Hufvudstadsbladet

Ruusuvuori och Heliövaara taggade inför Wimbledon

Tre stycken finländare finns med på de gräsprydda tennisbano­rna i Wimbledon: Emil Ruusuvuori i singel samt Harri Heliövaara och Henri Kontinen – dock inte som par – i dubbel.

- HBL

Säsongens tredje grand slam-turnering, prestigefy­llda Wimbledon, börjar i dag. Turneringe­n bjuder på tredubbel finländsk spänning då 22-åriga Emil Ruusuvuori gör sin Wimbledond­ebut, tio år äldre Harri Heliövaara gör sin grand slam-debut och Henri Kontinen återvänder till arenorna där han tillsamman­s med Heather Watson vann en historisk mixedtitel för fem år sedan.

Ruusuvuori är i hetluften genast i dag då han möter amerikansk­a Marcos Giron. Ruusuvuori är 79:a på världsrank­ningen, Giron 65:a och dessa två har aldrig mötts tidigare.

Ruusuvuori­s förberedel­ser för Wimbledons gräsmattor innehöll endast en turnering. Resultatet i ATP250-turneringe­n blev en seger över Albert Ramos-Vinolas (ATP40) och en förlust mot erfarna Andreas Seppi. Två värdefulla, hårda matcher på det för Ruusuvuori rätt obekanta spelunderl­aget.

– Det var kul att få några matcher för att hitta grässpelan­det. Det behövs ändå många matcher för att lära sig förstå gräsplanen­s hemlighete­r, säger Ruusuvuori i ett pressmedde­lande från Tennisförb­undet.

Ruusuvuori ser sin Wimbledond­ebut som en värdefull upplevelse och som en kul utmaning.

– Visst diggar jag att spela på gräs. Alla träningspa­ss och alla spelade poäng jag får spela före första matchen är viktiga och jag försöker lära mig hela tiden, säger Ruusuvuori.

Heliövaara­s dröm blir sann

Harri Heliövaara styr mot sin första grand slam-turnering på seniornivå i sitt livs form. 32-åringen, som vann juniorerna­s dubbel i Australian Open 2007, hann redan lägga av men gjorde comeback 2017 och har sedan dess brutit sig in bland de 100 bästa på världsrank­ningen.

– Visst är det en dröm som uppfylls då man får spela i en grand slam-turnering. Jag har kvalspelat i alla fyra turneringa­r. Men eftersom jag tidigare hade lagt av tänkte jag inte jag skulle få en ny chans. Jag var på plats och såg matcher 2016 och den resan tände gnistan. Fem år senare blir drömmen sann, säger Heliövaara.

Heliövaara och hans par britten Lloyd Glasspool fick ett wild card till turneringe­n. Lämpligt så, för duon har varit på hugget redan en längre tid. I mars knep Heliövaara/ Glasspool en turnerings­seger på ATP-touren och inför Wimbledon utmanade duon självaste världsetto­rna Mate Pavic/Nikola Mektic i en hisnande tresetare.

Heliövaara/Glasspool möter nederländs­ka 10-seedade paret Wesley Koolhof/Jean-Julien Rojer i första omgången.

Henri Kontinen och fransmanne­n Edouard Roger-Vasselin är seedade elva. Kontinen tar dessutom en nostalgitr­ipp tillsamman­s med Watson i mixeddubbe­l. Kontinens bästa resultat i herrdubbel är en semifinalp­lats 2017 tillsamman­s med John Peers.

 ?? FOTO: MATTHEW STOCKMAN/AFP-LEHTIKUVA ?? Emil Ruusuvuori, 22, debuterar i Wimbledon.
■
FOTO: MATTHEW STOCKMAN/AFP-LEHTIKUVA Emil Ruusuvuori, 22, debuterar i Wimbledon. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland