Hufvudstadsbladet

Finlandssv­enska Markus Nykänen gör utmanande operaroll

Att få vara den första som sjunger en opera är spännande, säger tenoren Markus Nykänen. Under repetition­sperioden i södra Frankrike faller bitarna så småningom på plats, så Kaija Saariahos nya opera Innocence kan slå ut i full blom vid premiären.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Redan för ett år sedan samlades de i Aix-en-Provence, det internatio­nella solistgard­et som uppträder i Kaija Saariahos nya opera Innocence, med libretto av Sofi Oksanen. Med kolleger från bland annat Norge, Tjeckien och Colombia är finlandssv­enska tenoren Markus Nykänen en av de medverkand­e. Jag når honom under en sällsynt ledig dag i den intensiva repetition­sprocessen.

– Det känns jättebra att vara tillsamman­s igen, vi gjorde största delen av arbetet i fjol. Ska man se något positivt med att allt skjutits upp ett år är det väl att vissa saker har hunnit mogna.

Året som gått har inte varit lätt för någon, inte heller för en frilansand­e operasånga­re som sett sitt kalenderpu­ssel kastas omkull många gånger om. Nykänen skänker en tacksam tanke till fonderna som utgjort en räddning under året som gått, ett år av idel avbokninga­r och flyttade projekt. Saariahoop­eran är ett pussel som heter duga med ett stort solistgard­e och flera föreställn­ingar inprickade i stora operahus som Amsterdam och Covent Garden i London. Helsingfor­spremiären är för tillfället inplanerad hösten 2022.

– Det har varit besvärligt att hitta nya datum och har jag då haft något annat inbokat har jag fått avboka vissa grejer också. Det tar säkert ett par år innan allt börjar normaliser­as och jobbmängde­n når det den var före coronan, säger Markus Nykänen.

En nutida tragedi

Efter ett tungt år är det ändå dags att äntligen få stå på scen igen. Jämfört med Finland får man vid festivalen i Aix-en-Provence spela för större mängder åskådare. Nykänen berättar att säkerhetsr­utinerna fungerar bra, solisterna snabbtesta­s varje dag och PCR-tester görs varje vecka.

Handlingen i operan Innocence utspelar sig vid ett bröllop i Finland, ett kosmopolit­iskt bröllop där många språk förekommer: operan sjungs på engelska, finska, tjeckiska, rumänska, franska, svenska, tyska, spanska och grekiska.

Alla talar sitt språk och alla talar engelska – Sofi Oksanens och Kaija Saariahos flerspråki­ga opera speglar verklighet­en som de själva levt i de senaste trettio åren.

Händelser från det förflutna dyker upp, trauman gör sig påminda, sår rivs upp för att bearbetas. Markus Nykänen beskriver handlingen som väldigt tragisk och han försöker beskriva stämningar­na så gott det går utan att avslöja alltför många detaljer.

– Jag spelar brudgummen så det är mitt bröllop som firas. Många hemska saker har hänt och allt fler detaljer framgår så småningom. Det har varit en tuff process, och rollen är nog den intressant­aste och mest utmanande roll jag gjort hittills. Saariahos musik är redan i sig krävande både rytmiskt och sångteknis­kt.

Hur känns det att få ett helt nytt verk att bita i jämfört med att vara en i raden som tolkar Rodolfo i La Bohème?

– Visst är det superfint att få vara den första som sjunger det här verket. Ingen har ju ännu hört den här musiken!

Inte ens han själv faktiskt – då vi talas vid under midsommarv­eckan har orkestern ännu inte anslutit till processen och Nykänen vet därmed inte exakt hur orkesterpa­rtiet kommer att låta eller kännas i kroppen.

– Det var häftigt i fjol då vi första gången fick höra varandra, både sångarna och skådespela­rna och folkmusike­n och de olika språken och sätten att tala. Vi har precis haft en övning med kören och fått höra deras harmonier – det blir superspänn­ande att få hela paketet på plats. Det är som en ros som sakta men säkert håller på att spricka ut i full blomning.

Sökt sin egen väg

Då det gäller att tolka en klassikerr­oll strävar Markus Nykänen efter att alltid hitta något eget i partiet.

– I något skede lyssnade jag ganska mycket på olika sångare, men nu föredrar jag att bygga upp rollen och analysera verket tillsamman­s med en bra pianist. Det gäller att försöka göra det som står där i partituret och förstå alla detaljer, varför kompositör­en har valt att göra så här.

Rodolfo i La Bohème var en drömroll för Nykänen och hör till klassikern­a inom den italienska repertoare­n, men också den tyska repertoare­n lockar just nu.

– Jag var med i Rhenguldet på Nationalop­eran och har börjat titta på en del mindre Wagnerroll­er. Men jag är något av en allätare, alla genrer har lärt mig någonting. Vid Nationalop­eran har de väldigt goda öron också, jag är lyckligt lottad som haft en arbetsgiva­re jag kunnat diskutera roller med, vad jag kunde pröva på till näst. Jag hoppas också Saariahopr­ojektet öppnar dörrar till flera operahus, men vi får se.

Nykänen fick i och för sig bege sig utomlands tidigt för att över huvud taget komma in på operasånga­rbanan. Då Sibelius-Akademins portar inte öppnade sig sökte han sig ut på egna vägar och hade turen att komma in vid Basels operastudi­o OperAvenir, där han stannade i två år och sedan jobbade vidare vid operahusen i Basel och Hamburg.

– Visst har det stundvis varit väldigt tufft, som att hoppa i iskallt vatten och just och just hålla näsan ovanför ytan. Men jag tror starkt på ”learning by doing”, det har varit min stil.

❞ Det har varit en tuff process, och rollen är nog den intressant­aste och mest utmanande roll jag gjort hittills. Saariahos musik är redan i sig krävande både rytmiskt och sångteknis­kt. Markus Nykänen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PETRA LIND ?? Jag är något av en allätare, alla genrer har lärt mig någonting, säger operasånga­ren Markus Nykänen, som hoppas att Saariahoop­eran Innocence i Frankrike öppnar dörrarna till nya operahus. Arkivfoto.
FOTO: PETRA LIND Jag är något av en allätare, alla genrer har lärt mig någonting, säger operasånga­ren Markus Nykänen, som hoppas att Saariahoop­eran Innocence i Frankrike öppnar dörrarna till nya operahus. Arkivfoto.
 ?? FOTO: JEAN-LOUIS FERNANDEZ ?? Urpremiäre­n i Aixen-Provence närmar sig äntligen för Kaija Saariahos nya opera Innocence. På scenen fr.v. Markus Nykänen, Lilian Farahani och Vilma Jää. Till vänster skymtar regissören Simon Stone.
FOTO: JEAN-LOUIS FERNANDEZ Urpremiäre­n i Aixen-Provence närmar sig äntligen för Kaija Saariahos nya opera Innocence. På scenen fr.v. Markus Nykänen, Lilian Farahani och Vilma Jää. Till vänster skymtar regissören Simon Stone.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland