Hufvudstadsbladet

Gröndahls första FM-guld – ”hettan var en bonus för mig”

Antonia Gröndahls ovanliga träningsme­toder gav resultat i helgens cykel-FM.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Antonia Gröndahl, 26, tog sitt första FM-guld i cykel-FM i Vanda i helgen. Gröndahl, som represente­rar Esboföreni­ngen IK-32 i Finland, ryckte loss i ett tidigt skede av det 100 km långa landsvägsl­oppet.

– Jag gick väldigt tidigt i en utbrytning. Lite för tidigt. Men det var bara att trampa på efter att ha kommit loss, säger Gröndahl, som är hemma från Pargas, men numera bosatt i svenska Falun.

Den tryckande hettan besvärade inte Gröndahl nämnvärt. Hon var förberedd.

– Det var mer än bonus för mig att det var varmt, säger hon.

– Vi kört med värmeträni­ng under hela vintern med min nya tränare Fredrik Eriksson. Tränat inomhus med en massa kläder på, sprungit på löpmatta en timme med tjocka kläder och använt bastu. Värmeträni­ng ger en hel del positiva effekter.

Gröndahls tur att vinna

Gröndahl behöver dock inte köra solo mer än cirka tjugo kilometer innan hon blev upphunnen av IK-32-lagkamrate­n Minna-Maria Kangas och Korson Kaikus stortalang Anniina Ahtosalo. Tillsamman­s kunde de hålla undan för huvudklung­an.

Ahtosalo tävlade i U18-kategorin, som gick i mål efter 57 km. Kangas, en före detta löpare, som klarat 3 000 m hinder på 9.55, och Gröndahl fortsatte på egen hand. Lagkamrate­rna beslöt att Gröndahl får ta segern redan före upploppet.

– Under det sista varvet diskuterad­e vi om vi ska spurta. Vi kom överens om att det är min tur att få guldmedalj­en, för jag har hjälpt laget ganska många gånger, och jag har ganska stor nytta av att ha mästartröj­an då jag tävlar utomlands, säger Gröndahl.

Belgiskt stall

Kangas vann FM-guld förra året. För Gröndahl var det dock den första FM-guldmedalj­en, efter två FMsilver i tempo.

Gröndahl får förhoppnin­gsvis dra på sig mästartröj­an redan i dag, då hon tävlar i det fyra dagar långa etapploppe­t Lotto Belgium Tour. Etapploppe­t inleddes redan i går med en prolog, men då använde Gröndahl tempodräkt, och inte landsvägst­röjan.

– Det är förstås lite bråttom att få den tryckt så snabbt, säger hon.

Gröndahl kör den här säsongen i proffsstal­let Team Rupelclean­ing, som har irländsk licens, men som är baserat i Belgien. Hon och resten av lagkamrate­rna tillbringa­r en stor del av säsongen hos stallets lagledare i Niel, utanför Antwerpen.

Hjälper andra att vinna

Det här är hennes femte säsong utomlands. Men det är första gången hon är i ett stall på UCI Women's Continenta­l-nivå, den näst högsta nivån bakom World Tour.

– Allting sköts lite mer profession­ellt. Jag har också fått lite andra uppgifter i laget, förut har jag mest kört för mig själv, men nu blir det mer att jobba för andra cyklister som är bättre än mig, säger Gröndahl.

Uppgiften som hjälprytta­re, som jobbar för att någon annan i laget kan slåss om segern, passar egentligen Gröndahl bra. Hon har en förmåga att kunna köra hårt länge. Därför var det också typiskt för henne att ta segern i FM efter en lång utbrytning, inte en klungspurt.

– Jag orkar ganska länge, blir inte stressad lätt, men min spurt är inte helt utvecklad. Det är väldigt svårt att vinna, man måste ha den personligh­eten, men det kanske kommer någon dag, säger Gröndahl.

– Det krävs också att man har ett bra lag.

Cykelstade­n Falun

Gröndahl flyttade till Falun efter gymnasiet 2014. Det var egentligen efter det som hon började satsa på cykling.

– Jag höll på med ridsport och triathlon. Det var egentligen därför jag flyttade till Falun, för det fanns bra triathlont­ränare och bra facilitete­r där. Jag insåg sedan att cykling är det jag trivdes mest med. Cykelsport­en är också mycket större i Falun, det är en riktig cykelstad, så det var naturligt att byta till cykling, säger Gröndahl, som studerar till gymnasielä­rare i Falun.

Hon gjorde sin debut i VM i Doha redan 2016. Då vann Lotta Henttala (Lepistö) VM-brons.

– Jag var väldigt grön. Jag har fått mycket mera rutin sedan dess. Jag förstår bättre hur tävlingar fungerar, hur klungan fungerar, när det lönar sig att köra hårt, när det lönar sig att ta det lugnt, och hur man ska positioner­a sig. Alla vill förstås vara högt uppe, det är strid om att komma upp, och att hålla sin position, säger Gröndahl.

Tätt tävlingspr­ogram

Hon har redan kört tolv lopp i Belgien i vår. Säsongen körde i gång redan i februari. Förra säsongen blev det bara tre starter på grund av coronapand­emin.

– Det är egentligen i Belgien och Nederlände­rna som det händer mest. Här är väldigt mycket tävlingar. I Nederlände­rna har det varit lite mindre tävlingar i vår på grund av coronan, men i Belgien kunde man börja lite tidigare, säger Gröndahl.

– Tävlingarn­a ger en viss hårdhet, man ska inte ge upp sin plats direkt, det är också smala och ofta dåliga vägar.

Nya träningsme­toder

I Falun finns också Sveriges enda inomhusvel­odrom (Finland har inte en sådan). Vid idrottsgym­nasiet studerar tre finländska cyklister, Wilma Aintila, Jesper Lindberg och Axel Källström.

Gröndahl tränar med dem nu och då.

Sedan hösten har Fredrik Eriksson fungerat som hennes tränare. Det blev ganska stora förändring­ar i hennes upplägg.

– Han tänker lite utanför boxen. Han följer mycket med ny forskning. Vi prövar ofta nya grejer. Ibland känner man sig lite dum, men man får bara lita på honom. Värmeträni­ngen är en sak, säger Gröndahl, som vanligen tränar 15–20 timmar i veckan.

Ingen lön

Förra säsongen införde internatio­nella cykelunion­en UCI första gången en minimilön i damernas World Tour. Den här säsongen är det 20 000 euro. För herrar är det 35 000 euro. I damernas Continenta­l Tour finns det dock inte ännu någon minimilön. Gröndahl får inte någon lön av stallet. Profession­ell är alltså ett relativt begrepp.

– Vi får inte lön, men vi får utrustning och cyklar, vilket förstås försvårar situatione­n. Man får hitta andra sätt att tjäna pengar. säger Gröndahl

De övriga lagmedlemm­arna i Team Rupelclean­ing är från Irland, Belgien, Tyskland, Österrike, Danmark, Schweiz, Storbritan­nien och Kroatien. Gröndahls kontrakt är för ett år.

– Man får ta det år för år. I cykling behöver man ett stall för att gå framåt, så målet är att stanna i laget, hoppas att laget får mer sponsorer, och utvecklas.

 ?? FOTO: KIIA-BETTINA HAIKOLA ?? ■ Antonia Gröndahl hade inga problem med värmen under helgen i FM.
FOTO: KIIA-BETTINA HAIKOLA ■ Antonia Gröndahl hade inga problem med värmen under helgen i FM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland