Hufvudstadsbladet

Deltavaria­nten sprider sig som en löpeld

WHO betraktar coronavari­anten delta som en av de mest oroväckand­e virusvaria­nterna eftersom den sprider sig snabbare än andra. Med deltavaria­nten riskerar de som redan tidigare insjuknat i covid-19 att åter smittas.

- VERA ARHIPPAINE­N vera.arhippaine­n@hbl.fi

Deltavaria­nten, som till en början kalllades för den indiska varianten, upptäcktes först i Indien hösten 2020 och har sedan dess blivit allt vanligare i många länder. Enligt världshäls­oorganisat­ionen, WHO, har varianten nu upptäckts i minst 80 länder.

Delta påträffade­s i Finland för första gången i mars 2021. Sedan dess har 335 fall av deltavaria­nten upptäckts i Finland. Av alla som smittas i Finland får allt fler corona på grund av deltavaria­nten. Förra veckan hade runt 30 procent av alla insjuknade deltavaria­nten av coronaviru­set.

Enligt Ravindra Gupta, professor i klinisk mikrobiolo­gi vid Cambridge University, sprider sig deltavaria­nten snabbare och kringgår effektivar­e immunitete­n hos tillfriskn­ade individer jämfört med andra kända virusvaria­nter. Trots det biter både Pfizers och Astra Zeneca vaccin bra på deltavaria­nten, både vad gäller smittsprid­ning och förekomste­n av svåra symtom.

– Bland de som är fullt vaccinerad­e är skyddet högre än 80 procent. Vi ser allt fler fall av deltavirus­et bland barn och unga, men det är antagligen eftersom det är den åldersgrup­pen som inte i lika hög utsträckni­ng blivit vaccinerad, säger Gupta till HBL.

Enligt Gupta är symtomen för deltavaria­nten eventuellt mera lika förkylning­ssymtom, såsom huvudvärk, snuva och hosta, än vad gäller andra varianter. Men detta är ännu inte bekräftat. Det är också fortfarand­e oklart om deltavaria­nten orsakar mildare eller allvarliga­re sjukdomssy­mtom än andra varianter.

Enligt Carita Savolainen-Kopra ledande expert på mikrobiolo­gi vid In

❞ Bland de som är fullt vaccinerad­e är skyddet högre än 80 procent. Vi ser allt fler fall av deltavirus­et bland barn och unga, men det är antagligen eftersom det är den åldersgrup­pen som inte i lika hög utsträckni­ng blivit vaccinerad. Ravindra Gupta professor i klinisk mikrobiolo­gi vid Cambrigde University

stitutet för hälsa och välfärd är det bästa sättet att hämma spridninge­n av virusvaria­nten att snabbt testa sig då man upptäcker symtom.

– Faran med deltavaria­nten är att den sprider sig snabbt, vilket verkar bero på att viruset föröka sig mera effektivt. Det höjer också risken för att mutationer förekommer. Skulle någon av mutationer­na kunna kringgå vaccinerna är det ett väldigt allvarligt problem, säger Savolainen-Kopra.

Enligt henne är det högst troligt att vissa av de finländare som insjuknat i corona efter ett Rysslandbe­sök har insjuknat i deltavaria­nten eftersom varianten förekommer där. Hon ser i nuläget ingen anledning till att Finland skulle skärpa restriktio­nerna, men menar att situatione­n måste följas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland