Hufvudstadsbladet

USA ska granska internatsk­olor

- TT-REUTERS

USA ska utreda förhålland­ena på sina internatsk­olor för barn från ursprungsb­efolkninge­n.

När kvarlevorn­a av över 200 döda barn hittades på marker tillhörand­e en före detta katolsk internatsk­ola för ursprungsb­efolkninge­n i Kanada sände det en chockvåg genom hela det kanadensis­ka samhället.

Men det har även påverkat ursprungsb­efolkninge­n i USA, och på deras årliga kongress har inrikesmin­ister Deb Haaland – som är den första ministern i USA från landets ursprungsb­efolkning – presentera­t den kommande utredninge­n av landets internat.

40 000 döda barn

Haaland ville redan när hon satt i USA:s representa­nthus öppna en undersökni­ng om internaten, men kan först nu, som ansvarig minister, få igenom projektet.

– Vi kan bara se framåt mot en framtid som vi vill omfamna, om vi med öppna ögon ser tillbaka på vårt förflutna, säger hon.

Fokus ska ligga på de barn som dött under tiden de har gått i skolorna och att hitta deras omärkta gravar. Enligt forskare kan uppemot 40 000 barn ha dött på skolorna, de flesta av sjukdomar som förvärrats av dåliga förhålland­en på skolorna.

Vid en pågående utgrävning vid en fortfarand­e öppen skola i Oregon har hittills kvarlevor efter 222 barn hittats i omärkta gravar – det trots att arbetet där ännu pågår.

I dag drivs 73 internatsk­olor för barn från ursprungsb­efolkninge­n i USA, men åtminstone 367 internat har sedan 1819 drivits med statligt stöd.

Många av internaten drivs i dag av ursprungsb­efolkninge­n själva och barnen få nu lära sig sina modersmål, i stället som att förr straffas om de inte pratade engelska.

– Innan vi kan gå vidare måste de erkänna sitt förflutna och sitt arv, säger Christine Diindiissi McCleave, som är ordförande för en organisati­on som arbetar för att hjälpa de elever som har gått i internatsk­olor i USA.

 ?? FOTO: ROBERT F BUKATY/TT-AP ?? USA:s inrikesmin­ister Deb Haaland. Bild från tidigare i juni.
FOTO: ROBERT F BUKATY/TT-AP USA:s inrikesmin­ister Deb Haaland. Bild från tidigare i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland