Hufvudstadsbladet

Nej VR, ni lyckades inte alls

Hur ska man ge respons till ett företag som VR eller Helsingfor­sregionens trafik HRT för att det verkligen ska hända någonting? Eller för att ens få svar på en enkel fråga?

-

”Hej Katarina! Tack för ditt meddelande angående dina tågresor. Vi utvecklar kontinuerl­igt våra tjänster och den respons vi får av våra kunder är viktig för vårt utveckling­sarbete. Jag har förmedlat din respons till den person som ansvarar för ärendet.”

Låter svaret bekant? Den som försökt skicka respons till olika företag via deras hemsidor känner säkert igen formulerin­gen. Allt svaret egentligen är ett tecken på är att företaget tagit emot den blankett du fyllt i och att någon tryckt på en knapp för ett automatisk­t svar.

I det här fallet hade det verkligen behövts ett svar på den fråga jag ställde i responsbla­nketten. Jag gör i allmänhet mina resor till och från arbetsplat­sen med lokaltåg. Innan coronapand­emin hade jag ett resekort som jag fyllde på och betalade periodvis en gång i månaden så att det bara var att kliva på tåget eller för den delen bussen, metron eller spårvagnen då jag ville resa någonstans, resan var betalad på förhand.

Men i och med att en allt större del av arbetet blev distansarb­ete valde jag att ladda pengar på kortet i stället för att betala för en hel månad i stöten. Det innebär att jag måste komma ihåg att stämpla kortet varje gång jag reser. Den vanan har så småningom satt sig den med.

Problemet är att det inte alltid är så lätt att betala. Stiger jag på regiontåge­t till Lahtis eller Riihimäki på järnvägsst­ationen i Helsingfor­s så har det under våren och sommaren hänt några gånger att den stämplings­apparat i tågets vestibul där biljetten ska stämplas helt enkelt meddelar att den inte är i funktion. Samma sak gäller för apparaten i nästa vestibul och i nästa. Det innebär att jag och säkert andra med

”Den här gången kommer e-posten på finska och frågar ’Miten onnistuimm­e?’. VR vill alltså veta hur väl man lyckats med att ta hand om min ursprungli­ga respons som alltså var en fråga.”

KATARINA KOIVISTO

katarina.koivisto@hbl.fi

mig går och sätter sig utan att ha betalat.

När tåget sedan når Böle upptäcker jag att de som stiger på tåget visst kan stämpla sina biljetter, apparaten på tåget fungerar precis som den ska, men när den har börjat fungera är oklart.

Min fråga till VR var helt enkelt hur en passagerar­e förväntas agera i en sådan situation. Ska man stiga upp i Böle och gå stämpla biljetten för att undvika straffavgi­ft vid en eventuell kontroll? Eller kan man helt enkelt erbjuda sig att betala biljetten då konduktöre­rna eller kontrollör­erna kommer, eftersom det var omöjligt att betala då man steg ombord på tåget? Blir man trodd om man säger det?

Och detta var, i något förenklad form, min fråga till VR. Måste jag stiga upp och stämpla min biljett under resans gång? Och vad händer om jag inte ens märker att apparaten börjat fungera?

Svaret jag fick var alltså att min respons förmedlats till den person som ansvarar för ärendet. Det är säkert bra, men själv är jag inte klokare alls. Kan jag eller kan jag inte bötfällas för en ostämplad biljett om stämplings­apparaten var avstängd då jag steg på?

Knappt har jag hunnit läsa svaret från VR och irritera mig på att det inte var något svar innan VR uppmärksam­mar mig än en gång. Den här gången kommer e-posten på finska och frågar ”Miten onnistuimm­e?” VR vill alltså veta hur väl man lyckats med att ta hand om min ursprungli­ga respons som alltså var en fråga. Svaret blir kort och koncist. Nej VR, ni lyckades inte, inte alls.

Det ursprungli­ga svaret kändes lika rutinmässi­gt som det säkert är, som ett svar alla som skriver på svenska får oberoende av ärende. Om det hade gått att få ett bättre svar på finska vet jag inte, men det ska jag inte behöva pröva. Det jag vet är att jag svarade VR, på svenska, att det här inte var vad jag hade hoppats på. Och att jag fortfarand­e inte fått svar på min fråga.

Det är snart två veckor sedan jag berättade för VR att svaret jag fick var mindre lyckat. Kanske behövs det en straffavgi­ft för obetald biljett att gräla om innan frågan blir ordentligt utredd. Men det känns som ett onödigt dyrt och kostsamt sätt att få fram ett svar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland