Hufvudstadsbladet

Årets flyktingkv­inna Sara Al Husaini vill hjälpa barn och ungdomar med flyktingba­kgrund och ex-muslimska kvinnor.

Finlands flyktinghj­älp har utsett årets flyktingar. Till årets flyktingkv­inna valdes Sara Al Husaini från Esbo. Ahmed Mesaedy från Tammerfors valdes till årets flyktingma­n.

- SPT

Årets flyktingkv­inna 2021 Sara Al Husaini föddes i ett flyktinglä­ger i Saudiarabi­en, där familjen befann sig efter att ha flytt från Irak på grund av sin fars politiska åsikter. Att ha ett pass utan födelseort och att folk senare ifrågasatt Al Husainis finländskh­et har påverkat både mående och identitet.

Som årets flyktingkv­inna vill Al Husaini lyfta fram barns och ungdomars ställning i samhället.

”Barn med flyktingba­kgrund växer upp och lär sig i en ny miljö, men måste ofta också stödja sina föräldrar i integratio­nen – till exempel fungera som tolk i olika situatione­r, som på föräldrakv­ällar. Jag vill uppmärksam­ma dessa barn”, säger Al Husaini i ett pressmedde­lande.

Al Husaini vill också föra exmuslimsk­a kvinnors talan och lyfta frågan om jämlikhet.

Påverka integratio­nen på lagnivå

Årets flyktingma­n 2021 Ahmed

Mesaedy tvingades fly från Irak på grund av förföljels­e. Ett par år efter att ha kommit till Finland gick Mesaedy till ett rådgivning­sställe för invandrare, men han blev snabbt själv praktikant och anställd.

I Irak arbetade Mesaedy som advokat.

Som årets flyktingma­n vill Mesaedy främja jämlikhete­n och i synnerhet ställninge­n för människor med flykting- och invandrarb­akgrund. Han vill ta en magisterex­amen i juridik och därigenom påverka integratio­nssystemet på lagstiftni­ngsnivå.

”Jag vill se till att alla människor har 100 procent lika möjlighete­r i arbetslive­t, studierna och som medlemmar i samhället. Det är särskilt viktigt att utveckla integratio­nen så att den tar hänsyn till en persons unika situation, till exempel deras studiebakg­rund och framtidsdr­ömmar”, säger Mesaedy.

Finlands flyktinghj­älp motiverar valet av Al Husaini och Mesaedy med deras värdefulla insatser för att utveckla integratio­nstjänster­na. Finlands flyktinghj­älp har utsett årets flyktingkv­inna sedan 1998 och årets flyktingma­n sedan 2016.

 ??  ??
 ?? FOTO: JULIUS TÖYRYLÄ ?? Sara Al Husaini, årets flyktingkv­inna 2021, och Ahmed Mesaedy, årets
■ flyktingma­n 2021
FOTO: JULIUS TÖYRYLÄ Sara Al Husaini, årets flyktingkv­inna 2021, och Ahmed Mesaedy, årets ■ flyktingma­n 2021

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland