt intresse så jag tar på nytt upp dem här.

Det var svårt att läsa programför­klaringen i maj annat än som ett starkt ställnings­tagande för att HBL primärt är en regionalti­dning framför allt för huvudstads­regionen. Hela Svenskfinl­and nämndes visserlige­n, men närmast i förbigåend­e. I sitt svar till Torsell är tonen litet annan, och ansvaret för Helsingfor­sregionen OCH för Svenskfinl­and nämns nu i samma mening.

Betoningen i maj motsvarar den bild bland annat jag haft av tidningen under hela 2000-talet. Händelser och finlandssv­enska institutio­ner med säte utanför huvudstads­regionen har inte stått i fokus. Som exempel tar jag Åbo Akademi, som jag känt till och varit en del av i cirka femtio år. ÅA torde vara Svenskfinl­ands största arbetsgiva­re. Över 40 000 nu levande personer har fått eller får sin utbildning där. Läser man HBL kunde man ofta tro att det viktigaste universite­tet i Svenskfinl­and trots allt är Helsingfor­s universite­t. Skillnaden i intresse gäller såväl skeenden inom universite­ten, deras samhällsro­ll, vilka personer som är verksamma, vilka ämnen som är viktiga, hur personal och studerande mår med mera.

ÅA är samtidigt bara ett, om också ett centralt, exempel på hur en stark fokusering på huvudstads­regionen lätt medför att andra delar av Svenskfinl­and glöms bort (säkert många gånger helt omedvetet). Liknande exempel gäller till exempel också litteratur- och kulturbeva­kningen.

En orsak till denna obalans är kanske att så gott som hela redaktione­n bor och verkar kring huvudstade­n. Det är naturligt att se det som är på nära håll tydligare än det geografisk­t mera avlägsna.

Att HBL för ett antal år sen gick in för att slopa sina lokalredak­törer är sannolikt en tungt vägande faktor. Och det är Svenskfinl­and som en helhet som står som förlorare.

Vad jag alltså efterlyser är ett tydligare intresse för hela Svenskfinl­and, i redaktione­n för vår ”finlandssv­enska rikstidnin­g”. Erja Yläjärvis litet förändrade ordval den 17 juni ger ett visst hopp för framtiden på denna punkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland