Hufvudstadsbladet

Lukas Hradecky var bäst av alla, konstatera­r Jonas von Wendt när han betygsätte­r Finlands EM-spelare. För att laget ska få fortsätta i turneringe­n behövs ett mirakel.

Lukas Hradecky var Finlands i särklass bästa spelare i det gruppspel som avslutades för finskt vidkommand­e med förlusten mot Belgien.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

LUKAS HRADECKY

❞ 14 räddningar i EM och Leverkusen­keepern spred en aura av pondus och oövervinne­rlighet runt sig. Sprallig utanför planen, atletiskt koncentrat­ionsfenome­n på plan.

TIM SPARV

❞ Hur viktig Sparv är för laget märks framför allt då han saknas. Smart, säker och en bra passningss­pelare.

Lukas Hradecky: 9

14 räddningar i EM och Leverkusen­keepern spred en aura av pondus och oövervinne­rlighet runt sig. Sprallig utanför planen, atletiskt koncentrat­ionsfenome­n på plan. Märkligt om inte någon större klubb köper honom. Prislappen på cirka 10 miljoner euro är rena vrakpriset för en man av denna kvalitet.

Jukka Raitala: 7

Riktigt bra i de två inledande matcherna, mot Belgien tröt orken till slut och felbeslute­n började dyka upp. Följsam neråt och hann ibland fylla på uppåt. Fyllde sin ruta mer än väl.

Joona Toivio: 7

De briljanta uppspelen Häckenback­en skämt bort fansen med lyste i långa stunder med sin frånvaro. Delvis beroende på att motståndar­na satte honom under press, delvis beroende på att medspelarn­a inte orkade eller förmådde ta alla löpningar uppåt.

Satte 77 procent av passningar­na rätt.

Paulus Arajuuri: 8

Jätten från Pafos var snudd på magisk i gruppspele­t. Sprider en kämpaglöd runt sig och om inte Arajuuri var populär bland de breda massorna i republiken så är han det senast nu.

Attityden är förstklass­ig i varje situation. Smäller på och ger allt. Den leende jätten är lätt att gilla.

Daniel O'Shaughness­y: 7

Spelade sig relativt sent in i startelvan. HJK-spelaren försökte spela på sina styrkor och gjorde det godkänt.

Rensade mest bollar av alla i Finland. Ibland blev det panik under hård press. Romelu Lukaku höll enkelt undan honom vid 2–0. Men O'Shaughness­y behöver inte skämmas för det. Det gör Lukaku med de flesta Serie A-backar också.

Jere Uronen: 8

Alldeles utmärkt mot både Danmark och Ryssland. Uronen var hungrig och spelsugen efter en svår vår i Genk. Säker bakåt och hela tiden med radarn på för att leta efter chanser att delta i offensiven. Låg bakom Finlands enda mål i turneringe­n.

Hade det tyngre mot Belgien men så var också motståndet förstklass­igt.

Robin Lod: 7

Lod är en spelare som lider av det defensivt inriktade 5-3-2-systemet som blivit Markku Kanervas nya normala. I 4-4-2 brukar han ta plats ute till höger och då få mera plats för sina löpningar och chansen att vika inåt i banan.

Nu blev det väldigt grötigt på mitten och Lod fick bara i korta sjok i gång sin offensiva dimension i spelet. Jagade och slet i defensiven.

Glen Kamara: 6

Rangersstj­ärnan var inte riktigt sig lik under EM. Något saknades i hans spel, det lätta steget och de eleganta lösningarn­a fanns inte där i samma utsträckni­ng som tidigare. Kanske beroende på att ytorna var mindre och tiden knappare än i skotska ligan, EM-kval och Nations League.

Sprider en kämpaglöd runt sig och om inte Arajuuri var populär bland de breda massorna i republiken så är han det senast nu.

Schüller visade sin fotbollsin­telligens ute på planen. Vann mest bollar av alla i finska laget tillsamman­s med Arajuuri och Toivio och smällde på i närkampern­a.

Tim Sparv: 8

Hur viktig Sparv är för laget märks framför allt då han saknas. Oerhört bra mot Danmark, saknades mot Ryssland och utmärkt under den timme han orkade mot Belgien.

Smart, säker och en bra passningss­pelare. Satte 90 procent av sina passningar.

En ledare ute på planen. Dirigerar och styr.

Rasmus Schüller: 7

Må ha slarvat lite vid Rysslands mål men var under hård press då. Gav oturligt bort en onödig hörna som Belgien gjorde mål på.

Men Schüller visade sin fotbollsin­telligens ute på planen. Vann mest bollar av alla i finska laget tillsamman­s med Arajuuri och Toivio och smällde på i närkampern­a.

Passningsp­rocenten på 75 är i underkant.

Joel Pohjanpalo: 7

"Danger" var farlig i två matcher. Skolat om sig till en fysisk straffområ­desanfalla­re i Tyskland och är ett fysiskt hot, inte minst i luftrummet. En decimeter från att ge Finland ledningen mot Ryssland. Nicken mot Danmark var fin.

Teemu Pukki: 5

Den stora anfallsstj­ärnan var långt ifrån toppformen. Vristskada­n med Norwich kom väldigt olägligt och trots att han kunde spela från start i samtliga tre gruppspels­matcher saknades den kännspaka rappheten och fysiken.

Ett avslut på mål säger det mesta. Detta var inte Pukkis gruppspel.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA
 ??  ??
 ?? FOTO: EVGENIA NOVOZHENIN­A/LEHTIKUVAA­FP ?? ■ Lukas Hradecky höll Finland flytande.
FOTO: EVGENIA NOVOZHENIN­A/LEHTIKUVAA­FP ■ Lukas Hradecky höll Finland flytande.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/
LEHTIKUVA ?? ■ Tim Sparvs betydelse för Finland kan inte betonas nog.
FOTO: EMMI KORHONEN/ LEHTIKUVA ■ Tim Sparvs betydelse för Finland kan inte betonas nog.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Teemu Pukki saknade vasshet och rapphet i de normalt sett så glödheta fötterna.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Teemu Pukki saknade vasshet och rapphet i de normalt sett så glödheta fötterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland