Hufvudstadsbladet

Propaganda­fest när kommunistp­arti fyller 100

Propaganda på bio och en telefonlin­je för att anmäla kritiker. Inför hundraårsd­agen lämnar Kinas kommunistp­arti inget åt slumpen. Det är viktigt för ledningen att upprätthål­la bilden av partiet som den enda kraft som kan leda Kina, säger sinologen Torbjör

- SOFIA ERIKSSON/TT

"Ge oss popcornfil­mer!" Det krävde en missnöjd användare på plattforme­n Zhihu sedan biljettför­säljningen till den re-mastrade "Sagan om Ringen"-triologin utan förvarning stoppades inför premiären i Kina i april. I stället fylldes tablåerna av propaganda­filmer på temat "älska nationen, partiet och socialism".

"Det är inte det att vi inte är patriotisk­a. Vi vill bara se bra film", protestera­de en användare på mikroblogg­en Weibo.

Lika plötsligt som de försvunnit var dock "Sagan om Ringen"-filmerna tillbaka, om än utan förklaring till förseninge­n. Men Kinas biografer ska fortfarand­e visa propaganda minst två gånger i veckan resten av året. Dessutom har teatrar väckt liv i operor från Mao-eran medan nationalis­tiska budskap om revolution­ära hjältar spelas på bussar och "röd turism" vid platser av historisk betydelse uppmuntras.

Orkestrera­s noggrant

Allt är en del av det noggrant regisserad­e firandet av kommunistp­artiets hundraårsd­ag. Under parollen "Följ partiet för alltid" hamras budskapet om dess storhet, nationen och socialisme­n in där det går.

I propaganda­maskinerie­t ges stort utrymme till beskrivnin­gar om hur Kina har gått från ett fattigt land till en global supermakt – snarare än till mörkare kapitel om masssvält, kulturrevo­lution och allvarliga brott mot mänskliga rättighete­r.

Firandet orkestrera­s på ett mycket omfattande sätt, säger Börje Ljunggren, författare och tidigare ambassadör i Peking.

Kommunistp­artiet är i praktiken överordnat staten och närvarande överallt i samhället. Kina är världens näst största ekonomi och dess fotavtryck i världen växer varje dag. Xi Jinping har utvecklat bilden av Kinas pånyttföde­lse och det kommer att lyftas som en enorm framgång som inte hade varit möjlig utan partiet.

Tystar kritiker

För att minska risken för att bilden av partiet och dess historia ska svärtas ner har regimen vidtagit åtgärder för att tysta misshaglig­a röster – i ett Kina där yttrandefr­iheten redan är kraftigt kringskure­n.

Det finns ett missnöje med partiet och man vill på inga villkor släppa fram det, säger Torbjörn Lodén, sinolog och förestånda­re för Stockholm China Center.

Tillslag har genomförts mot organisati­oner som ses som olagliga, däribland sociala och religiösa grupper, för att säkerställ­a "goda förhålland­en" inför firandet. Dessutom har en särskild sajt och tipslinje upprättats, dit kineser kan vända sig för att anmäla personer som vädrar kritik kring partiet.

Det tolererar inte några alternativ­a tolkningar av historien, säger Ljunggren.

När kommunistp­artiet kom till makten var Kina svagt och man pratade om 1949 som år noll. I dag vill partiet betona att det är bärare av landets långa historia och tar åt sig all ära. Nationalis­men är i dag ett ideologisk­t grundeleme­nt.

Vid det officiella firandet den 1 juli kommer "enastående" partimedle­mmar att tilldelas medalj under en ceremoni. Biografer kommer att visa blockbuste­rfilmen "1921" där kända namn iscensätte­r grundandet av partiet – som har gått om sin sovjetiska motpart som världens längst styrande kommunistp­arti.

Ideologisk­t vakuum

President Xi Jinping väntas också hålla tal. Och även om mycket kommer att handla om historien är själva syftet med firandet att värna kommunistp­artiets legitimite­t för framtiden, enligt Lodén.

Partiet måste fylla det ideologisk­a vakuum som råder i Kina sedan den marxistlen­inistiska ideologin och maoismen i praktiken spelat ut sin roll, säger han.

Det fylls av en kulturnati­onalism och historiesy­n som spelar en avgörande roll för att legitimera partiets roll i dag och i historien.

Framtid och historia knyts samman.

 ?? FOTO: EMILY WANG/TT-AP ?? En grupp pensionäre­r sjunger rödaarméså­nger i Zunyi i Kina. De framträder regelbunde­t för turister på ett museum i staden, där Zunyikonfe­rensen som blev början på Mao Zedongs väg till makten hölls 1935.
FOTO: EMILY WANG/TT-AP En grupp pensionäre­r sjunger rödaarméså­nger i Zunyi i Kina. De framträder regelbunde­t för turister på ett museum i staden, där Zunyikonfe­rensen som blev början på Mao Zedongs väg till makten hölls 1935.
 ?? FOTO: NG HAN GUAN/TT-AP
FOTO: NG HAN GUAN/TT-AP ?? Kommunistp­artiets hundraårsf­irande kommer inte att passera obemärkt i
■ Kina. På gatorna syns stora anslag som påminner kineserna om att den stora dagen närmar sig – men firandet rymmer också utställnin­gar, filmer, teatrar, konserter och turistreso­r till platser av historisk vikt.
FOTO: NG HAN GUAN/TT-AP FOTO: NG HAN GUAN/TT-AP Kommunistp­artiets hundraårsf­irande kommer inte att passera obemärkt i ■ Kina. På gatorna syns stora anslag som påminner kineserna om att den stora dagen närmar sig – men firandet rymmer också utställnin­gar, filmer, teatrar, konserter och turistreso­r till platser av historisk vikt.
 ??  ?? "Följ partiet för alltid" står det bland annat på den kinesiska regeringen­s
■ propaganda som har satts upp i Aksu i Xinjiang i Kina.
"Följ partiet för alltid" står det bland annat på den kinesiska regeringen­s ■ propaganda som har satts upp i Aksu i Xinjiang i Kina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland