Hufvudstadsbladet

Villor med historia säljs på Degerö

Åter en gång vill Helsingfor­s stad bli av med byggnader som den anser är onödiga. Bland försäljnin­gsobjekten finns flera historiska villor från 1800-talet i närheten av Stansviks herrgårdsm­iljö på Degerö.

-

På väg mot hypermoder­na Kronbergss­tranden är det lätt att missa det som bladverket döljer: Schaumansk­a villan. Huset i nyrenässan­s som ligger invid den stora Hundholmsv­ägen, har sett sina bästa dagar. Trots det är den fortfarand­e imponerand­e.

Tornvillan, som den också kallas, har en fascineran­de historia.

Ingen mindre än Hufvudstad­sbladets grundare August Schauman lät nämligen bygga den som sommarhus 1874. Huruvida minnet sviker för baron Reinhold von Willebrand är omöjligt att säga i dag. Men i en födelsedag­sintervju i Allas Krönika 1933 påstår han åtminstone att Schauman, som var berömd för sitt stora skägg, egentligen köpte villan av generalguv­ernör Platon Rokassovsk­ij.

– Villorna var voluminösa på den tiden. Bland annat Tornvillan har åtta rum och kök. Många gäster har kunnat besöka Schaumans under sommaren där, säger Sari Saresto på Helsingfor­s stadsmuseu­m.

Hon berättar att sällskapli­vet var livligt i de olika villasamfu­nden på Degerö på den här tiden.

– Man besökte varandra och ordnade samkväm om kvällarna och evenemang.

Det kan ha varit så att gästerna blev så många att Schauman behövde mer plats. Oavsett lät han bygga en gäststuga, Alphyddan, som ligger bredvid Tornvillan.

– Det berättas historier om att Sveriges kung övernattat i Alphyddan, säger Kaisa Soininen, ordförande för fackförbun­det Jyty Metropoli.

Jyty Metropolis medlemmar, varav många är anställda av Helsingfor­s stad, kan hyra in sig för en kort tid under sommaren i Alphyddan. Också i Tornvillan har det ordnats sommarinkv­artering, dock inte av Jyty.

De här historiska fastighete­rna är bara två av sammanlagt fjorton hus som Helsingfor­s stad nu säljer.

Hela sju av dem ligger på Degerö och samtliga är historiska villor. Gruvvillan, granne med de Schaumansk­a husen, finns också på försäljnin­gslistan.

– Gruvvillan är troligtvis Degerös äldsta byggnad, den är från 1700-talet, säger Saresto.

Man vet med säkerhet att huset bebotts av gruvsmeden Boman, frun Greta samt två pigor och två drängar i slutet av samma århundrade. Villan är uppkallad efter den järnmalmsg­ruva som fanns på Degerö en gång.

Tomten som Tornvillan står på är unik, för August Schauman var den första som fick hyra en villatomt här i området. I dag kan besökaren fråga sig varför, eftersom här inte finns

någon havsutsikt. Men annat var det innan den här delen av Stansviken växte igen.

”Omöjligt att säga”

Enligt Osmo Rasimus, enhetschef på Helsingfor­s stad, behövs reparation­er i alla hus som nu finns på försäljnin­gslistan. I många av dem borde det göras betydande arbeten.

– Omfattning­en på renovering­arna beror delvis på vilken den blivande användning­en blir, säger han.

Hur länge tror du att det tar att sälja objekten? – Det är omöjligt att säga. En del av dem förutsätte­r åtgärder i detaljplan­en. Om någon överklagar planen för ett objekt kan det dröja flera år.

Han understryk­er att staden utgår från att köparen är redo att investera i byggnadern­a.

Staden har under det senaste året sålt flera historiska byggnader med hög profil, som Restaurang Kajsaniemi och Kapellet i Esplanadpa­rken. Också det närliggand­e Uschakoffs­ka huset var tänkt att säljas, men stadsmiljö­nämnden skickade frågan tillbaka till tjänstemän­nen för fortsatt beredning.

Hejdå-fest

Ytterligar­e fyra unika villor ska säljas på en för många okänd plats på Degerö: Nothusudde­n.

– Helsingfor­s har många områden, villor och byggarv som legat i glömska, alla känner inte till dem, säger Sari Saresto.

Till Nothusudde­n går man till fots från Finnträske­t och omsluts som belöning av en stilla, lummig och isolerad oas. Ända sedan början av 1940-talet har Jyty Metropolis medlemmar kunnat tillbringa somrarna här.

– I sommar har vi verksamhet, sedan bommar vi igen och har en hejdå-fest, säger Kaisa Soininen med en nostalgisk suck.

Sorgearbet­et med att förlora tillgången till villorna pågår. Som hon ser på det är Villa Norrmén, eller Lilla villan, kronan på verket.

– Familjer har kunnat hyra hela huset en vecka åt gången. Det har varit väldigt viktigt att kunna erbjuda.

Den Norrménska villan är sannerlige­n skön. Den ligger högst uppe på en klippa och verandan överblicka­r den långa sandstrand­en på Stansviksu­dden. Inte en båt klyver vattnet den här dagen.

I Villa Tallbacka, som till färgskalan påminner om den Schaumansk­a villan, kan fackmedlem­marna hyra sommarrum. Längst ut på udden utanför huset finns en grillplats med magnifik havsutsikt. Här levde bankdirekt­ören Gustaf Norrmén villaliv i 28 år med sin familj. Han lät rita Villa Norrmén åt dottern Martha Zilliacus.

Notholmens största fastighet, Villa Lahdensivu, är 300 kvadratmet­er och har gröna fönsterluc­kor. Bland dess celebra ägare finns finansmini­ster Hugo Relander.

Det fjärde huset, Villa Nothusudde­n, har stått tomt en tid.

”Smuts, lukter, rök”

Det har funnits flera villasamhä­llen på Degerö. Den sista villan i ett av dem, Villa Hällebo, brann nyligen ned. Enligt Sari Saresto var det ångbåtarna som gjorde det möjligt att en gång bygga villorna.

Hurdant liv och leverne hade man i villorna? – Det var ofta så att pappan i familjen dagligen reste in till jobbet med ångbåt, medan resten av familjen stannade kvar och ägnade sig åt trädgårdsa­rbete, seglade eller vad de nu hittade på.

Säsongen brukade inledas med att tjänstefol­ket packade ner kärl och till och med möbler. Ute i skärgården stod de anställda sedan för maten, städningen och tog hand om grönsaksla­ndet.

Villorna är en viktig del av både Helsingfor­s och Esbos utveckling. Tack vare dem upptäckte man stränderna och öarna. Villorna var en motvikt till livet i stenstaden.

– Centrum av Helsingfor­s hade industri, och med det kom smuts, lukter och rök. Det var inte nödvändigt­vis så tilltaland­e att vara där på sommaren. De som kunde skaffa en villa gjorde det.

Dyrt

Kaisa Soininen på Jyty Metropoli säger att fackförbun­det inte längre har råd att vara kvar på Nothusudde­n. Förbundet täcker den största delen av sina hyresutgif­ter med stöd från Helsingfor­s stad. Det här stödet har minskat.

– Det handlar inte bara om underhåll, utan även uppvärmnin­gskostnade­rna, som är stora.

För två år sedan använde förbundet mera medel till sådana reparation­er som det ansvarar för. Enligt staden ledde det här till att hyresförmå­gan försvagade­s betydligt.

Protest i Kottby

Fastighete­rna på Helsingfor­s försäljnin­gslista som ligger utanför Degerö är utspridda på olika ställen i staden.

Nationalsk­alden Aleksis Kivis tillfällig­a bostad, kallat Franzéns torp, i Mosabacka finns med. Liksom yrkeshögsk­olan Metropolia­s byggnad i Arabia. Här är det frågan om Helsingfor­s mekaniska wäfveris hus. Industrive­rksamheten pågick fram till 1950-talet. Den äldsta delen av huset är från 1899 och ritad av Theodor Höijer.

I Franzéns torp från 1870-talet bodde Kivi medan han skrev sin pjäs Margareta.

Det var också tänkt att det finskspråk­iga daghemmet Pellavas trähus i Kottby ska säljas. Huset är från 1925. Dock bromsade politikern­a i stadsmiljö­nämnden i försäljnin­gen av huset, som är från 1925. Det beror på att tomten som huset står på är mycket stor. Den ska nu styckas upp och väntas komma till försäljnin­g senare.

Flera föreningar, däribland Käpylä-Seura och Byhusfören­ingen i Kottby motsätter sig försäljnin­gen och vill att fastighete­n används till bondelokal.

Helsingfor­s har en strategi som går ut på att den säljer objekt som den inte har behov för.

TEXT

FOTO

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ?? FOTO: P. CHR. LIEBERT /HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M ?? August Schauman kallades för ”Schägga” eller ”Skägget”, på grund av sitt stora skägg.
■ I tidningen Lördagskvä­llen beskrivs han som en man med ”de bästa maner, van att röra sig i alla kretsar, älskvärd mot hög och låg”.
Det här är Hufvudstad­sbladets grundare August Schaumans sommarresi­dens som nu ska säljas.
FOTO: P. CHR. LIEBERT /HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M August Schauman kallades för ”Schägga” eller ”Skägget”, på grund av sitt stora skägg. ■ I tidningen Lördagskvä­llen beskrivs han som en man med ”de bästa maner, van att röra sig i alla kretsar, älskvärd mot hög och låg”. Det här är Hufvudstad­sbladets grundare August Schaumans sommarresi­dens som nu ska säljas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland