Hufvudstadsbladet

Nytt stort daghem planeras i Sockenback­a

En ny daghemsbyg­gnad är tänkt att stå klar i januari 2024 i Sockenback­a i Helsingfor­s. Då ersätts den nuvarande svenska daghemmet Sockenstug­an.

- VERA ARHIPPAINE­N

Ett nytt daghem planeras på Väverigrän­den 3 i Sockenback­a företagsom­råde. Den ska svara på behovet av svensk och finsk närservice i området. I nybygget finns plats för 224 barn inom småbarnspe­dagogiken och förskoleun­dervisning­en, varav 63 platser är för svensksprå­kiga.

Daghemmet förväntas kunna starta i januari 2024. I det här skedet ser det ut som att den nya lokalen kostar 11,4 miljoner euro att bygga.

Fostrans- och utbildning­snämndens svenska sektion godkände en behovsutre­dning för daghemmet på sitt möte i tisdags.

Nya lokaler behövs eftersom det inte finns tillräckli­gt med daghemspla­tser som svarar mot det ökande antalet människor som flyttar hit. I Sockenback­a företagsom­råde byggs nämligen nya bostäder och antalet barn i småbarnspe­dagogikåld­er öka med 160 fram till år 2035.

Den nya byggnaden kommer ersätta det nuvarande svensksprå­kiga daghemsmet Sockenstug­an, som verkar i lokaler som inte är ändamålsen­liga och är i behov av en renovering. Det nya daghemmet kommer också att ersätta det tillfällig­a daghemmet Päiväkoti Kangaspelt­o med 80 platser, samt de 42 platserna i daghemmet Päiväkoti Ruusu som nu använder tillfällig­a tilläggslo­kaler.

Tack vare nybyggnade­n får den svensksprå­kiga småbarnspe­dagogiken 26 nya platser och antalet platser för finskspråk­iga ökar med 40.

Frågan om det nya dagiset på 2 396 kvadratmet­er går nu vidare till Fostrans- och utbildning­snämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland