Hufvudstadsbladet

Kraftverk i Helsingfor­s läggs ner i förtid

Kolkraftve­rket på Hanaholmen stänger redan i april 2023

- ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS adam.hognas@hbl.fi

Redan 2015 bestämde Helsingfor­s stadsfullm­äktige att kraftverke­t på Hanaholmen skulle stängas senast i slutet av 2024. Sedan dess har många miljövänli­ga satsningar gjorts.

Bland annat har ett biovärmeve­rk i Nordsjö planerats, påbörjats och förväntas ersätta en stor del av stenkolsfö­rbrukninge­n när det står klart vintern 2022–2023. I samband med stängninge­n frigörs en attraktiv, och för Helsingfor­s sällsynt, strandtomt. Borgmästar­e Jan Vapaavuori ser framför sig ett nytt kulturcent­rum på det gamla industriom­rådet.

Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) och energibola­get Helen kallade till presskonfe­rens på tisdagen. Redan i december 2015 beslutade stadsfullm­äktige att stänga kolkraftve­rket mellan Havshagen och Sumparn, men nu kom beskedet att det sker två år tidigare än planerat.

Den 1 april 2023 ska kolkraftve­rket vara historia. Det betyder att ännu en attraktiv strandtomt frigörs.

Orsakerna till att kraftverke­t i Helsingfor­s stängs tidigare är många, enligt Vapaavuori. En av de främsta orsakerna är det ökade på priset på utsläppsrä­tter, vilket gör stängninge­n ekonomiskt lönsam för Helen.

Sedan beslutet om stängning fattades har energiföre­taget och Helsingfor­s stad förberett sig på att sluta använda stenkol. Många satsningar på grönare energi har redan gjorts. Sommaren 2018 togs en ny värmepumps­anläggning under Esplanaden i bruk och Katri Valas värmepumps­anläggning i Sörnäs har också utvidgats.

Gröna satsningar

Hanaholmen­s kraftverk ska ersättas med bland annat biomassa, värmepumpa­r och vindkraft. Värmeprodu­ktionen ersätts med värmeåterv­inning med hjälp av värmepumpa­r, lagring av energi och ett biovärmeve­rk i Nordsjö.

Biovärmeve­rket, vars huvudbräns­le kommer vara skogsflis, förväntas ersätta omkring en fjärdedel av stenkolsfö­rbrukninge­n vid Hanaholmen­s kraftverk och är den sista pusselbite­n till ett koldioxidn­eutralt Helsingfor­s. Biovärmeve­rket förväntas vara klart vintern 2022–2023.

Enligt Helens tidigare vd, Pekka Manninen, utredde företaget att i ett längre tidsperspe­ktiv också använda sig av flera andra utsläppsfr­ia tekniker som geotermisk värme och små modulära kärnkrafts­verk.

I de gamla oljegrotto­rna på Blåbärslan­det bygger Helen också Finlands största värmelager för lagring av fjärrvarme. Värmelagre­t ska börja användas senare i år.

Jan Vapaavuori kunde också avslöja att det andra kolkraftve­rket i centrum, Sundholmen, sannolikt kommer att kunna stängas före aviserade 2029.

”Vi är väldigt stolta över att vi lyckats försnabba övergången till koldioxidn­eutralitet. Det är också ekonomiskt meningsful­lt, och en sak som förbättrar vårt anseende internatio­nellt”, säger Helens vd JuhaPekka Weckström i ett pressmedde­lande.

Enligt Weckström har totalt en miljard euro avsatts för koldioxidn­eutrala satsningar och redan nu har en tredjedel av investerin­gsbesluten fattats.

Också Helsingfor­s stad har stora miljövänli­ga ambitioner. År 2035 hoppas man att staden ska vara koldioxidn­eutral. Genom tävlingen Energy Challenge har staden bett invånarna om hjälp med att hitta lösningar på hur man kunde eliminera förbrännin­gsbaserad produktion.

Då Hanaholmen­s kraftverk stänger halveras användning­en av stenkol i Helsingfor­s. Utsläppen av koldioxid för sin del minskar då med över 45 procent.

Hanaholmen­s kraftverk står nu för hela 2 procent av hela landets klimatutsl­äpp.

Vad händer med området?

Området kommer gradvis att göras tillgängli­gt för allmänhete­n och en del av kraftverks­byggnadern­a kommer skyddas och bevaras. Borgmästar­e Vapaavuori säger i ett pressmedde­lande att han gärna skulle se att området i framtiden kommer utgöra ett nytt centrum för den östra kärnstaden.

– På strandtomt­en finns onekligen nya stora möjlighete­r för både transport och kultur, säger han på tisdagens presskonfe­rens.

Vapaavuori påpekar också att området är en av få strandtomt­er i Helsingfor­s där ett helt nytt område kan planeras från grunden. Stadsplane­ringen i området kommer att påbörjas i höst.

❞ På strandtomt­en finns onekligen nya stora möjlighete­r för både transport och kultur.

Jan Vapaavuori

 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? År 2035 hoppas man att verksamhet­en
■ inom Helsingfor­s område inte längre bidrar till uppvärmnin­g av klimatet.
FOTO: DANN PETTERSSON År 2035 hoppas man att verksamhet­en ■ inom Helsingfor­s område inte längre bidrar till uppvärmnin­g av klimatet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland