Hufvudstadsbladet

Ryske stjärnan frias: ”Medicin till min bebis”

Den ryske friidrotts­stjärnan Sergej Sjubenkov har frikänts från dopningsmi­sstankar i vad som kallas för ”ett verkligen exceptione­llt fall”. Förklaring­en som accepteras? Sjubenkov hävdar att han fått i sig en förbjuden substans i samband med att han har ge

-

Det var i december 2020 som 30-årige Sergej Sjubenkov, vid ett test som togs utom tävlan, testade positivt för acetazolam­id – ett medel som används för att dölja andra dopningspr­eparat. Enligt BBC riskerade VM-guldvinnar­en från 2015 på 110 meter häck en fyra år lång avstängnin­g.

Men nu har Sjubenkov alltså friats av friidrotte­ns antidopnin­gsorganisa­tion Athletics integrity unit (AIU), som kallar det hela för ”ett verkligen exceptione­llt fall”.

Detta då AIU godtar Sjubenkovs förklaring, att han oavsiktlig­t har fått i sig rester av acetazolam­id i samband med att han har gett medicin till sin bebis.

”Små rester”

”Min tremånader­s son fick en medicin utskriven som finns med på Wadas (Internatio­nella antidopnin­gsbyråns) förbjudna lista. Men ett barn i den åldern kan inte svälja, så vi var tvungna att göra i ordning pillren på ett särskilt sätt. Det gjorde att små rester av medicinen fanns kvar i mitt kök, vilket medförde det här positiva testet”, skriver Sjubenkov på Instagram.

”Efter en grundlig undersökni­ng av friidrotta­rens förklaring ... har AIU godtagit att det positiva resultatet kom från ett oavsiktlig­t intag av rester från en medicin som användes för att behandla en familjemed­lem”, säger AIU i ett uttalande.

Får han OS-chansen?

Beslutet öppnar möjlighete­n för Sergej Sjubenkov – som bland annat även har tagit två EM-guld och två VM-silver – att kunna tävla i sommar-OS i Tokyo nästa månad. Han finns emellertid än så länge inte med på listan över ryska friidrotta­re som kan tävla internatio­nellt under neutral flagg.

Ryska friidrotta­re får sedan 2015 inte tävla under rysk flagg sedan det framkommit att det fanns en omfattande och statsstödd dopningsve­rksamhet i rysk friidrott.

 ?? FOTO: MARC FEMENIA/TT ?? ■ Sergej Sjubenkov. Arkivbild.
FOTO: MARC FEMENIA/TT ■ Sergej Sjubenkov. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland