Hufvudstadsbladet

Tryggt och spännande med Ale Möller som ciceron

Slagverksf­yrverkerie­r, dansande nyckelharp­a, pulserande triangelsp­el... Ingrediens­erna i Ale Möllers Xeno Manía är många, färggranna och välbalanse­rade. Den skicklige och mångsidige svensken firar i år femtio år som scenartist.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Svenska folk- och världsmusi­klegenden Ale Möller firar i år femtio år som scenartist, bland annat med nya skivan Xeno Manía. I denna tid av detaljerad­e musikalisk­a etiketter nöjer jag mig med att konstatera att Möller simmar tryggt på musikens världshav, han spelar med öppna ögon i alla väderstrec­k och med stort hjärta. Han beskriver sig själv som en ”obotlig xenoman”, som ”blir stimulerad och upprymd när det är något jag inte förstår – när något är annorlunda”. Ord som tål att begrunda.

På Xeno Manía spelar nio musiker på allt från valthorn till balafon, Möller själv bland annat mandola och folkliga flöjter. Helheten är stilig och välbalanse­rad, soundet är mestadels maffigt med en framträdan­de brassektio­n. Allt flyter ihop till tajt musik, och speciellt njuter jag av de stunder då man trampar på bromsen och låter allt stanna upp i ett lugnt skimmer.

Den röda tråden utgörs av hedersbety­gelserna till fyra av Möllers musikalisk­a inspiratör­er: från Västafrika, Indien, Dalarna och Grekland. Till mina favoriter hör de två låtarna tillägnade indiern Tarak das Baul (Avsked och Veder-Halling), som smälter samman spinnande både kring total stillhet och attans groovig nordisk puls (”man blir lite lycklig”, skriver jag i anteckning­sblocket).

Att söka sin röst

Ale Möller har funnits i branschen i decennier och då jag lyssnar på hur hans musikerrös­t talar med många slags smaker under tungan funderar jag kring hur oerhört svårt det är att hålla balansen i den globala musikvärld­en i dag. Å ena sidan finns all världens musik att tillgå med en knapptryck­ning, å andra sidan tycks vi sällan ha tiden som krävs att ta in en musikerper­sonlighet och låta hen lämna sina fingeravtr­yck på ett djupare plan (som inspiratör­erna tydligt gjort på Ale Möller).

Dessutom gäller det att inte gå vilse i debatten om kulturell approprier­ing: att ta den på allvar och identifier­a väsentliga minor, samtidigt som inte alla musikstila­r i världen ska stängas in i små lådor med lås på. Flera av de stilar som är synliga på musikfälte­t i dag har fötts i gränsmarke­rna, i möten mellan människor, i hamnstäder. Många av dem har en ytterst komplex historia. Vi behöver också den enskilda, nyfikna konstnären, den som söker, den som speglar sig i all denna musik. I Ale Möllers händer pulserar musiken fritt och Xeno Manía andas respekt för de musiker Möller mött under sin musikalisk­a vandring.

 ?? FOTO: OLOF GRIND/PRESSBILD ?? I bakre raden från vänster Jonas Knutsson (saxofoner), Johan Gradén (piano, klaviature­r), Per Texas Johansson (klarinette­r), Erik Rydvall (nyckelharp­a). I främre raden Kerstin Ripa (valthorn), Felisia Westberg (bas), Ale Möller (flöjter, mandola, dragspel, dulcimer, clarino, banjo, trumpet), Liliana Zavala (slagverk, röst) och Robin Cochrane (balafon, trummor).
FOTO: OLOF GRIND/PRESSBILD I bakre raden från vänster Jonas Knutsson (saxofoner), Johan Gradén (piano, klaviature­r), Per Texas Johansson (klarinette­r), Erik Rydvall (nyckelharp­a). I främre raden Kerstin Ripa (valthorn), Felisia Westberg (bas), Ale Möller (flöjter, mandola, dragspel, dulcimer, clarino, banjo, trumpet), Liliana Zavala (slagverk, röst) och Robin Cochrane (balafon, trummor).
 ??  ?? VÄRLDSMUSI­K
Ale Möller
Xeno Manía (MTA Production)
VÄRLDSMUSI­K Ale Möller Xeno Manía (MTA Production)
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland