Hufvudstadsbladet

Dubbla standarder

”De flesta konstnärer som jag känner är inte intressera­de av att profilera sig som pandemiske­ptiker, antivaxare eller anarkister. De är bara intressera­de av att bli rättvist behandlade.”

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@hbl.fi

Ibland när jag traskar upp längs Fågelviksg­atan hör jag redan på långt håll musiken. Som en reflexmäss­ig gest sneglar jag mot Siltanen, och synen ter sig på något sätt idyllisk: glada människor i rörelse, en varm sommarkväl­l, med glas i handen. Det ser trevligt ut!

På badstrande­n i Munksnäs var det smockat i måndags. Så fullt att ”närkontakt­er” omöjligt kunde undvikas. Nästan lika mycket folk på Blåbärslan­det dagen innan. På kaféer och restaurang­er har folk sedan en tid börjat ”glömma” munskydden.

Varför? En trolig förklaring är att den omedelbara faran uppfattas som undanblåst.

Någon kunde tro att livet har återgått till det normala.

Det finns ändå en bransch där inget är sig likt jämfört med tiden innan coronan: Kultureven­emangen där restriktio­nerna varierat från vecka till vecka, ibland från dag till dag.

Förra veckan till exempel hävde regionförv­altningsve­rket först förbudet mot publikeven­emang grundat på paragraf 58 d i smittskydd­slagen. I nästa stund förbjöd myndighete­n åter publikeven­emang med fler än tio personer i Helsingfor­sregionen med stöd av paragraf 58. Samtidigt beslöt myndighete­n att man ändå skulle tillåta sammankoms­ter med fler än tio personer om den så kallade tvåmetersr­egeln kunde iakttas.

Samma tvåmetersr­egel som inte längre kunde motiveras med en paragraf motiverade­s nu med en annan. Precis här uppfattar författnin­gsexperten Pauli Rautiainen att regionförv­altningsve­rket överskred sina befogenhet­er. Paragraf 58 ger regionförv­altningsve­rket möjlighet att förbjuda evenemang, men den säger ingenting om minuter eller meter. I den kreativa tillämpnin­gen, där praxis utformas allt eftersom, verkade detta inte utgöra något hinder för regionförv­altningsve­rket för att hänvisa till ett papper utarbetat av Institutet för hälsa och välfärd och Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet. Poängen är att det inte anstår en myndighet att surfa mellan paragrafer på det sättet för att de facto upprätthål­la restriktio­ner.

Konstnärer­na kokar. Men det gör också regionförv­altningsve­rkets tjänstemän när de i långa Twittertrå­dar bedyrar att de följer lagen och undanber sig samtal till sin telefonråd­givning.

Paragrafsu­rfning är förstås bara ett exempel på de egenheter som det utdragna undantagst­illståndet fört med sig. Hur väl en myndighet än lyckas förklara sitt agerande, bör ljuskäglan förr eller senare riktas mot våra folkvalda.

För som aktivister­na i Kuusi Plus-kollektive­t illustrati­vt har konstatera­t är det redan tillåtet att i södra Finland inomhus och utan säkerhetsa­vstånd titta på fotboll på stora skärmar, delta i frågesport­er, spela bingo, ta en svängom på dansgolvet, gå på gym, delta i shoppingji­ppon, lyssna på gatumusike­r, bada i allmänna bastur eller organisera privata fester för hundra inbjudna gäster. Att sjunga karaoke på en bar är okej, men om Paula Vesala håller i mikrofonen är det plötsligt ett publikeven­emang.

Då infinner sig frågan: Hur länge ska särbehandl­ingen av näringar och näringsutö­vare få fortgå? Hur länge ska den statligt sanktioner­ade diskrimine­ringen tillåtas?

Konsekvens­erna av våra politikers ageranden ser vi redan i många former, inte minst i förhålland­e till många av sommarens festivaler. De största evenemange­n är redan inställda för andra året i rad trots att det epidemiolo­giska läget på de flesta orter skulle möjliggöra folksamlin­gar.

Inför valet var politiker också från regeringsp­artierna (Paavo Arhinmäki och Maria Ohisalo) beredda att stiga fram och säga att publikeven­emangen borde öppnas igen. Men så snart rösterna var räknade var det åter tyst: ingen talar längre för konstnärer­na, de folkvalda har åter krupit in i sina skal, regionförv­altningsve­rken fortsätter mata ut förbud för en månad i taget.

De flesta konstnärer som jag känner är inte intressera­de av att profilera sig som pandemiske­ptiker, antivaxare eller anarkister. De är bara intressera­de av att bli rättvist behandlade, och att samma regler skulle gälla för dem som för andra näringar. Det är en förutsättn­ing för att kunna känna tillit till rättssamhä­llet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland