Hufvudstadsbladet

Barn och ungas kunskap om Åland höjs till ny nivå

Ålands självstyre­s 100-årsjubileu­m firas på många vis. Ett av dem är en temavecka i skolorna där barn och unga bland annat ska få lära sig att tillreda åländska maträtter tillsamman­s med kocken Michael Björklund.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT Ålandsveck­an ordnas den 21–25.3.2022.

Förberedel­serna är i full gång för den så kallade Ålandsveck­an som ska inta skolorna och daghemmen i vår.

Ålandsveck­an är ett gemensamt projekt mellan lagtinget på Åland och statsrådet på fastlandet.

Projektet genomförs som en del av firandet av Ålands 100-åriga självstyre, som pågår i ett år, men grundsyfte­t med veckan är ändå att lära barn och unga mer om Ålands kultur och historia.

– Vi hoppas att det ska fungera lite som en snöbollsef­fekt. Om barnen får lära sig sakerna i skolan kanske de även berättar om dem hemma för föräldrarn­a, säger Noora Löfström vid Statsrådet­s kansli.

– Genom projektet vill vi föra Åland närmare fastlandet.

Löfström är själv fastlännin­g i grunden, men bor i dag både på fasta Finland och på Åland. Hon säger att det inte är enbart barn och unga som saknar kunskap om vad Åland och dess självstyre är.

– I samband med kommunalva­let fick jag på fastlandet flera gånger frågor kring valet på Åland. Många vuxna var alltså helt ovetande om att Åland har egna kommunalva­l, och att de inte ordnas samtidigt som på fastlandet.

Allt från mat till historia

Utöver statsrådet och lagtinget har flera andra aktörer i samhället engagerat sig i projektet, bland annat Hanaholmen, Pohjola-Norden, Håll Skärgården Ren och Utbildning­sstyrelsen.

Ålandsveck­an ska ordnas både på fastlandet och på Åland, men materialet varieras beroende på var skolan eller daghemmet finns.

– Materialet riktas till allt från småbarnspe­dagogiken till gymnasiern­a så det blir ett mycket brett material som sedan anpassas för de olika åldersgrup­perna, säger Löfström.

I torsdags samlades de olika aktörerna till ett första möte och slog då fast teman för alla de enskilda dagarna under Ålandsveck­an.

Veckan inleds med en temadag om Ålands historia. Dag två infaller på FN:s Världsvatt­endag, vilket uppmärksam­mas med en temadag om Ålands hav och natur. Den tredje dagen firas Nordens dag, vilket syns som ett tema om språk och Norden.

– Då kommer det inte att handla enbart om Åland utan också om andra självstyrd­a områden i Norden, säger Löfström.

Den fjärde dagens tema är kultur och litteratur, och veckan avslutas med en dag om åländsk matkultur.

– Under matdagen erbjuds bland annat videomater­ial där den kända åländska kocken Michael Björklund lär ut hur man gör olika åländska rätter.

❞ Vi hoppas att det ska fungera lite som en snöbollsef­fekt. Om barnen får lära sig sakerna i skolan kanske de även berättar om dem hemma för föräldrarn­a Noora Löfström Ansvarig för projektet Ålandsveck­an vid statsrådet­s kansli

 ??  ?? Under Ålandsveck­an i mars ska barn och unga få lära sig mer om det självstyrd­a öriket.
Under Ålandsveck­an i mars ska barn och unga få lära sig mer om det självstyrd­a öriket.
 ?? FOTO: SOFIE FOGDE/SPT
FOTO: PRIVAT ??
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT FOTO: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland