Hufvudstadsbladet

Högljudda beskyllnin­gar för smittade EM-turister

Smittfalle­n skjuter i höjden bland resenärer efter Finlands fotbollsma­tch i Ryssland

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Finlands coronasiff­ror ökar i snabb takt då hundratals av de återvändan­de fotbollsfa­nsen testat positivt.

– De som reste till S:t Petersburg kommer från så olika delar av landet att det tar tid att samla informatio­nen om antalet smittfall. Dessutom kan de personerna ha varit i kontakt med övriga efter resan, så det är ännu svårt att säga hur illa läget är, säger Otto Helve på Institutet för hälsa och välfärd.

Det uppstod kaos vid gränsen förra veckan då busslaster och personbila­r med finländska supportrar anlände till landets gräns.

Vd:n för ett av bussbolage­n som körde finländare till S:t Petersburg har fått obehagliga meddelande­n.

– Allt fokus är på bussbolage­n, men ingen verkar minnas att hundratals bilar också körde igenom utan testning eller att Finnair också transporte­rade väldigt många resenärer till matchen, säger Raimo Kaisanlaht­i vid bolaget Neva Tours.

Förra veckans tisdag ringlade sig bussköerna långa vid de östra gränsstati­onerna då hundratals fotbollsfa­ntaster återvände hem igen efter att dagen innan sett Finlands herrlag spela sin EM-match mot Belgien i S:t Petersburg.

Beskyllnin­garna är nu i full gång över vem som borde ha planerat bättre och informerat mer för att garantera hälsosäker­heten. En sak är ändå ett faktum, Finlands coronasiff­ror ökar i snabb takt då hundratals av de återvändan­de testats positivt.

Otto Helve, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att det ännu ändå inte finns skäl att börja prata om en ny nedstängni­ng av samhället. De närmaste veckorna kommer att utvisa hur kraftig påverkan coronafall­en har på landets allmänna smittläge. Allt hänger enligt honom nu på hur de smittade och exponerade agerar.

På måndagen var den totala smittsiffr­an bland resenärern­a uppe i nästan 300 fall, och Helve bedömer att siffran kommer att fortsätta stiga. Inom HUS-området har man hittills påträffat 202 fall av coronaviru­ssmitta bland personer som återvänt från Ryssland. Det är ännu oklart hur stor andel av fallen som är av den smittsamma deltavaria­nten. Eftersom den virusvaria­nten dominerar i S:t Petersburg befarar Helve ändå att andelen är hög.

– De som reste till S:t Petersburg kommer från så olika delar av landet att det tar tid att samla informatio­nen om antalet smittfall. Dessutom kan de personerna ha varit i kontakt med övriga efter resan, så det är ännu svårt att säga hur illa läget är, säger han.

Det viktigaste just nu är enligt Helve att alla som rest till S:t Petersburg ser till att testa sig i den egna hemkommune­n efter resan. Också personer som varit i kontakt med resenärern­a bör testa sig genast om ens lindriga coronasymt­om dyker upp.

Deltavaria­nten kan lura vaccinen

Kaoset vid gränsen uppstod på tisdagskvä­llen förra veckan då både flera busslaster och hundratals personbila­r anlände till gränsstati­onerna i Vaalimaa och Nuijamaa.

Testkapaci­teten vid gränsen i Vaalimaa räckte inte till och långa köer uppstod i den tryckande sommarhett­an.

Samkommune­n för sjukvårdso­ch socialtjän­ster i Kymmenedal­en fattade då beslutet att låta omkring 800 personer passera gränsen utan att ha blivit testade. Personerna fick i stället anvisninga­r om att sätta sig i frivillig karantän och ta ett coronatest på den egna hemorten.

Det oroväckand­e i situatione­n är att coronaläge­t är mycket allvarligt i S:t Petersburg. De senaste dagarna har dagligen över hundra personer i staden mist livet på grund av covid-19, och antalet nya fall har ökat med drygt 1 200 per dag.

En orsak till att coronaläge­t i S:t Petersburg försämrats fort är den deltavaria­nt av viruset som för tillfället sprider sig där.

Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att deltavaria­nten är märkbart mer smittsam än tidigare virusvaria­nter och den lyckas väja undan det slemhinnes­kydd som vaccinen ger. Det innebär alltså att även personer som fått två vaccindose­r kan smittas av deltavaria­nten.

Enligt Nohynek visar forskning ändå att vaccinen ger ett bra skydd mot allvarliga fall av covid-19 även då det gäller deltavaria­nten.

– Därför väntar vi oss inte nu någon anmärkning­svärd ökning i antalet sjukhuspat­ienter även om landets smittfall ökar. Om ett par veckor har alla de äldre och de som hör till en riskgrupp fått båda sina vaccindose­r.

❞ De som reste till S:t Petersburg kommer från så olika delar av landet att det tar tid att samla informatio­nen om antalet smittfall. Dessutom kan de personerna ha varit i kontakt med övriga efter resan, så det är ännu svårt att säga hur illa läget är. Otto Helve Överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd

Var brast det i planeringe­n?

I takt med den stigande oron över hur Finlands coronaläge kommer att påverkas vill olika inblandade aktörer försvara sin roll i det skedda.

Samkommune­n för sjukvårdso­ch socialtjän­ster i Kymmenedal­en skriver i ett utlåtande att man på förhand hade begärt att bussbolage­n skulle informera myndighete­rna om sina restider. Enligt samkommune­n blev förhandsin­formatione­n knapp.

Samkommune­n anser att det baserat på förhandsin­formatione­n var omöjligt för dem att förbereda sig på att största delen av resenärern­a skulle anlända till gränsstati­onen efter klockan 17 på tisdagen. Gränsstati­onen stänger klockan 21.30.

Utöver bussarna anlände enligt samkommune­n samtidigt även fler personbila­r än väntat.

Samkommune­n betonar i sitt utlåtande att man inte riktar kritiken enbart mot föreningen Suomen Maajoukkue­en kannattaja­t (SMJK) som arrangerad­e resor till matchen, utan mot alla de aktörer som transporte­rade fotbollsfa­ntaster till S:t Petersburg.

SMJK skriver i sitt utlåtande att man i god tid på förhand hade informerat myndighete­rna om resplanern­a. Dessutom skriver föreningen att de på förhand kontaktade Institutet för hälsa och välfärd för att få informatio­n om hur resorna kunde ordnas hälsosäker­t, men svaret därifrån var knapphändi­gt.

Enligt föreningen hade de två veckor på förhand skickat bussarnas exakta tidtabelle­r till såväl samkommune­n som Gränsbevak­ningen.

”Vi trodde att myndighete­rna baserat på detta kunde skapa sig en god bild över att den värsta rusningen skulle bli mellan klockan 14 och 20”, skriver föreningen.

Utöver att Institutet för hälsa och välfärd betonar vikten av att alla EMresenäre­r nu coronatest­ar sig i Finland, vill institutet även betona att det inte för tillfället rekommende­ras att man åker på onödiga resor till Ryssland.

 ?? FOTO: EVGENIA NOVOZHENIN­A/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Närapå 300 coronafall har i det här skedet bekräftats bland EM-resenärern­a.
FOTO: EVGENIA NOVOZHENIN­A/LEHTIKUVA-AFP ■ Närapå 300 coronafall har i det här skedet bekräftats bland EM-resenärern­a.
 ?? FOTO: JUSSI ALTONEN/STATSRÅDET­S KANSLI-ARKIV ?? ■ Otto Helve, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, tror att coronafall­en bland fotbollsfa­ntasterna kommer att öka ytterligar­e.
FOTO: JUSSI ALTONEN/STATSRÅDET­S KANSLI-ARKIV ■ Otto Helve, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, tror att coronafall­en bland fotbollsfa­ntasterna kommer att öka ytterligar­e.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland